Gå til hoved-indhold
Tur
Familiens Jeanneau Sun Odyssey 45.2 fra 2001 brænder her i Costa Rica i 2021. Privatfoto

Boganmeldelse: Fra brændende sejlbåd til nye drømme - “Plan B - Jeg vil leve, før jeg skal dø”

I “Plan B - Jeg vil leve, før jeg skal dø” følger vi 39-årige Karina Dahl-Olsen og hendes familie. De skal på jordomsejling og leve livet, mens de stadig kan. Men en ting er planerne, noget andet er virkeligheden, og den kommer til at ændre sig for familien da båden brænder i Costa Rica.

Af Cille Rosentoft |

“Plan B - Jeg vil leve, før jeg skal dø” handler om at gribe livet, også når det slår knuder eller pludselig skubber drømmene i en anden retning. Den handler om at rejse sig igen og om at turde leve livet, inden man skal dø.

Bogen “Plan B - Jeg vil leve, før jeg skal dø” er skrevet af Karina Dahl-Olsen og er udgivet i 2024 på forlaget People’s Press. Den er på cirka 200 sider og følger familiens eventyr gennem 24 kapitler og gennem ulykker, modgang og store oplevelser.

Der er ingen fotografier eller billeder i bogen, og det er en stor fordel, fordi man ikke bliver revet ud af fortællingen eller “forstyrret” af billeder løbende. Det er interessant at læse en “sejlerbog”, som har fokus på ordene og selve fortællingen frem for de smukke billeder.

Livet skal leves

Da Karina i en alder af 35 år bliver diagnosticeret med bindevævssygdommen Ehlers-Danlos syndrom beslutter familien at udnytte tiden og få det bedste ud af livet, mens de stadig kan.

Hjemme i Danmark inden afgang oplever Karina at blive mere og mere træt og påvirket af smerter. Det betyder, at hendes kørestol er en tro følgesvend på alle gåture over 500 meter.

I stedet for at give op eller afvente forbedring, tager familien livet i egen hånd og beslutter, at der skal skabes så mange gode minder med familien, inden sygdommen tager over.

Familien køber en Jeanneau Sun Odyssey 45.2 fra 2001, flytter ombord og planlægger at sejle på langtur.

I 2020 tager de afsted på deres jordomsejling fra Holbæk Marina. En jordomsejling, som bliver noget helt andet, end de forestillede sig. Vi kommer med på en rejse, hvor familien møder mennesker og kulturer - ikke altid helt ufarligt, men godt og spændende formidlet.

Eventyret flyttes fra vand til land

Vi var mange, der fulgte med, da familien var afsted på deres jordomsejling, og vi var sikkert endnu flere, der fulgte med, da deres båd brændte i Costa Rica i 2021.

I bogen får vi mulighed for at forstå den proces, der udspillede sig i familien, da de besluttede ikke at lade eventyret slutte med en bålbrand og en uforløst drøm.

- Nu sidder vi så her i Costa Rica uden pas. Costa Rica har ikke en dansk ambassade, så vi skal finde vej til Mexico for at få nye pas. En ting er sikkert, vi tager ikke hjem. Det ville være som at stemple hele turen som en fejl, der endte skidt. Alle vil kigge på os og føle medlidenhed og sige “hvor gør det os ondt, jeres tur skulle ende sådan”.

Familien beslutter at fortsætte eventyret på land og bygger en gammel skolebus om. Bogen sætter gang i mange følelser hos læseren, men jeg sidder bestemt ikke tilbage med medlidenhed. Jeg har snarere en følelse af, at familien viste handlekraft og fik skabt et andet slags eventyr. Og er det ikke netop, hvad eventyr er lavet af?

1000 dage på godt og ondt

Det var en god oplevelse at læse Karina Dahl-Olsens bog, og hun skriver, så jeg blev revet med og kunne mærke de mange følelser, der er på spil undervejs i familiens eventyr.

En særlig stærk beskrivelse er Karinas tanker, inden hun får reddet sig selv ud af deres brændende båd. Det er umuligt ikke at blive påvirket af den situation, hun står i og de mange følelser, som det vækker hos hele familien.

Bogen er en stærk fortælling om en familie, som insisterer på at leve livet og som også smager på de hårde ting ved livet. En gang imellem undervejs i min læsning tænkte jeg “Nu kan der da ikke ske flere ulykker”, for familien bliver virkelig udsat for lidt af hvert. Det er heldigvis ikke tilfældet for langt de fleste langturssejlere.

På trods af at de mange ulykker, der rammer familien, er man som læser ikke i tvivl om, at familien tager hjem rigere end da de tog afsted.

Bogen kan sætte gang i drømmene og minde os alle om, at livet skal leves, uanset hvad man kæmper med. Det er en stærk familie, som Karina Dahl-Olsen giver os lov til at følge i 1000 dage på godt og ondt.

Bogen koster 230 kroner og du kan blandt andet købe den hos Saxo  

content-loader
content-loader
content-loader