Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Sådan så Casper Steinfath ud da han vandt VM-guld 2017 i København. Foto: Ben Reed
Kapsejlads
Jamie Mitchell og Casper Steinfath i Peru.

Portræt af 6-dobbelt verdensmester og dansk SUP-ikon Casper Steinfath, der slutter ved VM i København

Når VM i standup paddling løber af stablen i Københavns Havn og i Amager Strandpark 16.-22. september, er det sidste dans til en international konkurrence for den 6-dobbelte VM-guldvinder i SUP, Casper Steinfath. Nu venter nye eventyr for Danmarks største SUP-navn nogensinde.

Af Troels Lykke |

Han har været professionel SUP'er siden 2013. Han har vundet VM-guld seks gange, og et utal af andre VM-medaljer, og så har han krydset Skagerrak mellem Danmark og Norge på sit bræt samt padlet Danmark Rundt. 

Casper Steinfath har tegnet dansk SUP siden 2013, og når han torsdag den 19. september for sidste gang sætter padlen i vandet ved VM i SUP i København, er det Danmarks største standup paddler nogensinde, der takker af.

"Det er unikt, at vi har et VM i hjertet af en storby, for når vi normalt er til VM, er det ofte på en øde strand eller tropisk koralrev 10 km fra land. Jeg elsker, at mange af disciplinerne foregår inde i Københavns hovedpulsåre i havnen, hvor man kan mærke energien og nysgerrigheden fra folk rundt om vandet. København er så hyggelig med masser af liv på både land og vand, og som tilskuer er man vitterlig tre meter fra atleterne på vandet, og det skaber en anden intensitet og intimitet, når man kan se sveden, tårerne og mærke de rå følelser fra atleterne," fortæller Casper Steinfath, som netop vandt sin 4. VM-titel i Københavns Havn, da han vandt sprinten med mål foran Operaen ved VM i 2017.

Afsked med Danmarks 6-dobbelte SUP-verdensmester torsdag den 19/9 i Amager Strandpark

I 2019 vandt han sin 6. VM-titel og var ved at lægge an til et karrierestop, da corona effektivt lukkede karrieren ned for ham. Men nu er han tilbage for at sætte et symbolsk punktum for en stor karriere.

"For mig er det vigtige at sætte et symbolsk punktum, for jeg har elsket min karriere i sporten, og jeg vil gerne sige ordentligt farvel til den kompetitive del af den sport, jeg har brugt halvdelen af mit liv på. I 2020 kom Corona mig i forkøbet, men jeg synes, at et VM på dansk jord er det perfekte punktum for min karriere. Det bliver meget følelsesladet at krydse den sidste mållinje og uddele highfives til mine venner i sporten, men jeg glæder mig også til at fokusere på andre ting i mit liv efter en lang og også lidt usandsynlig karriere, for sporten eksisterede nærmest ikke, da jeg startede," fortæller han.

Første VM-guld blev vundet i håndboldtrøje og i direkte duel med det store idol

I 2013 var der ikke mange i Danmark, der vidste, hvad standup paddling var, og der var hverken et dansk forbund eller landshold. En 19-årig Casper Steinfath rejser derfor selv til Peru sammen med to andre atleter for at konkurrere - i øvrigt uden de store resultatmæssige forventninger. I lufthavnen på vej mod den peruvianske hovedstad Lima, hopper de ind i en butik, hvor de køber en håndboldlandsholdstrøje hver for at kunne vise de danske rødhvide landsholdsfarver frem på vandet i Peru.

Håndboldherrernes landsholdstrøje - samt sine trademark stribede shorts - var han derfor iført, da han vandt sin første VM-guldmedalje. Det var i disciplinen Technical Race, hvor man starter og slutter på stranden, og ellers padler rundt om bøjer på en teknisk bane ad flere omgange.

Verdensmestertitlen kom i hus på ikonisk vis og en stor karriere var født

Casper Steinfath fører feltet an i store dele af løbet, og på sidste omgang fanger han en bølge, som han surfer ind mod målstregen på. Den samme bølge fanger den 10-dobbelte verdensmester, australske Jamie Mitchell, som er Caspers store idol. Pludselig ligger de side om side og surfer mod guld og sølv, da veteranen Mitchell rækker hånden ud, og siger 'May the best man win', mens de to kombattanter trykker næver.

jamie-mitchell-casper-steinfath-high-five-isa-stand-up-paddle-world-championship-peru_foto ISA.jpg
I Technical race efterlader man sit bræt i vandet og sprinter i mål på stranden, og de to SUP'ere hopper af samtidig mens bølgen brækker mod brændingen. Mitchell faceplanter ned i sandet, mens Casper elegant holder sig på benene og kan spurte i mål til sin første VM-titel. 

Håndtrykket kort inden målstregen er ikonisk i international SUP - se det efter ca 5 minutter i videoen her.

Første VM-guld og professionel SUP-atlet siden da

"Det var mit første VM og jeg var kun 19 år. Jamie var mit store idol og havde 10 VM-titler i bæltet, og så fangede vi den samme bølge ind mod målstregen. Jeg forventede ikke at vinde, og var bare glad for at være med, men det var et legendarisk øjeblik at holde hinanden i hånden kort før målstregen, og så løbe op og vinde foran mit idol," siger han med stolthed i stemmen over det specielle øjeblik.

Den første VM-titel fik også Casper til at satse fuldt ud på SUP-sporten, og han blev professionel kort efter.

Et andet stort øjeblik i karrieren var det første VM på hjemmebane i 2017, der var delt mellem København og Vorupør, tæt på hjemstavnen i Klitmøller. Casper vandt guld og bronze ved VM, en medalje i hver by.

VM-guld og vikingebrøl foran Operaen

"Sidste gang, der var VM i Danmark, var jeg så nervøs, at jeg skulle trækkes til København, fordi der var så stort pres på mine skuldre. Jeg var både atlet, med til at arrangere VM og var vicepræsident i det internationale surfforbund, ISA, så jeg havde mange hatte på," husker han.

Det store mål var at vinde sprinten, et kort og intenst race over 200 meter foran Operaen i København. Det var første gang sprint var på VM-programmet, og guldet her var det store mål.


"Det var kolossalt at vinde noget så stort som VM-guld på hjemmebane. Det var faktisk nær gået galt i indledende heat, for jeg var havnet i et stærkt heat, og det var kun med få cm, at jeg fik knebet mig i finalen. Det var en kæmpe lettelse, for jeg havde familie og venner blandt tilskuerne, og jeg så mere hjemmebanefordelen som et pres dengang. Jeg gik i chok efter det efterfølgende interview, og lagde mig ned på brættet og hyperventilerede, fordi presset var så stort og det betød så meget. Bagefter kunne jeg bare gå ud i finalen og padle uden pres. Jeg fandt en god bane, alt stod stille før starten, jeg kom godt afsted og ramte en følelse af flow, hvor hvert tag bare gav fremdrift. Jeg vandt klart, og da finalen blev vist live på News fik jeg stukket en mikrofon i hovedet som noget af det første, og jeg sender et vikingebrøl ud i æteren. Det var et eventyr for mig," siger Casper Steinfath.


Glæder sig til at mærke den specielle VM-stemning en sidste gang

Nu er Casper Steinfath 31 år, er gift og har sønnen Fjord med hustruen Stinne. Han er samtidig sportschef i sin hjemklub Nasa i Klitmøller og holder foredrag for at inspirere specielt unge til at dyrke eventyret og turde drømme stort.

"Der er mange ting, jeg glæder mig til ved dette VM, og der er ikke samme pres denne gang. Jeg glæder mig til at se de andre danske atleter i aktion og støtte dem alle, specielt Christian Andersen, som jeg har kendt og konkurreret med og imod i mange år. Jeg glæder mig også til at deltage i breddeeventen Copenhagen SUP om lørdagen og mærke communityet og fællesskabet, og bare padle rundt og snakke, for har jeg aldrig haft tid til før,"

Og selvom han ikke selv har gulddrømme denne gang, så er han stadig en stjerne i international SUP.

"Jeg glæder mig til at gense mange af mine venner fra hele verden. VM tilhører en ny og yngre generation nu, men så kan jeg være tilskuer og se alle de drømme, der enten opfyldes eller bliver knust. Jeg glæder mig til at være til stede for de andre danske atleter, og jeg har også en aktie af de flestes udvikling, da jeg er sportschef i Klitmøller."

De tre største øjeblikket i Casper Steinfaths karriere:

- Det første VM-guld i 2013 i Peru.

- VM-guld i sprint foran Operaen i Københavns Havn i 2017.

- Krydsningen af Skagerrak fra Danmark til Norge - i alt 146 km alene på SUPboard i åbent hav i 2018 som den første i verden.

Men det allerstørste øjeblik i SUP for Casper Steinfath? Sporten gav ham et møde med en helt speciel kvinde med en hund på sit surfbræt.

"Jeg mødte min hustru gennem sporten. Jeg var så heldig at befinde mig i en båd på havet ved Klitmøller, da jeg så den her kvinde med sin hund placeret for enden af brættet. Hende måtte jeg lære at kende..."

content-loader
content-loader
content-loader