Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Charles Cauderlier og Maxi Edmond de Rothschild vinder Arkea Ultim Challenge Brest solo rundt om verdensløbet. Foto: Vincent Olivaud/Arkea Ultim Challenge
Kapsejlads
Franske Charles Cauderlier og Maxi Edmond de Rothschild er en populær vinder. Foto: Vincent Olivaud/Arkea Ultim Challenge

Charles Caudrelier kom først til Brest alene rundt om jorden på 50 dage og 19 timer i Arkea Ultim Challenge - se live

Soloskipper Charles Caudrelier har vundet Arkea Ultim Challenge Brest, det første verdensomspændende sololøb nogensinde for flerskrogsbåde. Turen på 50 dage og 19 timer foregik på den gigantiske, foilende 105-fods Maxi, Edmond de Rothschild. Rekorden alene jorden rundt er på 42 dage og 16 timer.

 

Af Troels Lykke |

Sikke en præstation i sejlsportens verden: 22.461 teoretiske sømil sejlet alene. Som at bestige Mount Everest i 8.849 meters højde. 

Tidligere Volvo Ocean Race-skipper for Dongfeng Team og vinder, den nu 50-årige Caudrelier, krydsede målstregen ud for Brest i det nordlige Frankrig i morges, tirsdag 27. februar, klokken 08.37 efter 50 dage og 19 timers sejlads.

Med årets sejlads er det første gang nogensinde, at det gigantiske multiskrog-løb er blevet sejlet solo. Samtidig er Caudrelier den første person til at sejle en foilende Ultim jorden rundt solo - og faktisk kun den ottende person til at gennemføre en solo-omsejling om jorden i en flerskrogsbåd.

Fire dages pause på Azoerne - ville undgå 10 meter bølger

Selvom løbet er "non-stop" i den forstand, at det ikke har planlagte stopovers, var Caudrelier ved det nordatlantiske hav den eneste skipper, der ikke havde foretaget et teknisk stop for reparationer.

Men med potentielt 'ufremkommelige' forhold i Biscaybugten med en prognose på 7-10 meter høje bølger og 50 knobs vind på grund af stormen Louis tog Caudrelier en fire-dages pause på Azorerne, før han forsigtigt sejlede de resterende 1.200 sømil til Brest - og dermed vandt han den ikoniske havkapsejlads.

Caudrelier var i stand til at stoppe på Azorerne efter at have opbygget et uangribeligt forspring, da hans nærmeste rival, Tom Laperche på SVR Lazartigue, måtte trække sig tilbage i Cape Town efter en kollision med en undervandsgenstand.

Var 2.500 sømil foran konkurrenter

Caudrelier havde siden den 17. januar ført sejladsen rundt om jorden, og på et tidspunkt udvidede han føringen til over 2.500 sømil foran andenpladsen, Thomas Coville på Sodebo.

I løbet af sejladsen løftede Caudrelier kun sløret for en smule af de eventuelle tekniske problemer, han havde oplevet på den banebrydende og meget komplekse 100-fods foilende trimaran.

Men da han satte ind i Faial på Azorerne, blev det tydeligt, at hans båd tidligt havde pådraget sig skader, efter at forreste del af den ene tværbjælke var blevet revet ned af en bølge. Soloskipperen havde siden skåret en ekstra storsejlspind til at udføre reparationen og bundet den sammen med stropper.

Ingen solo-rekord om jorden - men rekord i Det Indiske Ocean

Selvom Charles Caudrelier ikke slog den nuværende verdensrekord solo rundt om jorden på 42 dage og 16 timer, satte han en ny rekord for en solo-sejlere i Det Indiske Ocean, der dækkede 6.113 sømil mellem Cape Agulhas (Sydafrika) og Cape Leeuwin (Australien).

En rekord, der nu lyder på 8 dage, 8 timer og 20 minutter med en utrolig gennemsnitsfart på 30,7 knob.

Se, hvor de øvrige fire solosejlere befinder sig i løbet: www.arkeaultimchallengebrest.com/en

content-loader
content-loader
content-loader