Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
De små glimt af idyl får alt det hårde til at forsvinde. Privatfoto

Hvorfor vælge at bo på vandet i en Bavaria 50 når man er bange for vand og ikke kan sejle?

Det er et af de spørgsmål, som man får lyst til at få svar på, når man hører Trine og Christian Ginnerups historie. Cille Rosentoft har talt med Trine, der sammen med sin familie bor på en Bavaria 50 fra 2007 i Marselisborg i Århus.

Af Cille Rosentoft |

Trine Ginnerup på 56 år er til dagligt kraniosakralterapeut mens Christian Ginnerup på 55 år er webudvikler. De bor sammen med Trines søn på 17 år i deres flydende hjem i Marselisborg Havn i Århus. Det har ikke altid ligget i kortene, at denne familie skulle bo på havet. Men de traf en beslutning og handlede på den.

Trine er bange for vand, ikke glad for at få hovedet under vand, og hun bliver utryg, når hun ikke kan se bunden. Men på samme tid tiltrækkes hun af vandet. Og på den måde giver det super god mening, at Trine og Christian nu har byttet hus og have ud med et liv på en 50 fod Bavaria Vision fra 2007 i Marselisborg Havn.

 - I starten kunne jeg om aftenen og natten ikke sove, fordi jeg vidste, at der var vand under mig, fortæller Trine.

Drøm startede i 2018

Drømmen startede i 2018, hvor Christian og Trine sad på Lyø og kiggede på de mange både på havet. De kunne ikke slippe tanken om, at sådan kunne livet også leves.

- Mange mennesker har det sådan, at når de kommer tilbage fra sommerferien, så skal der ske noget andet. Man har et mere kritisk blik på sit eget liv og en større trang til frihed, fortæller Trine og fortsætter: Jeg har en indre rastløshed og på en eller anden måde, var der altid noget, der skulle gøres i haven. Men de både, der lå for anker, de så idylliske ud og lå bare i ro lige der og jeg blev straks tiltrukket af det.

Derfor traf de en beslutning om at flytte på en båd, når Trines mindste barn var færdig med 9. klasse - altså fire-fem år efter. Men sådan skulle det ikke være, for Trine er en kvinde, der handler.

- To uger efter var vi helt sikre, det skulle være NU, siger Trine og fortsætter: Så satte jeg i gang med at planlægge. Jeg kørte bare afsted og der blev nærmest tændt en ild inden i mig. Jeg kunne bare mærke, at vi var nødt til at prøve det liv af.

Aldrig været på en sejlbåd før

At Trine aldrig havde stået på en sejlbåd før og at hendes erfaring med at være på havet var begrænset til kanoture, var ikke vigtigt. Beslutningen om et andet og mere simpelt liv var taget, og de satte i gang med at lede efter en båd og afvikle deres hjem på land.

I maj 2019 flyttede Trine, Christian og Trines søn, som dengang var 12, ombord i deres flydende hjem på 50 fod. Huset var skiftet ud med en Bavaria Vision fra 2007. Udover de tre, er der også en kahyt til Trines ældste datter, som kan komme og gå som hun vil. Familiens Golden Retriever, Senna er selvfølgelig også flyttet med.

Der er sket meget siden dengang i 2019, hvor alting var nyt. Trine og Christian har nu kontrol over båden.

- Vi har lært at sejle i vores egen båd og har taget havnemanøvrekursus på egen båd.Vi har en fordeling ombord, hvor Christian oftest laver havnemanøvrer, men jeg ville godt kunne “parkere den” hvis jeg skulle. Vi er en smurt maskine i havnene, så havnemanøvrer har vi helt styr på. Vi sejler over og henter diesel om vinteren, så det bliver til mange ture ind og ud, fortæller Trine.

Hun afslutter med en tydelig erkendelse:

- Hvis jeg havde vidst, hvor svært det var at sejle så stor en båd, havde jeg nok ikke turde købe så stor en båd. Jeg var ved at omkomme af skræk på vores første tur. Vandet var helt fladt og ingen vind. Men jeg havde en knude i maven hele vejen. Der kan jeg så se, at jeg har rykket mig. Hvert år rykker jeg - uanset hvor meget vi sejler.

Farvel til facade-aben

Da Trine og Christian valgte at flytte ombord på båden, var det også et bevidst valg om at downsize. Der blev sorteret, smidt ud og kun medbragt det nødvendige. De ønskede at udfordre rammerne og normerne og leve et liv uden facade-aben, som Trine kalder det pæne og polerede liv.

- Rammerne gør, at man bliver en smule mere loose. Der er ingen hæk, der skal være klippet på en bestemt måde på et bestemt tidspunkt. Der er jo ikke meget plads og det giver ro. Facade-aben er indimellem flyttet med - jeg kan stadig godt lide rene linjer, men man kan jo ikke få et IKEA køkken her ombord og der vil altid stå lidt skrammel i hjørnet, fortæller Trine.

På overfladen kan livet på havet se meget idyllisk ud. Det var jo også netop den idyl, som Trine og Christian faldt for på Lyø i 2018. Men livet på en båd er meget andet end bare idyl. Til gengæld skal der ikke andet til end ét enkelt glimt af idyl, før alle svære nætter, dårlige sejlture eller besværligheder er glemt.

Det beskriver Trine meget præcist på familiens hjemmeside og jeg er sikker på, at det er en følelse, som de fleste sejlere kan genkende:

Vi skal have bevægelse i livet

Der er ingen tvivl om, at det er et nyt liv familien lever og der er intet, der er sort/hvidt. Trine er glad for, at hun ikke kendte til alle udfordringer og bekymringer, inden de tog beslutningen, men det er det hele værd. Da jeg spørger hende, om de også bor på båden om ti år, svarer hun:

- Det ved jeg ikke. Jeg ved ikke, hvor vi ellers skal være. En tur gennem floderne i Europa ned til Middelhavet måske? Vi kommer i hvert fald aldrig tilbage til hus og have. Vandet skal være en del af vores liv - også om ti år. Eller måske en camper og køre rundt i Norge. Det frie liv og muligheden for at flytte os. Vi vil altid have muligheden for at stikke af og vi skal have bevægelse i vores liv.

Book en Wave and talk med Christian og Trine

Hvis du selv er blevet interesseret i at downsize dit liv eller er nysgerrig på, hvordan det er at bo på en båd, står Trine og Christian til rådighed. Du kan booke dem til en “Wave and talk” og her få svar på dine spørgsmål og få tips til bådkøb og meget mere. Læs mere her eller på familiens instagram

content-loader
content-loader
content-loader