Gå til hoved-indhold
Warrer og Kirketerp i ÅrhusKapsejlads
30-årige Jonas Warrer sejlede Danish Open i forrige uge med sin OL-gast Martin Kirketerp. De to sejlere har fået rigeligt af dansk OL-sejlads. Foto: Per Heegaard

OL-guldvinder Jonas Warrer: Sejlunionen lærer ikke af fejl

"Problemet er stadig, at Sejlunionen ikke føler de har gjort noget galt i OL-udtagelsen," siger Jonas Warrer, der er rystet over, at Sejlunionens struktur stadig giver elitechefen uindskrænket magt. Læs vores interview med OL-guldvinderen. Nu opdateret.

Af Troels Lykke |

Jonas, føler du, at bogen ’Kurs mod guld’ har rykket noget hos elitechef Michael Staal og Dansk Sejlunion?

”Nej, for sejlerne ved stadig ikke noget om hvordan man kommer til OL 2012.  Det lyder på dem som om, at de stadig holder fast i de subjektive udtagelseskriterier”

Men hvad er problemet med de subjektive udtagelseskriterier?

”Det skabte grundlaget for alle de problemer i 49er-klassen, for havde der været rene linjer, så var vi stadig udtaget til Kina og kunne have koncentreret os om at sejle i stedet for at bruge ufatteligt meget tid på alt muligt andet, som intet har at gøre med at vinde medaljer til OL”

Jonas Warrer siger videre:

”Det undrer mig ufatteligt, at Sejlunionen og Michael Staal ikke har taget ved lære af hele udtagelsesproblematikken, der var sidste gang i 49eren. De mener stadig, at de problemer, der var der sidst var vores fejl. Sejlunionen har åbenlyst ikke lært noget siden sidst, da intet er blevet ændret. De mener det hele gik fint og det var sejlernes skyld og det er ekstremt arrogant fra Sejlunionens side.”

Kunne du finde på at sejle OL igen?

”Det er helt klart, at bliver der ikke objektive kriterier så jeg gider jeg ikke at stille op, men det er ikke en garanti for, at jeg stiller op hvis der kommer objektive kriterier.”

I har talt om, at det var en traumatisk OL-udtagelse. Hvad gik jer mest på?

”Problemet var, at det var helt uklart om hvordan vi skulle udtage os. Vi havde en klar mistanke om, at Michael Staal og Jan Christiansen (klassetræner) ikke ville pege på os. Og det fik vi bekræftet igen og igen. Det viste sig, at det ikke var nok at slå de andre danskere på vandet for at blive udtaget.”

”Og det er på grund af det smuthul, at de (Sejlunionen) var kongerne, derfor var vi tvunget til at undertrykke vores holdninger og f.eks. samarbejde med Jan Christiansen, på trods af at enhver kunne se, at samarbejdet ikke var godt”

Hvilken rolle spillede Team Danmark for, at I alligevel kom til OL?

”Vi havde et møde med Team Danmark og Staal, hvor de ville smide os af, selvom vi var udtaget til OL, men direktør Michael Andersen sagde på mødet, at jeg kan ikke stoppe jer (Sejlunionen) i det, men jeg vil ikke støtte jer i offentligheden omkring det. Det er klart, at havde Team Danmark givet grønt lys til at vi skulle sættes af, så var vi sat af."

Jonas Warer siger videre:

"Det er uforståeligt at OL-udtagelsen til sidst handlede om at kunne formulere sig bedst. Vi var ifølge staal bedre og mere realistiske til at beskrive vores gode og dårlige sider og hvad vi skulle arbejde på”

På mandag er der møde om Sejlunionens struktur blandt andet. Hvad siger du om strukturen?

”Der skal være en bestyrelse eller folk man skal kunne gå til, hvis sejlerne oplever, at de bliver behandlet dårligt og føler at noget er helt galt. Og det er der jo ikke i dag. Det er Staal, der er kongen. I vores udtagelse prøvede vi, at gå til Sejlunionens Hovedbestyrelse, men svaret fra formanden (Carl Gerstrøm) var, at nu har vi ansat Staal og det er ham, der varetager det, så derfor blander vi os ikke.”

Så hvad er din løsning?

”Der skal være en form for kritisk kontrol, så der ikke kan opstå magtmisbrug igen, for spørger Hovedbestyrelsen Staal om ’går det godt’, så er Staals svar blot ’ja’. Og den konstruktion kan man jo ikke tage seriøst, derved er magten kun hos Staal (elitechefen), det er alt for farligt.”

Hvad siger du til et advisory board, som KDY har foreslået det?

”Det ville være en løsning.”

Mener du, at Michael Staal er den rigtige elitechef, som vi har?

”Det vil jeg ikke vurdere, jeg vil mere udtale mig om hvordan tingene bliver styret. Og OL-udtagelsen var et klokkeklart bevis på, at den tidligere OL-udtagelse ikke virkede. Det var helt ekstremt og det må ikke ske igen. Det forløb var fuldstændigt vanvittigt – også med guldmedaljerne.”

Er du glad for, at I fik skrevet bogen ’Kurs mod guld’?

”Ja, og jeg står inde for alt der står i den bog. Igen det primære er, at undgå en lignende OL-udtagelse. Men problemet er stadig, at Sejlunionen ikke føler de har gjort noget galt. Det er fair at begå fejl, men det viser først klasse, hvis man erkender sine svipsere, og derefter handler for at undgå, at det  sker igen,” siger Jonas Warrer til minbaad.dk

content-loader
content-loader
content-loader