Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Malene bruger sommeren som bådfører på Hørby Båden i Holbæk. Privatfoto

Malene sejler med turister med Hørby Båden på Holbæk Fjord

Malene bor på sin båd og sejler for lidt i den. - Som så mange andre sejlere har jeg svært ved at gå i land. Især når sommeren er så skøn, som den har været i år. Derfor er jeg begyndt at sejle med turister på Holbæk Fjord, for så er jeg sikker på at få sejlet til hverdag, blogger hun.

Af Malene Wilken |

Min mand og jeg købte en skonnert sidste år, som vi er flyttet ombord på. En af de ting vi havde glædet os til når villaen var byttet ud med et vuggende hjem, var at komme noget mere ud at sejle.

Vi havde en romantisk forestilling om at komme hjem fra arbejde, kaste fortøjningerne, for at sejle ud og nyde livet på fjorden. Det er da også blevet til enkelte ture, men… den sultne sejler vil have mere.

Kom til jobsamtale i gammelt arbejdstøj

"Du skal ringe til Finn fra færgekroen” sagde to af mine veninder uafhængigt af hinanden. Jeg vidste ikke hvad vi skulle tale om, men ringede selvfølgelig til ham.

“Jeg har fået at vide at jeg skal ringe til dig, men ved ikke hvad vi skal tale om - måske er det om noget der handler om at sejle” sagde jeg til den noget overraskede kroejer, der inviterede mig på en kop kaffe, så vi kunne finde ud af hvad det var mine veninder mente vi kunne hjælpe hinanden med.

Den dag vi skulle mødes, havde jeg hjulpet nogle venner med at bundmale. Det trak ud, så jeg nåede ikke hjem i bad, men måtte køre direkte fra havnen til samtalen.

Da jeg trådte ind ad døren til den fine stilfulde restaurant, trådte jeg mig selv over tæerne, og ærgrede mig over at have været så optimistisk med hensyn til tiden. Finn tog det fint, inviterede mig med ud på kroens terrasse, der har den smukkeste udsigt over fjorden.

Det var den sjoveste samtale jeg nogensinde har været til. Ingen af os vidste helt præcis hvad det var vi skulle samarbejde om, og da vi begge to har prøvet en masse, og har mod på at kaste os ud i de muligheder livet byder på, tog det lidt tid før vi havde en ide om hvad vores samarbejde skulle handle om.

Finn havde en båd, der skulle sejles fra Caribien til Middelhavet. De manglede en gast på båden, men selvom det lød fristende, havde jeg ikke mulighed for at tage fire uger ud ad kalenderen på det tidspunkt, så det kunne jeg ikke hjælpe med.

Han manglede også en til at sejle Hørby Båden, der sejler med turister på strækningen mellem Holbæk og Hørby. Det kunne jeg til gengæld godt hjælpe med, da jeg fandt ud af at jeg havde papirerne i orden. Det troede jeg ikke at jeg havde, men Hørby Båden er så lille at den kan sejles af en bådfører, der enten har et duelighedsbevis eller speedbådskørekort.

Jeg bliver 30 år yngre

Dengang jeg var ung, arbejdede jeg i mange år som guide på Havnerundfarten i København. Det var uden sammenligning de bedste år i mit arbejdsliv – blandt andet fordi det foregik på vandet. Som så mange andre var jeg draget af vandet allerede som ung, og fornemmelsen fra dengang sidder i kroppen endnu. Der går ikke lang tid fra jeg stiger ombord på Hørby Båden, til minderne begynder at pible frem. Se kort

Det er meget hyggeligt, og selvom jeg ved at det mest er mentalt, bliver jeg på en måde 30 år yngre når jeg stiger ombord. Vagterne er lange, men det var de også dengang jeg sejlede med Havnerundfartens både. Noget andet der også er det samme, er at gæsterne er utroligt søde, glade og nysgerrige efter at høre om båden og om området. Nogle tager båden fra Holbæk til Hørby fordi de skal spise på kroen.

Andre tager den anden vej, fordi de bor på kroen, eller bruger en af de autocamperpladser der er på havnen i Hørby, og gerne vil ind og opleve Holbæk.

Enkelte går eller cykler den ene vej, og tager båden tilbage, og så er der dem der bruger båden som et hyggeligt indslag til et arrangement. Fælles for dem allesammen er, at de nyder den ro der er på vandet, og den smukke natur man sejler rundt i på Fjorden.

Færgefarten blev genoptaget efter 50 års pause

Noget af det hyggelige ved at sejle Hørby Båden er at man får sludret med en masse mennesker, der gerne fortæller anekdoter fra området.

Flere har prøvet at gå over isen det år hvor det frøs meget, og nogle af dem har sejlet med den færge, der i gamle dage sejlede mellem Holbæk og Hørby. Færgefarten stoppede i 1972, og i forbindelse med at Finn købte og istandsatte færgekroen, fik han lyst til at genoptage ruten for skabe noget mere liv i Hørby. Båden, der er eldrevet, har plads til 12 passagerer.

Den er lavet på et værft der ligger i en sideflod til Elben, som har specialiseret sig i at lave el-både. Fordi den er eldrevet, er den næsten ligeså stille som en sejlbåd, og den del af turen, hvor motorerne kan slukkes og båden bare driver frem med en sagte klukken, er helt sikkert blandt mine favoritter.

Der er mange måder man kan komme noget mere ud at sejle til hverdag. Jeg synes det er sjovt at sejle med turister om sommeren, og nyder at få sejlet en masse.

God vind
Malene

Se afgange og priser på Hørby Båden

content-loader
content-loader
content-loader