Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Jan Hansens ultralette Aeolos P30 har en kølvægt på 800 kilo, hvilket giver en samlet kølprocent på 50 procent. Foto: Magdalena Hufnagel / www.oh-i-sea.de

Pedalen i bund og lækker middag på resort – Jan Hansen glæder sig til Vejrø Escape

Den helt nye sejlads har lokket én af landets allerdygtigste solosejlere ombord. En overskuelig distance, et festligt aftenprogram og en optimal placering i kalenderen begejstrer P30-sejleren.

Af Sara Sulkjær Hansen |

Jan B. Hansen. Small. Solo. 

At én af Danmarks dygtigste solosejlere som den første har skrevet sig op i Vejrø Escapes klasse for de 25-30 fod lange kølbåde er ikke tilfældigt.

Knap 100 sømil fra Falsterbo til Vejrø med intens kapsejlads mod de øvrige single- og doublehand-sejlere kan sjællænderen ikke takke nej til:

- Det er en meget, meget overskuelig distance. Det kan man godt nå uden, at man bliver kørt helt ud i sokkeholderne. Det er bare pedalen i bund, fortæller en forventningsfuld Jan Hansen til Minbaad.dk.

Sejlerne er ikke asociale

Det er ikke kun de 100 sømils konkurrencesejlads, der har fået den danske sejler til at melde sig på banen. 

Også aftenen på Vejrø med konkurrenterne trækker den inkarnerede sportsmand mod startlinjen i svenske Falsterbo: 

- Mange tror, at sådan nogle, der sejler single- og doublehand, er asociale mennesker. Det er altså ikke tilfældet. De er super gode til at hygge sig på land, slår Jan Hansen leende fast.

Stemningen bliver derfor høj, når deltagerne efter målgang får en drink hånden og med en guide i spidsen vises rundt på Vejrø Resort, hvor også den lækre aftenmenu og præmieoverrækkelsen senere finder sted.  

P30'eren er skabt til klasse-sejlads

Før Jan Hansen og de øvrige kapsejlere kan gå ombord i festmiddagen venter dog en mellem 75 og 90 sømil lang sejlads fra Falsterbo i Sydsverige. En sejlads, der, ifølge Jan Hansen, kan tilbagelægges på under 24 timer:  

- Det er selvfølgelig afhængigt af vejr og vind, men min båd sejler så let som ingenting i ti knob, så det burde ikke tage over et døgn, påpeger sejleren.

Det er nu halvandet år og nogle tusinde sømil siden, at Jan Hansen kunne gå ombord på sin nye P30’er. En båd, der med sine 29,9 fod er designet til kapsejlads i fem fods klasser – præcis, som der sejles i Vejrø Escape:

- P30’eren går all-in på ræs, og så har jeg samtidig marginalt mere rutine end mange andre. Dermed ikke sagt, at det er en selvfølge, at vi vinder, men det burde kunne lade sig gøre, mener sejleren fra Lynetten.

Udfordringer ved Storstrømsbroen

Selvom sejladsen ligger op til ræs uden de store udfordringer, spår den erfarne dansker, at byggeriet af Storstrømsbroen kan få sejlerne på glat is:

- Det handler virkelig om at få tjekket op på afmærkningerne, da et godt gæt er, at vi kommer ankommer, når det er mørkt. Det bliver et virvar af lys, så det er godt at have styr på sejlrende, begrænsninger og andet på forhånd, understreger Jan Hansen, der efter sejladsen sætter kurs mod Palby Fyn Cup:

- Sejladsen passer perfekt i kalenderen, da den går 100 sømil i den rigtige retning i forhold til Palby Fyn Cup i Bogense weekenden efter, afslutter den gæve sejler, der har brugt vinteren på at finpudse de små detaljer inden årets kapsejladser.

Om Vejrø Escape

Start: Fredag den 24. maj fra kl. 10.00 i Falsterbo

Mål: Senest lørdag den 25. maj kl. 18.00 på Vejrø

Pris: 1.300,00 svenske kroner (ca. 850,00 danske kroner) pr. person

Entrépenge inkluderer: Havnepenge i Falsterbokanalen fra den 19.-24. maj og i Vejrø fra dem 25.-26. maj samt t-shirt, præmier og aftenprogram på Vejrø. Desuden RaceQ-sporing og 24/7-sikkerhedsovervågning af  race control under selve sejladsen.

Tilmelding: Senest den 15. april

Læs mere og tilmeld dig her.

content-loader
content-loader
content-loader