Gå til hoved-indhold
Tur
Black Marlin er blandt de mindste flerskrogsbåde, der er på tur i Stillehavet. Foto: Jan Andersen
Tur
Tur
Tur
Tur
Tur
Tur
Tur
Tur

Jan og Annette Andersens vilde Stillehavstur i 33 fods trimaranen

- Det er lidt vildt at tænke på, hvad vi har oplevet. Vi er på den anden side af kloden, har krydset ækvator. Det er helt fantastisk at være på langfart i vores lille trimaran, fortæller ægteparret der gør status efter et år til søs.

Af Troels Lykke |

7. juli 2024 – Afsejling fra Sydfyn

Fra Ballen Havn på Sydfyn stævnede 56-årige Jan Andersen og hustruen Annette Andersen ud i deres hjemmebyggede rekordtrimaran Marlin 33 - dengang var børnene også med.

Marlin 33 har Jan selv designet og bygget og som han har sat rekorder i under solosejladsen Silverrudder fra Svendborg.

Vi regner med, at turen tager halvandet år. Vi slutter i New Zealand, hvorefter vi sender trimaranen hjem i en container, fortalte Jan Andersen til Minbaad.dk. Kursen var sat mod drømmen om langfart på verdenshavene.

Her er uddrag fra ægteparrets facebook-side, hvor der er masser af billeder og videoer.

4. maj 2025 – Drømmen om Fatu Hiva

Fatu Hiva er nok den smukkeste, og mest spektakulære ø, jeg har været på. Der er også en gammel drøm der er gået i opfyldelse. Da jeg var 16-17 år læste jeg bogen Fatu Hiva – Tilbage til naturen, skrevet af Thor Heyerdahl.

Da jeg var færdig med at læse den, tænkte jeg, at den ø bliver jeg nødt til at besøge, den lyder bare fantastisk – og nu er jeg her, mange år senere, og den er vildt fantastisk.

16. maj – Mennesker og vandfald i Marquesas

Vi har nu været på Marquises i over en måned, her er virkelig vild natur og søde mennesker, mange bor i små bugter som man kun kan sejle til. Nogle har bemærket at vores side har været hacket, den kører nu igen, det er træls når sådan noget sker.

Lige nu er vi i en lille bugt på Nuku Hiva som hedder Daniels Bay, i nabobugten er et par huse og en lille restaurant, og man kan også gå til et vandfald derfra. I går tog vi til vandfaldet, på vejen derhen blev vi stoppet af damen fra restauranten og spurgt om vi ikke ville spise hos hende når vi kom tilbage.

Det gjorde vi så, og det var lækkert. Der kommer ikke så mange forbi hendes restaurant, nok kun de få der går turen til vandfaldet, så jeg tror hun stopper alle der går forbi.

27. maj – Nye solpaneler og hjemmelavet chokolade

Så fik vi nye solpaneler, de gamle kunne ikke klare mosten på turen over Atlanterhavet og Stillehavet, så vi blev nødt til at skifte dem ud.

Nu har vi masser af strøm igen. Håndtaget til elmotoren har vi også skiftet – det er hårdt for alt elektronik at sejle offshore. Vi er nu sejlet til Ua-Pou, endnu en fantastisk ø. I dag var vi ved et vandfald og besøgte en tysk mand, som har boet 30 år i Marquesas. En sjov original med en masse spændende historier og mange dårlige vittigheder, som nu laver chokolade, som vi købte noget af.

3. juni – Besøg på Kon-Tiki-øen

I dag var vi på besøg på den lille ø, hvor Thor Heyerdahl strandede med Kon-Tiki flåden. En helt vild bedrift – 4000 sømil over Stillehavet. Det er en helt lille ø, ca. 200 meter i diameter, kun med fugle og koraller omkring.

12. juni – Strøm og timing ved Makemo

Vi er nu sejlet videre til atollen Makemo, der var lidt over 90 sømil i alt, så vi tog turen som en dagtur. Det skal times mellem atollerne, så vi har slack water, der hvor strømmen vender i passet, den smalle passage ind til atollen.

Strømmen kan være ekstrem nogle steder – op til 9 knob – og det kan lave voldsomme og farlige bølger. På turen til Makemo skulle vi sejle minimum 8,5 knob i gennemsnit. Det kan vi godt, hvis der er vind nok, men undervejs forsvandt vinden, og vi var nede og sejle 4-5 knob, så vi kom to timer for sent til passet ind til Makemo.

Men vi besluttede at prøve alligevel. Vind og bølger var der ikke meget af før passet, så med månelys og 3-4 knobs modstrøm og alligevel brusende bølger kom vi gennem passet, og alt gik uden problemer – men det var lidt spændende.

16. juni – Snorkeltur i Makemos pas

I går tog vi til Makemos nordvestpas. Vi tog derhen, da strømmen vendte fra udadgående til indadgående, og da vi kunne se strømmen i passet var på vendepunktet, svømmede vi ud i passet fra ydersiden og svømmede ind i passet med den begyndende indgående strøm. Det blev en helt vild tur. Aldrig har jeg set så mange fisk på én gang. Stillehavets atoller er en fantastisk naturoplevelse.

21. juni – Hajernes farvand ved Fakarava

Vi er nu ankommet til Fakarava. Det er en af de store atoller – den har to pas, et i nord og et i syd. Vi sejlede gennem sydpasset, der er kendt for mange hajer. Den vildeste natur er under vandet.

29. juni – Udfordrende passager til Toau

Efter nogle fantastiske dage på Fakarava, er vi nu sejlet til Toau, en anden atol. Vi har kun sejlet 21 sømil, men alligevel en spændende tur, med passage af to pas, som skifter strømretning på samme tid. Så da vi sejlede ud af Fakarava, tog vi passet med medstrøm.

Det lyder måske nemt at sejle med 2-3 knobs medstrøm, men når medstrømmen rammer bølgerne ude i Stillehavet, bliver de høje og stejle, og kan brække ind over båden og vælte selv store både. Så der skal sejles varsomt. Vi sejlede i den ene side, hvor bølgerne var meget mindre.

Næste pas skulle strømmen være 0 da vi kom, men det var den ikke – der var tydelig stadig udadgående strøm og med 2 meter bølger lige ind i passet. Så der skulle holdes øje igen. Først ventede vi på en anden båd der kom ud inde fra atollen.

Det så fint ud, så vi sejlede forsigtigt ind, og da bølgerne begyndte at blive høje og stejle, fik Marlin pludselig fart på og sejlede på en bølge med over 10 knob i modstrøm, og på ingen tid var vi inde i atollen, og alt var roligt igen.

6. juli – Skønne snorkeldage og ankomst til Tahiti

Det er ikke lutter lagkage hele tiden. Men efter så lang tid på tur er vi blevet gode til at håndtere et par nedsmeltninger. Det blev nogle skønne dage på Toau. Vi ankrede op i en dejlig ankerbugt, som vi skulle snørkle os ind i mellem koralrevene.

Når man først er inde, er der beskyttelse hele vejen rundt. Vi padlede ud til forskellige fantastiske snorkelsteder. Og så kom tiden til at sige farvel til Tuamotu. Vejrudsigten var god til at sejle til Tahiti.

Det tog lidt over et døgn at sejle 240 sømil. Ved et tilfælde fandt vi en mooring ved Tahiti Yacht Club, og her ligger vi ganske fint og har brusebad i land. De første dage gik med at finde det, vi manglede til diverse småreparationer. Vi har næsten fundet det hele.

8. juli 2025 – Et år på havet

Nu har vi været afsted i 1 år. Det er lidt vildt at tænke på, hvad vi har oplevet i den tid. Vi er på den anden side af kloden, har krydset ækvator, og tidsforskellen er 12 timer.

Det er helt fantastisk at være på langfart i vores lille trimaran. Og lille er hun – vi møder ikke mange både på vores størrelse. Der er heller ikke mange trimaraner – kun to sejlertrimaraner gennem Panamakanalen om året.

Følg også Jan og Annettes rute her på Predict Wind

Fakta om båden:

  • Navn: Marlin 33

  • Type: Trimaran (specialbygget)

  • Længde: 33 fod

  • Designer og bådebygger: Jan Andersen

  • Start: Ballen Havn, 7. juli 2024

  • Forventet mål: New Zealand, slut 2025

content-loader
content-loader