Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Europajollerne har haft en hektisk stævne weekend, her i Storebælt ud for Kobæk Strand. Foto: Kenneth Bøggild
Kapsejlads
Europajollerne har haft en hektisk stævne weekend. Foto: Kenneth Bøggild

Europa jollernes ranglistestævne i Skælskørs Harboe Cup var med sol, vind og mange sejladser

Det var en mageløs arena som Harboe Cup leverede. En weekend med høj sol, 6 – 8 m/s og nærmest sommerlige temperaturer. Som altid når Skælskør Amatør Sejlklub inviterer til stævne sæsonafslutning, er det med helt speciel Harboe Cup stemning. Svensson-søskende vandt det hele.

Af Troels Lykke |

Årets sidste europajolle ranglistestævne bar præg at lidt kaos qua den spredte logistik, men fordi alle har prøvet det før lykkedes det. Det er lige fra de første spæde starter, i C optimist, til den øvrige ungdomsjolle og med sejlere, trænere og forældre, som alle er helt afslappede.

Stævnet blev dog også hjulpet godt på vej af de imødekommende, søde og altid glade lokale hjælpere fra Skælskær Amatør Sejlklub, fortæller Kenneth Bøggild, Europjollefar fra Vallensbæk Sejlklub.

Sidste stævne i denne sæson

For Europajollerne var det også afslutningen på endnu en aktiv sæson, hvor klassen igen ser flere komme til og sejlere bliver længere i klassen. Harboe Cup er en del af klassen udtagelse til VM & EM i 2024, og er nr. 2 i rækken. 

Til start var 39 joller, hvor stort set alle de internationale og nationale mestre stillede til start. Så igen var der lagt i kakkelovnen til et hektisk og spændende tæt stævne. 

Udover de rutinerede sejlere med nogle år i klassen, har klassen i år også fået nye stærke sejlere fra andre klasser, samt en ekstrem bredde i midten, og generelt helt nye sejlere gennem hele feltet.

Som altid til Harboe Cup er store jollerne samlet på Kobæk Strand, det betyder søsætning fra stranden, en disciplin som for de fleste sejlere er ukendt. I år gik alt dog som en leg, da et meget stort antal forældre var klædt i våddragter, tørdragter og det gode vejr i både bukser. 

De stod klar i vandkanten ved afsejling, og klar, når sejlerne kom i land. Kæmpe skud ud til de mange forældre, som uanset deres egne børn tog imod og hjalp sejlerne!

Godt vejr og perfekt vind

På stævnet første dag blev sejlerne mødt af vejr, så de nærmest måtte knibe sig i armen. 6 – 8 m/s fra vest, og temperaturer som var det en juni dag. Helt igennem enestående med tanke på at stævnet lå i sidste weekend i september.

Europajollerne blev sendt af sted som første klasse blandt fem, på den udlagte trapezbane. I herlige 6 – 8 m/s og under O, så der var lagt op til en fest for sejlerne. Som perler på en snor blev sejladserne afviklet, fælles for dem alle var at særligt en sejler i den grad viste stor form. 

Danmark 2023 Verdensmester & Junior Europamester, Andreas Svensson Fredericia Sejlklub viste i den grad, hvor fantastisk Europa Jolle sejler han er, og hvilken stor form. Fem sejladser afviklet, og Andreas Svensson sluttede dagen med den perfekte score, fem førstepladser. 

Af de fem første pladser var der flere sejladser hvor han var op mod 100 meter foran nr. to. En imponerende præstation, da der i feltet også sejlede andre internationale mestre, alle vundet i 2023.

Vejret gav andre sejlere fart på

På stævnets anden dag var vejrudsigten mindre optimistisk med hensyn til vind, ja faktisk sagde alle modeller at der ville være meget lidt fra morgenstunden, men også det havde Harboe Cup og deres mange frivillige fået styr på. 

Så da sejlerne, lidt trætte efter gårsdagens mange sejladser mødte op på stranden, var det tydeligt at de trætte kroppe i den grad vågnede op til synet af herlige 4 – 6 m/s og høj sol, nærmest perfekte betingelser for alle.

Dagens program stod på overkommelige tre sejladser, og med den nu lidt mindre vind betød det også, at andre sejlere i den grad brillierede. Nu var farten gennem feltet stort set ens, da alle kunne håndtere jollen. Det skabte et tæt felt, hvor der blev kæmpet om alle pladserne igennem alle sejladserne. Selv den første dag kunne den suveræne Andreas Svensson konstatere, at andre sejlere også sejlede førstepladser hjem.

Podiet hos kvinderne og mændene 

Da de tre sejladser var slut, stod det klart at ingen kunne røre Andreas Svensson. Med endnu en førsteplads i sidste sejlads, satte han et imponerende punktum for en god sæson, ved at vinde årets sidste Europajolle Rangliste stævne.

At det så skulle ske på hans fødselsdag, satte hans sæson fint i perspektiv. På podiet fandt man også Martin Olesen, Kaløvig Bådelaug der nappede sølv, og Klaus Rønn Madsen Borg Bådelaug som vandt bronze. 

Hos pigerne blev det guld til Camilla Svensson Fredericia Sejlklub, Sølv til Maria Victoria Bøggild Hellerup/Vallensbæk Sejlklub og bronze til den unge fremadstormende Maja Brønlund Olesen Kaløvig Bådelaug.

Selvom den hjemlige stævnesæson er slut, så er sejler på ingen måde gået i vinterhi. I U42 afvikles camp på Oure og efterfølgende i Aarhus Sejladscenter med Dansk Sejlunion som værter, ligesom træningen fortsætter i de store fleets, som er samlet bredt fordelt udover hele landet.

Se de samlede resultater her

Læs mere om Europajolle klassen på deres facebookside eller på hjemmesiden.

content-loader
content-loader
content-loader