Gå til hoved-indhold
Udstyr
Båden til venstre er biocid og kobber fri bundmaling. Foto: Oure
Udstyr

Oure tester Hempels Silic One i bæredygtighedsforsøg - se hvordan du skifter til Hempels biocidfri bundmaling

Oure Sejl Akademis både skal være biocidfri i 2026, og derfor afprøver de i år miljørigtig bundmaling. Se her video om, hvordan du skifter til Hempels Silic One. Et konverteringssæt koster cirka 5.000 kr. til en 30-fods sejlbåd. Du skal bruge tre typer maling, før du er færdig, samt overholde tider.

Af Troels Lykke |

Som den sejlerskole i Danmark, der logger flest sømil rundt i danske farvande, har Skolerne i Oure et ansvar for at tage miljørigtige valg, når det kommer til sejlads og bådpleje.

Derfor igangsætter Oure Sejl Akademi et forsøg for at opnå ambitionen om at skifte til biocidfri bundmaling i løbet af få år.

Skolebåde skal være biocidfrie inden 2026

Hvis forsøget løber efter planen, skal bådene på Oure Efterskole, Oure Kostgymnasium og Oure Højskole være biocidfri inden 2026. 

I den kommende sæson vil en af skolernes DS Match Race på 37 fod fungere som testbåd ved at beskytte vandmiljøet mod biocidbaseret bundmaling. Båden kommer til at sejle mere end en måned på togt i danske farvande og vil deltage i Fyn Rundt og Øhavet Rundt

Hvis forsøget virker, er det hensigten at skifte til Hempels Silic One, som er en anerkendt biocidfri løsning.

Fokus på vores fælles hav

Det er ikke kun, når det kommer til bundmaling, at der sættes fokus på havmiljøet, når du er sejl-elev på en af Oures tre skoler.

På Oure Højskoles togt Danmark Rundt bliver der dagligt indsamlet vandprøver fra forskellige områder og havne, som besøges på den to uger lange tur.

Når turen er sejlet, bliver prøverne analyseret på biologisk institut - SDU, og dermed er prøverne med til at kortlægge udbredelse og omfang af mikroplast i vandet i Danmark.

Påføring ovenpå gammel bundmaling i god stand - nemt skift til Hempels Silic One-system

Hempels Conversion Primer er en tokomponent epoxyprimer for et nemt skift fra bundmaling til Hempels Silic One Fouling Release-system. Den kan anvendes på tidligere malet bundmaling i god stand.

Forbehandling: Identificer tilstanden af den eksisternede bundmaling ved hjælp af en metalskraber for at finde ud af, om den gamle bundmaling hæfter godt nok.

I tilfælde af dårlig vedhæftning fjernes alle løse/porøse lag. Vådslib og skyl omhyggeligt med ferskvand og lad overfladen tørre.

Påføring: Bland de to komponenter af Conversion Primer grundigt til en ensartet konsistens. Vær opmærksom på, at produktet har meget lav viskositet, så løbende maling og ujævnheder skal jævnes ud med det samme.

Fortynding anbefales ikke. Anvendelsestid ved tyve grader er otte timer. Minimum anvendelsestemperatur er fem grader.

Hvis overmalingsintervallet overskrides, skal et nyt lag Hempels Conversion Primer eller Silic One Tiecoat påføres.

Kilde: Hempel

content-loader
content-loader
content-loader