Gå til hoved-indhold
Udstyr
De forskellige farver gør det nemt at se når man skifter til Silic One, forklarer Malene Wilken. Her ses et mellemlag primer i gul farve. Fotos: Malene Wilken
Udstyr
Det sidste lag maling gør bunden blank og sort. Ruer har svært ved at hæfte på silikone-malingen.
Udstyr
Malene har nu fået Hempels Silic One på sin 50 fods sejlbåd.

Malene er vild med Hempels miljøvenlige maling Silic One

Min familie og jeg bor på vores båd, en 55 fod skonnert. Vi har valgt at konvertere til Hempels Silic One, der ud over at være mere miljøvenlig, også sparer os for en del arbejde fremover. Her fortæller Malene om skiftet.

Af Troels Lykke |

Sponsoreret indhold:

Jeg er hjemmets hippie. Køber helst økologiske madvarer, og har en holdning til hvordan dem der har lavet mit tøj bliver behandlet.

Derfor tror jeg ikke det kom som en store overraskelse, at jeg spurgte min mand hvilken maling på markedet, der var den mest miljøvenlige, da vi begyndte at forberede bundmalingen af den skonnert vi bor på.

Han foreslog at vi skulle prøve Hempels relativt nye maling Silic One, og det tog ikke lang tid at overbevise mig om at det var den vi skulle bruge. Ud over at være mere miljøvenlig, læs biocidfri, er der andre fordele ved den nye malingtype.

Den skal ikke skiftes årligt, som de malingtyper vi har været vandt til at bruge skal, og går vi skridtet videre, og påfører et lag Infinity, når båden skal på bedding næste gang, sparer vi i det lange løb både tid og penge, som vi så kan bruge på noget andet.

Så skal vi nemlig bare påføre et lag Infinity, der skal sidde på 1 døgn, og kan blive skyllet af med en vandslange inden båden igen kommer i vandet.

Forbavsende svært at gøre noget andet end man plejer
Hvis man, som vi, skal konvertere fra en type bundmaling til Silic One, skal man udover at sørge for at bunden er renset af så den er klar til at blive malet, overholde nogle overmalingsintervaller, og være opmærksom på luftfugtigheden.

Pludselig blev det at bundmale (som vi har prøvet mange gange før) et lidt svært projekt (lidt ligesom når man skal følge en ny madopskrift).

Vi læste brochurer, spurgte eksperter til råds, så videoer og læste om andres erfaringer på nettet, inden vi var klar til selv at kaste os over projektet. Og der var da også mange tanker og småbekymringer undervejs.

Ville vi kunne nå det indenfor den tid vi havde sat af? Ville vejret holde tørt nok? Der var nok at tænke på, og undervejs kunne jeg ikke lade være med at more mig over hvordan jeg også selv kan have svært ved at gøre noget nyt, selvom jeg har brugt en del af mit arbejdsliv på at inspirere andre til at kaste sig ud i nye eventyr.

Det gik, og det gik godt. Sjovt nok kunne vi stadig finde ud af at slibe, og det gik da også fint med at få bundmalet – også selvom vi skulle planlægge arbejdet noget mere end vi plejer, for at overholde tørretiderne.

Vejret er vigtigt
Det havde været bedre hvis vi havde bestilt en bedding tur i efteråret, hvor temperaturerne er noget mere stabile end de er om foråret, men Påsken var det tidspunkt der passede bedst i forhold til resten af familiens planer, så vi tog chancen og håbede på godt vejr.

Det kunne, havde vi læst os frem til, godt lade sig gøre at få malet båden i Påskeferien, bare der ikke var for meget luftfugtighed.

Ideelt set skulle vi have haft båden indenfor i en hal mens den blev malet, for så havde vi slet ikke været afhængige af om vejret holdt, men så havde vi slet ikke haft anledning til at få talt om hvorvidt den støvregn der kom mellem 3. og 4. lag maling mon ville have en negativ effekt på resultatet.

Men det var ikke en mulighed, så vi nøjedes med at glæde os over at temperaturen holdt sig stabil, og håbe på at malingen ville hærde ordentligt.

Smart med forskellige farver på lagene
Det første lag primer var lidt sejt at male med i forhold til den maling vi plejer at bruge. Heldigvis kunne vi (fra en workshop hos Hempel) huske at det ikke behøvede at dække helt.

Andet lag gik noget nemmere, og det var nemt at se hvor langt vi var nået, fordi de forskellige lag primer har forskellige farver. Meget Påske-agtigt, kunne de folk der gik tur ved beddingen følge hvordan båden skiftede farve fra lyserød til gul, for at ende med at være helt blank og sort.

Køb rigeligt
Der er, som beskrevet, blandt andet nogle tørretider man skal være opmærksom på, som vi var meget påpasselige med at overholde.

Det var, vidste vi, også et vilkår, at når man havde åbnet en bøtte maling, var der begrænset tid til rådighed inden den skulle bruges. Vi var klar, havde alt hvad vi skulle bruge ombord, da båden blev løftet ud ad vandet, så det eneste vi skulle bekymre os om, var at få renset bunden, og overholde intervallerne.

Hempel havde været flinke at tilbyde os malingen, hvis vi ville teste den og jeg ville skrive denne artikel om det.

Vi havde efter bedste evne sendt dem målene på båden, og ved ikke om der var gået noget galt i vores eller deres beregninger. Uanset hvad der var sket, blev vi noget blege, da det stod klart, at den maling vi skulle bruge til de sidste to lag, langt fra var nok til at dække båden.

Gode råd var dyre, men det var heldigvis ikke værre end at vi mellem to lag maling kunne køre en tur til Helsingør, hvor en venlig medarbejder hos Kronborg Marine forsikrede os om at de havde masser af maling vi kunne købe, hvis det skulle vise sig, at vi løb tør, for det gjorde vi.

Så et godt råd til dig, der overvejer at konvertere, er at købe lidt mere maling end du forventer at skulle bruge. Hvis den forhandler du vælger at bruge også tager de uåbnede bøtter retur, er det eneste du risikerer, at komme til at bruge lidt flere penge på noget andet udstyr, når du måske kommer tilbage med den maling du har i overskud.

Til gengæld behøver du ikke blive lige så bleg som mig, hvis du ved et uheld kommer til at spilde noget maling, og kommer i tvivl om der nu er maling nok. Hvor meget maling du skal bruge, afhænger af hvilken type båd du har.

Du kan læse mere om Silic One her og med fordel tale med en forhandler, for at finde ud af hvor meget maling din båd skal bruge.

Vild forskel
Vejret holdt, vi fik malet bunden efter forskrifterne, den nåede at tørre inden vi skulle i vandet igen, og vi er meget begejstrede over hvordan den gamle dame sejler med den nye bundmaling. Jeg troede faktisk ikke helt på det, da jeg skrev tallene ind i logbogen, da vi var landet derhjemme.

På turen fra Holbæk til Hundested, der tog ca. 4 timer, brugte vi ca. 32 liter diesel. På turen tilbage til Holbæk, der tog ca. 2,5 time, brugte vi ca. 13 liter diesel.

Min begrundelse for at skifte til en mere miljøvenlig maling, var at slippe for biocider. Men allerede nu kan jeg se, at der er flere fordele – både miljømæssigt og økonomisk.

Vi havde besluttet os for at prøve at sejle med samme motoromdrejninger begge veje for at mærke forskellen, der viste sig at være meget større end forventet. Bevares, det har selvfølgelig hjulpet at komme af med de 15 trillebør læs muslinger, der havde fundet vej til vores køl, men alligevel.

Forskellen var slående, og vi er allerede nu begyndt at drømme om at kunne sejle vores 30 tons tunge båd i let vind, noget der aldrig har været en mulighed vi overvejede, i de 3 år vi har haft båden.

Ud over at bruge meget mindre brændstof, når vi sejler for motor, kommer båden hurtigere gennem vandet, og den er meget lettere at manøvrere.

Vi er vilde med den nye bundmaling, og så småt begyndt at drømme om hvad vi nu skal lave i Påsken, som vi indtil nu primært har brugt på bådklargøring og lidt hygge med venner og familie, når arbejdet tillod det.

Måske vil vi male skruen næste gang vi skal på bedding. Det burde vi have gjort, men det var for sent vi kom i tanke om at det kunne være en god ide, for hvis man skal male skruen med Silic One skrue maling, skal man også bruge nogle dage på det, så gør det samtidig, hvis du også har begrænset tid til rådighed.

Måske sker det næsten gang skuden skal på land, hvis vi altså er det længe nok. Det vil vise sig, for selvom udsigten til at bruge Påsken på noget andet end bådklargøring er ny, er jeg ved at vænne mig til den, nu hvor det er ved at være en realitet.

God vind
Malene

Hempel skriver om Silic One

Tidligere malede både: Påføring oven på gammel bundmaling i god stand - nemt skift til Hempel's Silic One-systemet

Hempel’s Silic Seal er en tokomponent epoxyprimer for et nemt skift fra bundmaling til Hempel’s Silic One Fouling Release system. Den kan anvendes på tidligere malet bundmaling i god stand.

Forbehandling: Identificer tilstanden af den eksisternede bundmaling, ved hjælp af en metalskraber, for at finde ud af, om den gamle bundmaling hæfter godt nok. I tilfælde af dårlig vedhæftning fjernes alle løse/porøse lag. Vådslib og skyl omhyggeligt med ferskvand og lad overfladen tørre.

Påføring: Bland de to komponenter af Silic Seal grundigt til en ensartet konsistens. Vær opmærksom på, at produktet har meget lav viskositet, løbende maling og ujævnheder skal jævnes ud med det samme. Fortynding anbefales IKKE. Anvendelsestid ved 20°C: 8 timer. Minimum anvendelsestemperatur er 5°C.

Hvis overmalingsintervallet overskrides, skal et nyt lag Hempel’s Silic Seal eller Silic One Tiecoat påføres.

Se mere: www.hempelyacht.com/da-dk/products/biocide-free/silic-one/case-1

Se priseksempel hos ShipShape i Rungsted på pakketilbud på komplet pakke med alt hvad du skal bruge for at male Silic One på din gamle bundmaling

content-loader
content-loader