Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Til august er Iben Nielsby tilbage i 49erFXeren, hvor hun skal deltage til VM i Den Haag med Rebekka Johannesen. Foto: Mirpuri/Trifork Racing Team, Danny Inkyov

49erFXer Iben Nielsby droppede eksamen og blev debutant i The Ocean Race på VO 65eren Miripuri/Trifork

Pludselig ringede Iben Nielsbys mobil, da en gast på Triforks VO65`er kom til skade før turen fra Aarhus mod Den Haag og videre til Genova i The Ocean Race Sprint. Den 25-årige 49erFX-gast fra Horsens takkede straks ja og stævnede dagen efter ud fra Aarhus havn på Miripuri/Trifork-båden.

Af Troels Lykke |

Hvem ringer man til dagen før afgang, når en kvinde bliver skadet på Miripuri/Trifork-båden, en højpotent VO 65er, hvor den danske jordomsejler Jens Dolmer havde sat holdet og selv sejlede med fra Aarhus mod Den Haag The Ocean Race Sprint.

Man ringer til Iben Nielsby, der i flere år har sejlet 49`erFX med  Anne Julie Schütt. En duo der var yderst tæt på at kvalificere sig til OL i Japan i 2021. Iben sukker dybt, da vi taler om udtagelsen, hvor der var stolpe ud for duoen.

Droppede eksamen

Ved siden af sejladsen studerer Iben Medicin med Industriel Specialisering i Aarhus og hun skulle faktisk til eksamen i juni i videregående biokemi og genetik, men det droppede hun.

For som den 25-årige topsejler siger det: ’Hvornår får man ellers chancen for at deltage i en en off-shore sejlads  i samarbejde med nogle af verdens bedste havkapsejlere’. (læs Bouwe Bekking og Jens Dolmer, red.)

Vi taler med hende efter hun havde sejlet i 13 dage fra Den Haag i Holland til Genova i The Ocean Race Sprint. En tur på 2.700 sømil, hvor holdet tog en sidsteplads blandt de fem VO 65ere, de lå ellers længe nummer to på turen, men røg i et vindhul kort før Genova.

- Vi havde ellers arbejdet hårdt på turen. En tur hvor jeg var hele følelsesregistret igennem. Jeg var beæret over at være med. Jeg var jo helt grøn i off-shore sejlads  og havde aldrig prøvet en VO 65er før. Under hele sejladsen forsøgte jeg at tillære mig ny viden fra de dygtige sejlere ombord, hvor nogle der var virkelig gode til at forklare og lære fra sig, mens andre var mere kontante og kun sagde tingene én gang , siger Iben, der var trimmer om bord.

Om bord på bådene var også danskerne Klaes Meier-Andersen, der sejlede med fra Aarhus til Haag, mens Thor Malte Andersen var med fra Haag til Genova.

Undervejs sejlede VO65’erne også sammen IMOCA 60erne, som de kunne sejle fra når vinden droppede, mens IMOCA 60erne stak af, når vinden kom og de kunne foile.

Mødte spækhuggere - båden vibrerede

Holdet mødte også spækhuggere, som flere af de andre hold gjorde.

Team JaJo med Martin Kirketerp om bord gik op i vinden da de mødte spækhuggere, men ingen fik skader på deres ror.

- Vi blev også angrebet af spækhuggere ved Gibraltar,hvilket vi meddelte på vhf’een. Hele båden vibrerede da de angreb vores ror, men der skete ikke andet end det .

Iben håber at komme med på offshore-både igen.

- Hele aspektet med naturen kombineret med kapsejlads på en så velsejlende fantastisk båd, gav nogle enestående momenter, siger Iben, der til august er tilbage i 49erFXeren, hvor hun skal deltage til VM i Den Haag sammen med for Rebekka Johannesen.

content-loader
content-loader
content-loader