Gå til hoved-indhold
Havne
En større sejlbåd fra Nordborg-værftet har ramt havnebunden i Sønderborg Lystbådehavn efter weekendens stormflod. Foto: Klaus Brock

Havnefogeder: Sejlerne stod sammen under stormfloden – men nogen løb fra ansvaret

Sejlere og havnefogeder måtte komme nødstedte både til undsætning, da med-sejlere undlod at sikre deres båd før stormfloden. - Til sidst kunne jeg ikke risikere mit liv ved at gå ud på broerne, fortæller havnemester Ole Jensen fra Aabenraa. Her sank fem både, da vandet steg med 216 cm.

Af Sara Sulkjær Hansen |

Vindstødene farer hastigt forbi, mens vandet stødt arbejder sig op over bådebroerne i Aabenraa Lystbådehavn. Til sidst skjules træplankerne i det mørke vand.

I klubhuset står havnemester Ole Jensen. Han spejder ud over den normalt så rolige havn, hvor børn, unge og ældre ofte slentrer forbi, sidder i cockpittet eller skrubber dækket.

Men ikke i dag. Weekendens stormvejr er gået i land og har fejet sejlere og turister væk, alt imens havnemesteren nervøst ser til fra sidelinjen. 

Telefonens ringen afbryder for en stund den konstante hujen fra masterne. Ole Jensen tager telefonen til øret:

”Vil du ikke lige tjekke op på min båd?”, lyder spørgsmålet i den anden ende af røret.

- Det er de sejlere, jeg er sur på. Jeg gjorde det i starten, men det er deres ansvar at se efter deres båd. Til sidst kunne jeg ikke risikere mit liv ved at gå ud på broerne, fortæller en skuffet Ole Jensen om weekendens barske oplevelser til Minbaad.dk.

Sejlere tager ansvar for med-sejlere

216 centimeter stiger vandet i Aabenraa. Fem både synker, og flere andre er totalskadede efter stormfloden:

- Jeg kunne ikke styre det hele, men der var og er stadig sejlere, der er utrolig dygtige til at tage ansvar og til at hjælpe. De fortjener stor ros, understreger Aabenraas havnemester og bakkes op af sin kollega i Faaborg:

- Mit indtryk er, at rigtig mange sejlere tog på havnen for at tilse deres båd inden stormfloden. Jeg har kun stor ros tilovers for alle de fastliggere, der tog prognoserne lige så alvorligt, som vi gjorde, understreger havnefoged Erik Schmidt.

Han og de øvrige Faaborg-sejlere slipper billigt. En motorbåd på bådebroen og våde sokker på havnekontoret, hvor der står 5-10 cm vand, er alvorligste følge af stormfloden.

Anderledes galt går det i Sønderborg. Otte-tolv både finder vej til havnebunden, mens to både skubbes ud af havneindløbet. Den ene bliver fundet hele to sømil væk.

- Det var ekstraordinært. Vi var meget forberedte, men ingen havde regnet med, at det kunne gå så galt, forklarer Klaus Brock, havnemester i den sønderjyske lystbådehavn.

Et kæmpe arbejde venter

I horisonten venter et stort arbejde. Nye pæle skal bankes i jorden, bådebroer samles og havarerede lystbåde bjærges.

- Der ligger et kæmpe, kæmpe oprydningsarbejde foran os. Det er skrækkeligt. Vi skal have lavet broerne. Vi skal have banket pæle i. En bro er helt væk. Jamen, det… Jeg håber, at vi i løbet af vinteren kan få havnen klar. Det skal den jo, for til april vil sejlerne i vandet igen, erkender Ole Jensen i Aabenraa.

Heldigvis står de hjælpende hænder klar. Elektrikerne arbejder i døgndrift, og også flere lokale sejlere er trukket i arbejdshandskerne i både Aabenraa, Faaborg og Sønderborg:

- Da bliver man stolt som havnemester. Vi er mange aktive medlemmer, og vi har et stærkt sammenhold. Det bliver tydeligt, når udfordringer rammer, slutter havnemester i Sønderborg Lystbådehavn, Klaus Brock.

content-loader
content-loader
content-loader