Sejlere dykker også? boot-udstilling viser dig vejen
Siden tidernes morgen har havet været et sted, der vækker længsel og udforskningen af undervandsverdenen er en af menneskehedens ældste drømme, fortæller boot, der udstiller i Düsseldorf fra 18. januar.
I dag giver moderne dykning os alle mulighed for at opleve denne fascination på egen hånd.
I vores moderne tid findes der næppe en fritidsaktivitet, der giver en mere intens naturoplevelse end dykning. Den direkte fornemmelse af vandets element, kombineret med nærheden til en ellers usynlig natur fyldt med forskellige livsformer, gør rekreativ eller sportsdykning unik, det fortæller boot-udstillingen i en pressemeddelelse.
Arkæologiske fund viser, at allerede for omkring 6.000 år siden dykkede fridykkere ned i bølgerne for at hente muslinger og svampe op.
Nutidens fridykkere fortsætter således en ældgammel tradition – dog uden at tage noget op fra havet, men i stedet med udstyr, der er specielt designet til deres sport.
Moderne scuba-dykkere kræver lidt mere teknologi – men kan til gengæld blive længere under vandet. Det bedste ved begge varianter: Dykning er en fritidsaktivitet for alle aldre.
De første skridt og udstyr
For at komme i gang skal du bruge en dykkermaske (ofte kaldet dykkerbriller), en snorkel og et par finner. Disse tre komponenter – også kendt som ABC-udstyr – er uundværlige for enhver aquanaut, uanset om du vil prøve apnea, fridykning eller scuba-dykning.
Det er vigtigt, at masken og finnerne passer godt, mens snorklens længde af sikkerhedsmæssige årsager ikke må være for lang. For begyndere bør finnerne ikke være for stive. Når dine benspark forbedres over tid, kan en model med en hårdere finneblad være en god idé, da det også gør det lettere at håndtere strømninger.
Finner til fridykning er længere end finner til snorkling. Til scuba-dykning er bladene lidt kraftigere; disse finner fås ofte som enten en barfodsmodel eller som åbne finner med hælrem til koldt vand.
Hvis du ved, at snorkling eller dykning er noget for dig, er dit eget ABC-udstyr en god investering. Vil du opholde dig længere tid i vandet, bør du også overveje en våddragt, der fås med både lange og korte ærmer og ben. Materialet beskytter dig mod både nedkøling og solen.
Til scuba-dykkere afhænger valget af våddragt af vandets temperatur og din personlige følsomhed over for kulde. I tropiske områder er dragter af 3-5 mm tykt neopren normalt tilstrækkelige. Til koldtvandsdykning anbefales semi-tørdragter, der kun tillader meget lidt vand at trænge ind og inkluderer hætte og handsker. Da dragter skal passe godt til den enkelte, foretrækker erfarne dykkere at have deres egen.
En regulator til konstant luftforsyning og en opdriftsvest til at kontrollere opstigning og nedstigning kan lejes i veludstyrede dykkercentre. Hvis dykning bliver en passion, kan det betale sig at investere i dette udstyr.
Det samme gælder for dykkercomputere, som i høj grad har erstattet dybdemålere og tabeller og gør dykning endnu sikrere med præcise beregninger og oplysninger.
På boot Düsseldorf i hallerne 11 og 12 kan du finde ekspertrådgivning hos de mest kendte producenter af dykkerudstyr.
Dykkerkurset
Dykning er en af de sikreste sportsgrene. Korrekt viden om, hvordan man opfører sig under vandet, er grundlaget for dette. Mens simpel snorkling og observation af undervandsverdenen fra overfladen kan gøres når som helst, er der særlige kurser for ambitiøse fridykkere.
Uden et dykkercertifikat kan du ikke tage en dykkerflaske under overfladen, hverken i en lokal sø eller i havet. Et dykkerkursus er dog ikke svært at gennemføre. Efter et lille helbredstjek er du klar til at starte.
Hvis du ikke er sikker på, om dykning er noget for dig, kan du prøve det på et dykkercenter ved at tage et prøvedyk.
Der findes mange uddannelsesorganisationer verden over, og dykkercertifikater anerkendes internationalt. Blandt de kendte er Professional Association of Diving Instructors (PADI) og Scuba Schools International (SSI).
Både CMAS og PADI tilbyder dykkerkurser for børn fra otte år, mens SSI tillader børnedykning fra ti år. Mange producenter tilbyder også specielt dykkerudstyr til børn.
Rejsetips for begyndere
Cirka 71 % af vores planet er dækket af vand, og verdens have tilbyder forskelligartede oplevelser. Fra Middelhavets biodiversitet til Rødehavets tropiske koraller og de eksotiske farvande ved Maldiverne, Filippinerne og Thailand findes der muligheder for både begyndere og øvede dykkere.
Dykning åbner døren til en fascinerende undervandsverden, og i hal 12 på boot Düsseldorf 2025 fra 18.1 til 26.1.giver den perfekte mulighed for at dykke ned i dette univers.
Læs mere: www.boot.de/