Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Arcona-importør Ove Skovgaard-Mortensen, tv. ses her på boot-udstillingen med prisen for European Yacht of The Year 2024. Til højre står den nye Arcona-direktør Fredrik Malmqvist. - Prisen er vigtig for Arcona 50eren, siger Malmqvist til minbaad.dk. Foto: Troels Lykke

Arcona 50 med Niels Jeppesen design vinder European Yacht of the Year 2024

Den svenskbyggede Arcona 50 blev årets luksusyacht i den prestigefyldte European Yacht of the Year-konkurrence. Se kort, svensk video fra testen i Barcelona. Importør Skovgaard-Mortensen. - Båden sejlede stærkest og den er mest stabil i hård luft. Apteringen er let og vægt er i kølen, siger han.

Af Troels Lykke |

Juryen består af tolv sejlende journalister fra hele Europa, herunder danske BÅD, hvor Morten Brandt deltog, han måtte dog ikke stemme på XC 47 Cruiseren, der var op i mod Arcona 50.

Om BÅD stemte på Arcona 50eren ved vi dog ikke, men vi ved at afstemningen var tæt, ifølge vores kilder på boot-udstillingen, hvor vi netop har været i tre dage. 

Se testen på video fra European Yacht Of The Year 2024, da Arcona 50 blev testet i Barcelona.

– Sejlegenskaberne! Arcona 50 løber afsted med behageligt tryk i rattet og opfører sig eksemplarisk velafbalanceret i hele vindområdet. Og alt er så gennemtænkt: Cockpittet fungerer, alle tingene er på det rigtige sted, du snubler ikke, du slår ikke knoerne eller albuerne... Man kan se, at det er erfarne mennesker, der har udviklet båd.

Arcona 50 blev præsenteret sidste sommer og er værftets største båd nogensinde. Båden er designet af danske Niels Jeppesen, som tidligere har designet flere både til konkurrerende X-Yachts, sammen med Ariadna Pons. Nogle har påpeget ligheden mellem de danske X-Yachts og Arconas seneste, skriver den svenske online bådavis.

- Da Niels har designet en masse rigtig gode sejlbåde til X-Yachts, ville det være ret mærkeligt, hvis der ikke var nogen ligheder, men det er også et groft kvalitetsstempel. Han er en designer, der længe har vist, at han kan designe velsejlende både, skriver Praktisk Båtägande

Men får du den samme Arcona-følelse fra Arcona 50eren, spørger den svenske redaktør Joakim Hermansson fra Praktisk Båtägande siger selv, han er med i juryen?

- Det kommer an på, hvordan man definerer det. Det er den første båd fra Arcona, som vi i juryen har placeret i luksusklassen, dels på grund af størrelsen og prisen men også takket være, at designet er blevet forbedret meget. Men Arcona-ejere vil helt sikkert genkende sig selv, det er bygget af de samme folk på samme værft i Uddevalla som tidligere større Arcona-modeller. Arcona har altid haft utrolige sejlbåde, men de har forfinet konceptet mere end nogensinde før.

Årets familiebåd er den tyske Bavaria C46 og blandt flerskrogsbådene vandt den franske Outremer 52. Derudover fik den hollandske Bestevaer 36 en hæderlig omtale for holdbarheden.

Jubel hos dansk importør

Om prisen siger Ove Skovgaard-Mortensen, der har solgt Arcona-både i flere årtier.

- Jeg er glad for at vi har fået Niels Jeppesen til Arcona Yachts, fordi det er bedre at have ham som sparringspartner end som modstander (hos X-Yachts, red.) Og jeg vil, som Niels Jeppesen, fremhæve at man har sparret 800 kilo i apteringen ved at bruge lette sandwich-materiaer, hvor af der er kommet 400 kilo ned i blykølen, der er i torpedo og er lynende hurtig.

Om farten siger han.

- I det hele taget sejler Arcona 50eren godt under alle forhold, det har de 12 journalister i juryen også erfaret. Den var hurtigst blandt de testede både og fuldstændig stabil i hård luft. Jeg har selv testet den i 14 m/sek. under kundesejlads på Øresund og her holdt båden kursen i selv hårde pust. Den er virkelig komfortabal at sejle. Journalisterne kiggede mest efter Arcona 50eren da den er smukkest og hurtigst på vandet og samtidig har den en aptering i høj kvalitet, siger en glad Ove Skovgaard-Mortensen til minbaad.dk.

Vindere i European Yacht of the Year 2024
Luxury cruiser – Arcona 50
Family cruiser – Bavaria C46
Multihull – Outremer 52
Special yacht – Saffier SE 24 Lite
Hæders nomineret: Bestevaer 36

content-loader
content-loader
content-loader