Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Fyrskibet Gedser Rev med kurs mod Hvide Sande. Foto: M/S Museet for Søfart

Det historiske Gedser Rev er ankommet til Hvide Sande efter to døgn på havet

Missionen lykkedes. Onsdag formiddag gik fyrskibet Gedser Rev roligt ind i Hvide Sande Havn med bugserbåden Gitte Vig i spidsen. Nu venter en større restaurering.

Af Sara Sulkjær |

Det er mandag morgen. Lyset kæmper for at få overtaget, imens en gruppe mennesker stimler sammen på havnen i Helsingør.

De er trukket i den varme vinterfrakke for at sige farvel og på gensyn til fyrskibet Gedser Rev. Et ægte stykke Danmarkshistorie, der nu stævner ud af sine vante rammer i Helsingør med kurs mod det vestlige Danmark.

Kulturarv med en spændende historie

Det er Hvide Sande og byens værft, Hvide Sande Shipyard, der er målet for den historiske bugsering. Her, midt mellem fiskefartøjer og arbejdsbåde, skal fyrskibet gennemgå en omfattende restaurering.

En restaurering, hvor dele af træværket udskiftes, så skibet fortsat kan være en del af den flydende, danske kulturarv, som den har været det siden sin værnepligt under Den Kolde Krig.

Her videresendte skibet informationer om skibstrafikken i området, mens det samtidig grundet sin unikke placering mellem Danmark og DDR agerede redningsplanke for de mange flygtninge, der forsøgte af lægge Østtyskland bag sig.

På listefødder mod Hvide Sande

Mandag morgen er det fyrskibet, der må have hjælp. Med en trosses afstand slæber bugserbåden Gitte Vig det Dannebrogs-malede fyrskib ud af indsejlingen.

Stævnen rettes mod nord, hvor Skagen på bagbord side passeres, hvorefter kursen fortsætter mod syd. Onsdag morgen kan museet, værftet og alle de historiske sejlere, der har fulgt bugseringen, ånde lettede op. 

Med Gitte Vig i front lister fyrskibet stille ind mellem molerne mod vest, hvorefter det overlades til de dygtige værftsarbejdere i Hvide Sande.

Se en dronevideo fra Gedser Revs ankomst til Hvide Sande Havn hos Hvide Sande Shipyards Facebookside her.

content-loader
content-loader
content-loader