Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Over 20 m/sek. fik lagt flere master ned i Rolex Fastnet Race 2023. Foto: Carlo Borlenghi/Rolex
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads

Rekord i Fastnet Race i flerskrog sat af 32 meter SVR Lazartigue - Sun Fast 3600 sank kort tid efter start

Topsejleren Francois Gabart i "SVR Lazartigue" kom i mål efter en dag, otte timer, 38 minutter. Det var 36 minutter hurtigere end 2021-rekorden sat af Cammas og Caudrelier. Sun Fast 3600 sank inden for det første døgn i 20 m/sek. og 4 knækkede master i den 697 sømil sejlads.

 

Af Troels Lykke |

I Ultime-klassen i Rolex Fastnet Race var der en tæt duel mellem Francois Gabart og Armel Le Cléac'h, begge med sejrwe i Vendee Globe.

Ultime 32/23 er trimaraner, der har en maksimal længde på 32 meter og en bredde på 23 meter, fortæller Seilmagasinet.no

Armel Le Cléac'h i "Banque Populair" vandt starten, men valgte en anden rute. Han gik syd for en trafiksepareringszone midt i Den Engelske Kanal, et valg der gav mere vind, mens Gabarts valg gav en kortere distance. 

112 både rapporterede skader

430 både turde starte i Rolex Fastnet Race 2023, trods en hård vejrudsigt, heriblandt den danske Elliott 35 SS med Hansen Sailing Team, der gik i mål onsdag 26. juli.

I løbet af de første timer var der 86 både, der havde nedbrud. Efter et døgn var tallet oppe på 112 både. Redningstjenesten havde nok at lave, og var involveret i 28 hændelser. Heldigvis er der ikke rapporteret om alvorlige personskader.

Vindstyrken var højst 38 knob, op til 48 knob i vindstødene. Det toppede omkring klokken 20.00 lørdag aften, cirka seks timer efter starten, fortæller seilmagasinet.no.

Sun Fast 3600 sank

Den mest dramatiske begivenhed i de første 24 timer var en Sun Fast 3600, der sank. Den franske båd ved navn "Vari" sejlede dobbelthandet og begyndte at tage vand ind sydvest for The Needles. Besætningen valgte at gå i redningsflåden, og klarede sig fint. Årsagen til hændelsen er ukendt.

Fire både mistede deres master. Blandt de fire var finske Tapio Lehtinen, som vi kender fra Golden Globe Race. Han sejlede med sin Swan 55 fra 1970, en båd han skal bruge under Ocean Globe Race, der er en 50-års jubilæumsregatta for Whitbread Race, som starter i september.

www.rolexfastnetrace.com/en/ - følg Hansen Sailing Team her: facebook.com/HANSENSailingTeamDK

15 sejlere døde i sejladsen i 1979 - fem både sank

I Fastnet Race i august 1979 gik det helt galt i sejladsen, ud af de 303 startende både blev 24 både forladt, hvor af at fem sank i kraftig storm. Der var en kæmpe redningsaktion med Royal Navy-skibe, RAF Nimrod-jetfly, helikoptere, redningsbåde, et hollandsk krigsskib HNLMS Overijssel og andre fartøjer samlede 125 lystsejlere op fra havet. Indsatsen omfattede også slæbebåde, trawlere og tankskibe. Femten sejlere døde og fire tilskuere omkom også det år. Se video fra katastrofen

content-loader
content-loader
content-loader