Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Anne Haubjerg Olesen og Katja Visby Svendsen fra Marselisborg Sejlklub ses her i god stil. Foto: Peter Brøgger

Digital chip højner sikkerhed ved VM i 29er - Aarhus Internationale Sejlsportscenter tester system med Dansk Sejlunion

Et nyt digitalt system skal holde styr på, at der kommer lige så mange sejlere i land, som der går på vandet, når 230 besætninger sejler VM i Aarhus til august. Det sker via elektronisk tjek ind og ud med en chip, som hver sejler har i et armbånd.

Af Troels Lykke |

Mens verdens bedste sejlere dyster om OL-guld på vandet ud for Marseille i Frankrig, mødes godt 450 af næste generations topsejlere fra mere end 30 forskellige nationer i Aarhus til VM i den hurtige 29er-trapezjolle.

Aarhus C er det postnummer i Danmark, hvor andelen af unge beboere er højest, og det tal stiger yderligere i dagene 1.-9. august, hvor Aarhus Internationale Sejlsportscenter sammen med Sailing Aarhus er vært for VM i 29er-klassen med deltagelse af 230 besætninger på hver to unge mellem 13 og 35 år, lyder det i en pressemeddelelse fra Aarhus Internationale Sejlsportscenter.

Den hurtige 29er, der skyder en fart på op mod 25 knob (cirka 50 km/t), bliver kaldt 49erens lillesøster. 49eren er på OL-programmet, hvor den danske besætning Daniel Nyborg og Nikolaj Buhl i år skal forsøge at gøre sig gældende i klassen, hvor Danmark med Jonas Warrer og Martin Kirketerp tog guldet i den legendariske og dramatiske finale tilbage i 2008.

29eren er lidt mindre, men til gengæld endnu mere sprælsk. 

Danmark stærkt repræsenteret

Dansk Sejlunions ungdomslandshold har to 29er-besætninger, og tre af de fire unge atleter er lokale fra Marselisborg Sejlklub.

At 29eren er en stærk ungdomsklasse i Danmark understreges af, at præsidenten for den internationale 29er-klasse er danske Peter Lübeck:

- Jeg glæder mig enormt meget til det her VM på dansk hjemmebane. Symbolikken i, at de unge 29er-sejlere konkurrerer på vandet i Aarhus samtidig med, at deres idoler og rollemodeller sejler OL i Frankrig, synes jeg er slående. For det er helt sikkert nogle af morgendagens internationale stjerner, der deltager i Aarhus.

Aarhus rimer på ungdom og talent

VM i 29er er et åbent VM, hvor de unge talenter i blandede besætninger kan teste deres taktiske og fysiske evner over seks dages sejladser. Faktisk er der tale om et udsat VM tilbage fra 2021, hvor COVID-19 betød, at Aarhus Internationale Sejlsportscenter i kapsejladssprog måtte sætte det flag, som signalerer udsættelse.

- Det bliver en kæmpe fornøjelse nu at få afviklet vores VM for 29er-klassen, understreger Jon Koch Hansen, der er direktør for Aarhus Internationale Sejlsportscenter og fortsætter: 

- Med sejlsportscenteret har vi en stærk ramme for store, internationale stævner i et hus, der også til daglig emmer af ungdom og talentarbejde. Vi er særligt glade for, at vi er lykkedes med at have et lavt entry-fee til et stævne med så mange unge sejlere fra forskellige lande og vilkår. Det kan vi blandt andet takke Sport Event Danmark, Aarhus Events og Salling Fondene for.

Som altid kan et event som dette ikke lade sig gøre uden stor opbakning fra de mange frivillige, som primært kommer fra de lokale sejlklubber. De skal blandt andet bemande de tre kapsejladsbaner, der sejles på, og sikre sikkerheden på vandet for sejlerne af de flyvske både, der nemt kæntrer.  

Digital chip højner sikkerheden

Som noget helt nyt skal et digitalt system desuden holde styr på, at der kommer lige så mange sejlere i land, som der går på vandet.

Det sker via elektronisk tjek ind og ud med en chip, som hver sejler har i et armbånd, ligesom man kender det fra eksempelvis svømmehaller. Det er Aarhus Internationale Sejlsportscenter, der tester systemet i samarbejde med Dansk Sejlunion.

Aarhus varmer op til VM med Euro Cup

Forud for VM i august er Aarhus vært for den danske afdeling af 29ernes Euro Cup-serie, som afvikles 31. maj til 2. juni. I år er det Marselisborg Sejlklub, som står for afviklingen af stævnet i regi af klubbens initiativ for unge talenter: MAST – Marselisborg Sailing Team.

- Vi er superstolte over at have fået chancen for at afvikle en afdeling af 29er Euro Cup og håber, det kan være med til at gøre hele vores 29er-gruppe klar til sommerens VM her i Aarhus, fortæller Jakob Møller Jakobsen fra MAST. 

- Vores store mål er at sende MAST-sejlere til OL i fremtiden, men det er også meget vigtig for os at arbejde bredt med sejlere i flere klasser for ikke at tabe nogle på vejen. Derfor har vi også sejlere i både 29er, 49er, 49erfx IQ og Waszp, slutter han. 

Læs mere: sailing-aarhus.dk/29er-wc-2024/ og 29erworlds.org/

Dansk Sejlunions 29er-ungdomslandshold:

•    Anne Haubjerg Olesen, Marselisborg Sejlklub
•    Katja Visby Svendsen, Marselisborg Sejlklub
•    Bertram Valeur Olsen, Snekkersten Skotterup Sejlklub
•    Nicklas Holt, Marselisborg Sejlklub

MAST 29er-sejlere:

•    Sara Nielsen, Marselisborg Sejlklub
•    Anna Munkholm, Marselisborg Sejlklub
•    Anne Haubjerg Olesen, Marselisborg Sejlklub
•    Katja Visby Svendsen, Marselisborg Sejlklub

 

content-loader
content-loader
content-loader