Svendborg Museum og Marstal Søfartsmuseum sejler på ekspedition til 10 byer
De to museumsskibe VIKING og DE FIRE BRØDRE lægger i sensommeren 2025 dæk til en helt særlig ekspedition. Udgangspunktet for museernes ekspedition er, at historien kan give os værdifuld viden, når det gælder nutidens store udfordringer.
De to museumsskibe VIKING og DE FIRE BRØDRE lægger i sensommeren 2025 dæk til en helt særlig ekspedition: Svendborg Museum og Marstal Søfartsmuseum har fået 750.000 kroner i støtte fra Slots- og Kulturstyrelsens pulje til styrkelse af museernes relevans og sejler snart Danmark rundt på jagt efter museernes svar på nutidens store spørgsmål.
Udgangspunktet for museernes ekspedition er, at historien kan give os værdifuld viden, når det gælder nutidens store udfordringer.
”Undervejs i ekspeditionen anløber vi en række værtsbyer, hvor en udvalgt historiker/ forsker kommer med sit bud på et af nutidens største spørgsmål. Sammen med topforskere som Jeppe Nevers, Jørn Henrik Petersen og Sissel Fossat søger vi svar på spørgsmål som: Hvad lærer historien os om, hvordan man bekæmper korruption? Hvad lærer historien os om, hvordan man skaber demokrati? Og hvad lærer historien os om, hvordan man er nabo til en aggressiv stormagt?”, fortæller afdelingsleder, ph.d. Nils Valdersdorf Jensen fra Svendborg Museum.
Sammen med museumsarkitekt Kristian Hansen fra Marstal Søfartsmuseum står han bag togtet, der lægger fra kaj den 11. august i Svendborg. Togtet afsluttes den 20. september i Marstal.
Se de ti byer og foredrag her.
Hvorfor sejler vi rundt?
Danmark er en søfartsnation, og det er gennem søfarten vi danskere i første omgang kom ud på den anden side af markskellet. Til alle tider har havet været en livsnødvendig kilde til fødevarer gennem fiskeri, indtægter via transport og nye indsigter via ekspeditioner.
”På dette togt sejler vi i kølvandet på en 1000 år lang tradition. Fra vikingernes søgen mod ukendt land, til senere videnskabelige ekspeditioner og opdagelsesrejser: Fra Galathea-ekspeditionerne, til Troels Kløvedals sejladser, hvor viden og oplevelser transporteres hjem til borgerne i Danmark via radio og tv-formatet og i bøger og artikler. Ekspeditionen bindes sammen af skibene, der hjælper os til at opnå ny viden”, uddyber Kristian Hansen, museumsarkitekt ved Marstal Søfartsmuseum.
Besætning i alle aldre
Ekspeditionen har desuden til formål at engagere unge i den maritime kulturarv. Besætningen består derfor både af ældre frivillige og yngre besætningsmedlemmer. Det interessante er ikke kun, hvad vi oplever i havn, men hvad det gør, når vi rejser sammen.
Skibenes yngre besætningsmedlemmer varetager, foruden en række praktiske og sejladstekniske opgaver, den opgave at skabe opmærksomhed om projektet undervejs for folk i deres egen generation.
Desuden skal ungdomsredaktionen løbende agere sparringspartnere på den måde museerne afvikler og udvikler arrangementerne på. Ungdomsarbejdet gennemføres i samarbejde med organisationen UngKult.
Bog og podcast
Når togtet afsluttes i midten af september 2025, udgiver museerne en bog. Bogen samler erfaringerne i et format, der vekselvirker mellem klassiske (sø)rejse essays og reflekterede opsamlinger på de kulturmøder og forskersamtaler, der finder steder undervejs.
Bogen vil desuden indeholde en række udvalgte fotografier og tegninger, blandt det materiale der udarbejdes undervejs. Der udgives desuden en podcast i 6 afsnit.
Fakta
- Togtet var fra 11. august til 20. september og besøger i alt 10 byer.
- Der er i alt ca. 16 skiftende togtdeltagere.
- Hvert skib har kapacitet til 8 sovende besætningsmedlemmer.
- Sikkerhedsbesætningen på hvert skib er 2-4 personer. Derude over vil der på hvert skib være op til 5 yderligere togtdeltagere. (foredragsholder, forfatter, tegner, fotograf, musiker etc.)
- Togtet er støttet med 750.000 kr. fra Slots- og Kulturstyrelsens pulje til styrkelse af museernes relevans



