Gå til hoved-indhold
Tur
Her ses en Maxi 68, der tilhører Henrk Ladegaard, som havde en flot istandsat tilsvarende Maxi 68 ved navn 'Havblik den Vældige'. Privatfoto
Tur
Der er ikke ståhøjde til de fleste i en Maxi 68, men pladsen er udnyttet godt.
Tur

Små sejlbåde: Maxi 68 kan det vigtigste, men er lidt langsom i let vejr

Svenskeren fra 1976 er en umådelig populær begynder- og familiebåd. Middelfart-sejler Bjarne Jensen bruger sin Maxi 68 som mand-og-konebåd. De gider ikke have andre med, hvis de skal overnatte. Der skal også være plads til bagagen.

Af Troels Lykke |

Der blev bygget over 16.000 af de klassiske Maxi-både. Én af dem er den lille Maxi 68'er, skriver den fynske sejler og forfatter Martin Anker Wiedemann til bogen Pocket Cruising og Microeventyr - et enkelt sejlerliv uden lommesmerter.

Maxi 69-ejer Bjarne Jensen forklarer om sin kærlighed til båden, der er designet af Pelle Petterson i 1976.

- Maxien er lige så nem at håndtere alene som Hurley 22’eren, jeg havde før.  Den fungerer fint som turbåd, selvom det kniber med ordentlig stuveplads. Kistebænkene er hurtigt fyldt op under køjerne. Forkøjen er Randis-område i den ene side, og den anden er optaget af tasker. Der er en hel balsal om læ sammenlignet med Hurleyen, vi havde tidligere, påpeger Bjarne Jensen og fortsætter:

- Madlavningen foregår med et lille gaskomfur, og det fungerer fantastisk. Vi laver kun mad i havn og i godt vejr. Vi har en sprayhood, og den er jeg glad for. Jeg har tænkt en anelse på en bompressenning henover. Vi spiser oftest nede om læ. Der er god plads til det. Vi bruger et bord i cockpittet en sjælden gang imellem.

Sejlede til Sverige fra Middelfart

Fynboen sejler gerne på længere ture i den mindre turbåd:

- På sommerturen i år har vi været i Fjällbacka, og ellers sejler vi rigtig rigtig meget i Lillebælt i løbet af sæsonen, fordi båden ligger i Middelfart, og jeg har et arbejde, hvor jeg kan gøre det. Men vi har også været i Aarhus flere gange samt i Kalundborg, på Langeland, Ærø og i Sønderborg. Randi er faktisk fløjtende ligeglad med, hvor vi sejler. Hun vil bare gerne være på båden.

Skal man sejle langt, må man være lidt heldig med vinden. Bjarnes Maxi har et standard storsejl og en 110% højtskåren genua.

- Den sejler ikke så hurtigt i let luft, men i mellemluft sejler den rigtig godt. Den kan rigtig godt lide fladt vand og 7-9 m/s vind. I for meget sø og godt med vind banker den helt vildt, da den er ret fladbundet. Jeg er derfor hurtig til at rebe ned.

Artiklen er tidligere bragt her på siden.

Maxi 68 fra 1976

Længde, overalt: 6,80 m

Bredde: 2,40 m

Dybgang: 1,28 m

Vægt: 1.550 kg

Sejlareal: 25,00 m

Byggeantal: 1.250 

Designer: Pelle Petterson

Her køber du Martin Anker Wiedemanns bog 'Pocket Cruising og Microeventyr - et enkelt sejlerliv uden lommesmerter'.

Læs også om Maxi 68'eren fra Lynæs

content-loader
content-loader
content-loader