Gå til hoved-indhold
Tur
Et par elever bliver desværre også ramt af søsyge, hvilket er svært at undgå i store bølger og hård blæst. De tog det dog i stiv arm og uden brok. Foto: Oure Kostgymnasium
Tur
Tur

Aarhus-København på 9 timer - sejlere fra Oure Kostgymnasium loggede 27,8 knob i VO 70er

Sejleverne fik noget af en oplevelse på en jordomsejler med 27 knob i Kattegat med prof-sejleren Jens Dolmer på en VO70'er, der tidligere har været med i Volvo Ocean Race. Nu hedder den Trifork og har fået foils på. 160 sømil sejlet på 9 timer i 10-15 m/sek. fra vest.

Af Troels Lykke |

De færreste prøver at sejle fra Aarhus til København på 9 timer. En distance på 160 sømil.

Men unge sejlere på Oure Kostgymnasium fik for nyligt en mulighed som kun få sejlere i verden får.

Den tidligere elev på Oure Højskole, Jens Dolmer, som nu lever som professionel sejler og bl.a. er kaptajn på båden "Trifork" havde sendt en invitation til de unge sejlere, som de ikke havde lyst til at sige nej til. Jens havde nemlig inviteret gymnasiets sejlere med på en transporttur på Trifork, fortæller Oure til minbaad.dk.

Trifork er en såkaldt VO70'er, en hardcore 70 fods lang racebåd bygget af ren kulfiber. Trifork har tidligere har været med i Volvo Ocean Race, en af verdens mest ekstreme kapsejladser, hvor man sejler jorden rundt.

Båden er siden Volvo Ocean Race blevet optimeret og har bl.a. fået installeret foils, hvilket gør, at den sejler endnu hurtigere og nu bruges til rekordforsøg i hele verden.

En vild tur med en topfart på 27,8 knob

De unge sejleres dag startede tidligt med afgang fra Oure Kostgymnasie kl. 05.30. Turen gik mod Århus, da Trifork skulle sejles fra Århus til Tuborg Havn. Sådan en tur tager for de fleste både flere dage, men gymnasieeleverne havde kun én dag til det.

Ved 08.00 tiden landede eleverne i Århus. Her fik de introduktion til båden samt sikkerhedsbriefing.

Vinden var stærk med 10-15 m/sek. fra vest. Det betød, at der var lagt op til en vild tur. De unge sejlere fra Oure får stævnet ud og sat det enorme storsejl. Det kræver arbejde fra seks personer for at få storsejlet op, hvilket siger noget om dets størrelse.

Båden kommer afsted og der går ikke mange minutter før der sejles 15 knob blot for storsejlet. De første 10-15 minutter går med at navigere ud af Århusbugten. Det er for de fleste både ikke et problem, men med en båd, der stikker 4,5 m, skal man være lidt ekstra opmærksom på, hvor man sejler.

Båden kommer sikkert ud af Århusbugten og sætter også et forsejl - en såkaldt "Fro". Med forsejlet ude rammer besætningen lynhurtigt +20 knob i fart. I takt med, at båden bevæger sig østover tager vinden til.

Alle sejlerne får lov til at få en halv times tid på roret af den vilde racer. Der bliver ligeledes arbejdet hårdt på piedestalerne for at trimme storsejlet. Båden ligger nu stabilt på 24 knob og er oppe og ramme 27,8 knob som topfart! Det er hurtigere end mange speedbåde kan sejle.

Den vildeste sejlads i en ung sejlers liv

Et par elever bliver desværre også ramt af søsyge, hvilket er svært at undgå i store bølger og hård blæst.

De tog det dog i stiv arm og uden brok. Alle eleverne er enige om, at det er den vildeste sejlads de nogensinde har prøvet. Båden blæser afsted og alle står pakket allerbagerst i båden. Det gør de fordi det er det tørreste sted på båden, men på trods af dette bliver de fleste gennemblødt. 

Sen eftermiddag runder båden Helsingør og peger snuden mod Tuborg Havn. Kl. 17 rammer de unge sejlere havnen - godt vindblæste og fyldt med salt. Med de store mængder vand, der er kommet ind over båden på turen er de fleste også godt våde på trods af, at de har haft sejltøj på.

Besætningen får rigget båden af og hopper på et tog mod Lundeborg. Der er dog lige tid nok til et pitstop på McDonalds på hovedbanegården. En træt flok sejlere fyldt med indtryk og oplevelser rammer Oure Kostgymnasium igen sent torsdag.

Oure Kostgymnasium holder i øvrigt åbent hus 19. november. Læs mere her.

content-loader
content-loader
content-loader