Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
R30 BIG el-motorbåd med terrasse udfoldet og udfoldet solcelle cockpittag. Foto: BIG reklamefolder 2024
Kort Nyt
R30 BIG ny el-motorbåd med Tesla samarbejde. Foto: BIG reklamefolder 2024
Kort Nyt
R30 BIG el-motorbåd - indretning om læ. Foto: BIG reklamefolder 2024

Amerikanske BIG R30 Revolution, ny el-båd med høj fart

Ingeniør Jan Hovald Petersen skriver her om den nye el-motorbåd BIG R30 Revolution fra Blue Innovation Group i Florida. En bemærkelsesværdig mellemstor el-motorbåd på 30 fod med en ganske høj sejlhastighed.

Af Jan Hovald Petersen |

”Der er endelig et elektrisk ’køretøj’ med forbindelse til Tesla, der kan styres på vand”.

Sådan skriver Sebastien Bell, der er journalist på det internationale sejlermagasin Plugboats i januar 2024 udgaven af netmediets nyhedsbrev.

Og det er bemærkelsesværdigt en mellemstor el-motorbåd på 30 fod med en ganske høj sejlhastighed, hvis man søger efter det – og en ganske lang distance-sejler, hvis man ønsker det.

De tekniske specifikationer lover godt – se f.eks. her:

El-motor: 800 HP (596 kiloWatt)

Batteri: 221 kWatt timer (221 kWh)

Topspeed: 45 mph (72 km/t)

Sejltid: ca. 8 timer

Sejllængde ved 20 mph: ca. 30 sm

Ladetid, hurtigladning: ca. 80% (45 min)

Almindelig ladning: 24 timer (80%)

Solar anlæg: 2,8 kW (ladetid 50% i 1 uge med sol)

Max passagerer: 12 personer

Solcelleanlæg

Hvis man bemærker det, så er der et markant stort solcelleanlæg på toppen af cockpittaget, - og det kan blive til den enkeltfaktor, du som køber kan blive mest glad for, hvis din havn også sætter prisen op på lade strømmen, som det sker mange steder i disse år.

I øvrigt nævner BIG (Blue Innovation Group) værftet, at man faktisk kan klare sig uden ladestrøm en stor del af sommer sæsonen, hvis man sejler ca. hver uge og kun korte ture.

Faciliteter

Som producenten fremhæver, så er båden med sine 30 fod en god båd for familier og venner, som gerne vil nyde vandet og f.eks. en weekend tur ude til søs.

Til brug for hygge ombord har båden en udfoldelig terrasse og med den mulighed at et udtrækkeligt terrassetag med solceller både giver yderligere skygge og tilskud til strømopsamlingen til batterierne. Bådens form er tæt på klassiske linjer, så indretningen er også som standard klassisk. Der er udover et pantry med køleskab og toilet med bidet og badekabine.

Der er endnu ikke særlige informationer om motor mærke og drivsystem, såsom propel m.m., men man kan nok hente mere information fra BIG værftet i Florida. Man har udsendt en appetitvækkende brochure som kan downloades fra internettet jf. linket herunder.

Båden i sin grundform har været vist tidligere og egentlig produktion vil blive påbegyndt i 3. kvartal i 2024. Bestilling af båden koster et indskud og bådens pris kommer til at ligge omkring 345.000 dollars.

Efter omtalen og de første fotos samt brochure.

Det er interessant at Teslas forbindelser i bådverdenen nu ser ud til at materialisere sig i form af en ’Tesla på vandet’ via BIG (Blue Innovation Group in Tampa Bay, Florida, USA). Når man tænker på hvad Tesla bilproduktionen har betydet for motoriseret transport i vore dages bilverden, kan man måske forvente, at noget lignende kan ske på motorbådsfronten.

Hvad nu hvis

En egentlig forbrugertest kan vise hvad denne ’Tesla på vandet’ er for en båd – dens styrker som nok er de klare og kendte: stille sejlads og mijørigtige energiløsninger, men måske er der også nogle ulemper. 

Et kritisk emne er, at hvis de første erfaringer viser, at batteribanken ikke er tilstrækkelig eller at man af og til får behov for en distanceforlænger som det ses ved andre bådtyper – enten ved en indbygget dieselgenerator – eller som det nyeste og markante nemlig en brændselscelle der benytter flydende methanol i form af ca. 65% vandblanding, eller noget lignende, så kunne man sige, at der sandelig er nyheder ’under kølerhjelmen’ som forbrugermagasinet FDM nævnte en gang tilbage i 10-erne, da Tesla bilmærket for alvor kom frem på de danske veje.

Man kan få yderligere information om R30 via følgende link: Blue Innovations Group - Life on Water with Electric Boats

content-loader
content-loader
content-loader