Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Kapsejlads

X-Yachts har solgt fem 41 fods XR-racere før den er bygget - interview med X-Yachts ejer, Ib Kunøe

Vi møder it-milliardæren Ib Kunøe, hovedaktionær i X-Yachts. Han fortæller at selvom flere og flere sejler tur, så er det vigtigt at bygge en XR-racer, da hurtige både er en stor del af bådværftets dna. - Ikke alle kan købe de ti første XR-både, fortæller Ib Kunøe til minbaad.dk. XR-båd skal vinde VM i 2025.

 

Af Troels Lykke |

Der slipper mere og mere ud omkring X-Yachts racingbåde-projekt. I januar var vi på boot-udstillingen, hvor X-Yachts holdt pressemøde om XR-raceren.

Man hvad ved vi?

Vi ved nu at båden bliver på cirka 41 fod og den bliver omtrent fire meter bred. Vi ved også at båden vil have en startpris på 3 mio. kroner, men udstyret til racing vil prisen være omtrent på 4,5 mio. 

Vi ved også at det ikke bliver en klassebåd eller en one off. Man vil blot lave en ORC-båd, der kan vinde i den klasse, men sikkert også en Fyn eller Sjælland Rundt.

Det afslørede direktør og medeejer af X-Yachts, Kræn Nielsen, da vi mødte ham og chefdesigneren Thomas Mielec, som der bringes et interview med i bunden af artiklen, mens Ib Kunøe forklarer sig i videoen øverst i artiklen.

Vi ved også at North Sails er med i projektet, samt top-designere fra udlandet og en hel del andre eksperter. Men Thomas Mielecs design-team fra X-Yachts er i fuld gang.

Model i træ til indretning

Og allerede nu er det bygget en grov 1 til 1-model i træ, så man kan fornemme og diskutere indretningen. En metode X-Yachts også brugte, da de byggede Xc-47eren.

En af verdens bedste jordomsejlere og skarp kapsejler, Bouwe Bekking er med i projektet, det samme er den anden prof-sejler, America's Cup-sejler Jesper Radich. På nylige billeder fra X-Yachts ser man også Jens Christensen fra North Sails.

Det er med andre ord et kæmpe prestigeprojekt for X-Yachts, hvor tolv mand er sat på sagen i Haderslev. 

XR-41eren, eller hvad den kommer til at hedde, bliver vist frem første gang på boot-udstillingen i 2025 til januar og til august skal den deltage til ORC VM 2025 i B-klassen.

- Vi laver den på maks så vi kan være med i starterne, siger Thomas Mielec til minbaad.dk.

Kun dygtige sejlere må købe de ti første

Han fortæller også at man forventer over tid af sælge 80 af bådtypen. De fem første er solgt.

Men ikke alle kan købe de første ti både, fortæller Ib Kunøe, der trods sine 80 år, er i vældig fin form.

- Med mindre du er en meget dygtig sejler, så får du ikke lov til at købe en af de ti første XR-både, vi vil ikke have en køber, der ikke kan sejle, for vi vise, at den her båd den kan virkelig sejle, siger Ib Kunøe, der håber at kunne sælge 80 båd XR-båden, der senere vil kunne opgraderes til også at være en turbåd også, når du fx er træt af at sejle kapsejlads.

- Båden skal være modulær og så kan du få den ombygget for få penge, så båden kan få et second life, siger Ib Kunøe.

Læs mere: www.x-yachts.com/en/news/xr-unveiling-the-next-champion/

content-loader
content-loader
content-loader