Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Johan Blach Petersen, tv., styrer her sin 12-meter i Sydfrankrig i 2023, ved siden af sidder hustruen Marianne Friis Petersen. Johan Blach Petersen sagde da han købte 12-meteren: - Vi har fået en Formel 1-bil uden en brugsanvisning.
Kort Nyt
Her ses Kiwi Magic på Aarhusbugten. Foto: Troels Lykke
Kort Nyt
Den flotte 12-meter vakte opsigt.

12-meter skipper fra Aarhus, Johan Blach Petersen, gik alt for tidligt bort

- 'Den anonyme erhvervsmand' fra Aarhus er pludselig gået bort, skriver Aarhus Stiftstidende om Johan Blach Petersen, der kun blev 72 år. Han havde netop været i Frankrig med 12mR Kiwi Magic, men da han kom tilbage til Danmark, stoppede hjertet pludselig.

Af Troels Lykke |

En mand, der gjorde meget for sejlsporten i Aarhus, er gået bort.

Men Johan Blach Petersen blev også beskrevet som manden, 'direktøren ringer til, når krisen kradser'. Nu beskriver de efterladte ham som 'vores skipper'. Byens 'anonyme erhvervsmand' er død, skriver Aarhus Stiftstidende om 12-meter-sejleren, som i flere perioder havde sin 12-meter Kiwi Magic liggende i Marselisborg Havn.

Selvom det langt fra er størstedelen af byens borgere, der vil have hørt om navnet Johan Blach Petersen, så er det ikke desto mindre en af byens helt store erhvervs-sværvægtere, som nu er gået bort.

Dét står klart med bare et enkelt opslag i CVR-registret, hvor han foruden at have stået i spidsen for en lang række selskaber som enten ejer eller direktør, har bestredet en nærmest uendelig række af bestyrelsesposter i forskellige virksomheder.

Ville udbrede 12-meter-sejlads

Erhvervsmanden havde stor betydning for fremtrædende virksomheder og samtidig en helt særlig passion for sejsport, fortæller avisen.

Minbaad.dk har ligeledes mødt Johan Blach Petersen flere gange, senest i 2017, hvor han ivrigt fortalte om sin 12-meter. Nu er sejleren gået bort. Han blev kun 72 år. Han havde netop været i Frankrig med dele af besætningen for at gøre klar til sejlads, men da han kom til Danmark, fik han tragisk hjertestop et par dage efter, erfarer Minbaad.dk.

Johan Blach Petersen brændte for 12mR-sejlads. Minbaad.dk oplevede det for nogle år siden, før der blev sejlet Wessel & Vett Cup ud for Marselisborg, hvor den legendariske 12mR Kiwi Magic holder til.

Minbaad.dk var dengang med ombord på Aarhus-sejlerens båd, hvor også byens borgmester, tidligere sejler Jacob Bundsgaard, deltog under en PR-sejlads.

Johan Blach Petersen ville gerne give mere PR til 12mR-sejlads, da han havde et stort ønske om at se flere 12-metere i Aarhus. 

12-meter tiltrækker nye sejlere

Om bådtypen sagde han dengang på kajen i Marselisborg:

- En 12-meter tiltrækker nye sejlere. Vi har fået seks nye unge med, der før har spillet håndbold og andet. De har aldrig sejlet før, men de synes om udfordringen om at få 14 personer til at fungere på et hold. På en 12-meter er der plads til ”lærlinge”, forklarede rorsmanden Johan Blach Petersen.

Han købte sin Kiwi Magic i 2016 fra USA for 1,7 mio. kroner, plus 1,3 mio. kroner til moms og transport blandt andet. Herefter blev den sejlet hjem på et skib med en 40-fods container fuld af sejl.

Det tog sin tid for Johan Blach Petersen og hans besætning at lære den avancerede 12-mR at kende. En båd, der var favorit til at vinde America’s Cup i 1987, men som tabte til et amerikansk hold i Louis Vuitton Cup i finalen. 

12-meter-klassen: Han var en sand gentleman

Den internationale 12-meter klasseorganisation ITMA skriver i deres mindeord:

- Vi erfarede for nylig omJohan Blach Petersens alt for tidlige bortgang; en sand gentleman og tilhænger af den internationale tolvmeterklasse. Johan var ejer/skipper af Kiwi Magic (KZ-7); han og hans hold af familie og venner førte aktivt kampagne i hele det nord- og sydeuropæiske 12mR-felt og deltog i kapsejladser i Newport (RI) ved 12mR Worlds. ITMA-officerer og medlemmer husker ham.

- Jeg er meget ked af at høre om Johans bortgang. Han bragte meget til klassen og var en stor hjælp til at promovere Grand Prix-divisionen. Dette er et tab for alle, der kendte ham, skriver Chris Winter, ITMA-præsident.

content-loader
content-loader
content-loader