Gå til hoved-indhold
Tur
Bornholm emmer af sommerstemning. Arkivfoto: Visit Denmark

Sejlturen til Bornholm er en oplevelse - tre ruter bringer dig til solskinsøen

Måske er det i 2025 at du skal sejle til Bornholm, hvor sejlturen til Bornholm er en del af ferieoplevelsen - og planlægger du turen rigtigt, er det ingen sag at nå sikkert frem. Se her ruteforslag til og fra øen.

Af Jacob Jensen og Karin Meulengrath, MarinaNews |

Bornholm har - ikke uden grund - fået tilnavnet solskinsøen. Hvis vejrudsigten er, som den plejer, kan du nå Bornholm på en dagssejlads på 12-14 timer, hvis du samtidig bruger de lyse nattetimer. 

Nutidens sejl- og motorbåde gør det utrolig let at sejle over åbent hav, og med navigationsudstyr ombord er det ingen sag. Selve sejlerferien på Bornholm kan derfor gøres på kun otte dage, men har du længere tid til rådighed, er det kun en fordel.

Tre ruter til Bornholm

Der er tre muligheder, når du skal sejle til Bornholm. Du kan gå den direkte vej og sejle i ét stræk. Derudover kan du lægge ruten via Tyskland, eller du kan gå langs svenskekysten.

Den direkte vej
Kommer du fra det sydlige Danmark, er det oplagt at lægge til ved Gedser og Klintholm. Sejlere, som elsker de lange stræk over havet, får en dejlig lang tur på 85 sømil.

Via det sydvestlige Tyskland
Står vinden i øst, og synes du ikke om at sejle i modsø, kan turen til Bornholm blive en fantastisk tur alligevel. De omkring 125 sømil til Bornholm kan deles i tre ben.

Det første går fra Grønsund til Rëgen i Tyskland. Hertil er der omkring 45 sømil eller 6-7 timers sejlads. Så er du indenskærs og kan sejle de næste sømil på smult vand gennem Strelasund mellem Rügen og fastlandet. En fantastisk spændende tur med masser af kulturoplevelser undervejs.

Den havn, som ligger tættest på Bornholm, er Arkora. Herfra er der 55 sømil til Rønne / Nørre Kås. Ruten er god i sommerens sydlige vinde med slæk på skøderne over havet. Ruten er også velegnet til natsejlads med lyset fra de fire grundafmærkninger ved Arkona-/Becker-grunden.

Via Sverige
Hvis du synes, det er bedst med landkending, får du den korteste tur over åbent hav ved at gå langs den svenske kyst. Gå gennem Falsterbokanalen, som er gratis at passere, og videre til Skillinge. Herfra er der kun omkring 20 sømil eller 3-4 timer til Bornholm. Ved klar sigt ser man tydeligt solskinsøen allerede inde fra havnen i Skillinge.

Ruten er god i alle vindretninger undtagen sydøst, som giver modvind, hvilket kun sker omkring 12% af dagene, så der er gode muligheder for en god vind via denne rute. Vælger du at gå til Sandvig eller Allinge - eller for den skyld alle havnene langs østkysten - får du ved vestlig vind fladt vand uden for havnene til sejlsætning og bjærgning af sejl.

Med denne rute opfylder man endvidere reglerne om, at man skal passere storskibsruten vinkelret. Turen via Sverige kan også anbefales, hvis vejrudsigten undtagelsesvis byder på mere vind, end man kunne ønske sig.

En natsejlads er også en oplevelse, hvis vejret er til det. Hammerodde Fyr ses det meste af vejen, hvis der er klar sigt, og Allinge har, som de fleste af de større bornholmske havne, belyst indsejling. Da kan du oven i købet anløbe om morgenen eller formiddagen og derved have lettere ved at finde plads i havnen.

Hjem med vestenvinden

Nordvesten vind
Er vinden i nordvest, kan du sejle langs svenskekysten med landlæ. Først går du til Skillinge eller Kåseberga, som nu vinden tilladder det. Herfra kan du enten tage næste ben mod Klintholm eller Gedser.

Vestlig vind
Er vinden vestlig, kan du vælge at sejle via Rügen. De omkring 125 sømil kan atter deles i tre ben. Det kan anbefales at ligge over i Nexø inden turen over Østersøen. Starter du tidligt om morgenen, kan du lægge de 60 sømil mod Rügen bag dig på omkring ti timer, og lægge til for natten i en af havnene ved indsejlingen til Rügen.

Næste ben gennem Strellasund kan sejles i smult vande, mens man kan nye de mange synsoplevelser undervejs. Sidste ben, fra du forlader Rügen i Tyskland mod Grønsund, er kun på 45 sømil. Altså en retur rejse på kun tre dage med gode oplevelser undervejs.

Du kan altid komme hjem

Mange sejlere taler om Bornholm, som var det en uopnåelig drøm.  ‘Hvad nu hvis vinden vender - så kan man ikke komme hjem’.

Tiden kan blive knap, hvis man blæser inde i dårligt vejr, men Bornholm er ikke det værste sted at blæse inde. Der er fly til København og såvel færge som bus til København og Sverige. 

Artiklen blev oprindeligt bragt i MarinaNews. Læs hele avisen her.

Kilde: MarinaNews

content-loader
content-loader
content-loader