Gå til hoved-indhold
Sejlklubber
I 2024 er det særligt voksne i alderen 25-60 år, der forlader sejlsporten, mens det i 2023 primært var børn og unge. Her ses en OK-jolle, der er i kæmpe fremgang i Danmark. Foto: Robert Deaves

Dansk Sejlunions medlemstal falder tilbage til før corona-tiden

1.689 medlemmer har forladt Dansk Sejlunion eller klubber under Dansk Sejlunion i 2024. Den medlemsopblomstring, Dansk Sejlunion så under corona-årene, er stort set væk. Det viser Dansk Sejlunions medlemstal, der netop er offentliggjort.

 

Af Troels Lykke |

I 2024 var 52.592 danskere således aktive medlemmer af en sejlklub under Dansk Sejlunion. Det er 1.689 medlemmer færre sammenlignet med 2023 eller 3.350 færre sammenlignet med 2021, der stod for det højeste medlemstal de seneste 10 år.

– Det er aldrig rart at se medlemmer forlade vores klubber – eller at klubber melder sig ud af det fællesskab, som vi står for. Det understreger, hvor vigtigt det er, at vi hele tiden arbejder på at være relevante for vores klubber og deres medlemmer, siger Anders Kristensen, direktør i Dansk Sejlunion og fortsætter:

– Vores kommende indsatsplan skal i høj grad være med til at imødekomme nogle af de mange udfordringer, den organiserede sejlsport står overfor i dag. Her er der ingen tvivl om, at tursejlads er og bliver et vigtigt område fremover, siger Kristensen i en pressemeddelelse. 

Største fald blandt voksne

660 af de 1.689 forsvundne medlemmer skyldes en håndfuld klubbers udmelding af Dansk Sejlunion. Her står Sejlklubben Prøvestenen alene for de 485. De meldte sig ind i 2023 som en form for interesseorganisation, der kæmpede for en ny havn i København, snarere end som en decideret sejlklub.

Heldigvis er der dog også lokale succeshistorier at hæfte sig. 88 klubber har i løbet af 2024 oplevet medlemsvækst på samlet 1.530 flere medlemmer. Den positive udvikling modsvares dog af, at 131 klubber har oplevet tilbagegang. I 2024 er det særligt voksne i alderen 25-60 år, der forlader sejlsporten, mens det i 2023 primært var børn og unge.

– Vi har i flere år set et fald blandt børn og unge – en tendens, der desværre fortsætter, om end i lidt mindre omfang end tidligere. Noget skyldes mindre børneårgange, men vi må også erkende, at sejlsport kræver tid – og det kan være svært at få sejlsport til at hænge sammen med et moderne familieliv. Det skal vi tage alvorligt, siger Anders Kristensen.

Nye veje skal gøre sejlsport mere tilgængelig

Derfor arbejder Dansk Sejlunion målrettet med at udvikle nye tilbud, som kan tiltrække og engagere medlemmer – særligt dem, der har svært ved at finde tid i en travl hverdag.

Det gælder blandt andet nye formater for kapsejlads, som eksempelvis sprintsejlads, og en større integration af windsurfing i klubberne som et mere fleksibelt og alternativt tilbud til jolle-sejlads.

– Vi skal turde tænke nyt. Det handler ikke om at ændre sejlsportens DNA, men om at gøre det lettere og sjovere for flere at være med – også selvom hverdagen er travl. Det er vejen frem, hvis vi vil fastholde og udbygge vores fællesskab.

content-loader
content-loader
content-loader