Gå til hoved-indhold
Så flot er et nyt dæk, og det behøver ikke at koste en bondegård. Fotos: Jørgen Jensen/boatbuilder.dkUdstyr
Så flot er et nyt dæk, og det behøver ikke at koste en bondegård. Fotos: Jørgen Jensen/boatbuilder.dk

Nyt dæk eller cockpit?

Vinteren står for døren og nu der skal bestilles stumper og aftales tid til renovering. Skal teaktræsdækket eller -cockpittet have en overhaling, skal du overveje om det er opgave for en professionel, forklarer Jørgen Jensen.

Af katrine bertelsen |

Det behøver ikke koste spidsen af en jetjager, at få renoveret teakdækket eller cockpittet. Har du hænderne skruet rigtigt på, kan du lave det selv. Ellers kan du få en bådebygger til at lave det for dig.

Gør det selv

Du kan få fremstillet stavene hos en bådebygger, og lime og samle det selv. Det er ikke svært, men du skal have lidt håndværksmæssig kunnen.

Bådebygger Jørgen Jensen fra www.boatbuilder.dk på Østerbro i København, tilbyder at fremstille stavene, men også at give et kort kursus i at samle og montere dem.

Køb dig fra det

Er tiden ikke til gør-det-selv projekter, kan du betale dig fra det. Jørgen Jensen siger.

“Det behøver ikke at blive særlig dyrt. En Dehler 29 fik ny teaktræscockpitbund og sæder for 25.000 inkl. moms,” og fortsætter. “Teakpladerne kan fremstilles i tykkelser fra 8 mm og i valgfri bredder på planker. Gummifugerne laves i gummi, der i dag er superstærk og holdbar, og vel at mærke helt uden opløsningsmidler.“

Jørgen Jensen fortæller, at efter skabelonen er fremstillet på båden, laves resten hjemme på værkstedet. Efterfølgende limes det fast på båden under vacuum, så vedhæftningen bliver superstærk. Der afsluttes med en gummifuge hele vejen rundt, så der ikke trænger fugt og smuds ind, og der bliver en pæn afslutning.

Vedligeholdelse

Vælger man at bevare teaktræets brune farve, skal træværket olieres en til to gange om året. Gerne både i foråret og i løbet af sæsonen, med en speciel olie til teaktræ.

Træet skal afvaskes grundigt og tørre før oliering. Hvis træet rejser sig en lille smule efter rensning, så kan det slibes let med et stykke fint sandpapir.

Jørgen Jensen siger, “at teaktræ skal vaskes engang imellem, i en specialsæbe til teaktræ. Der kan også dannes lidt mug, hvis der er fugtigt henover vinteren og der ikke er god ventilation. Men mug kan også vaskes væk med teaktræsrens. Efter behandling imod mug og svamp skal der efterbehandles med olie.”

Man kan også lade være med at oliere, så får teaktræet en fin sølvgrå farve, i løbet af en sæson eller to. Og det betyder ikke noget for holdbarheden, da teaktræ har et højt indhold af naturlige olier.

Få et godt råd

Du kan møde bådebygger Jørgen Jensen på lørdag d. 6. november i Svanemøllehavnen, hvor han øser ud af sin viden.

Tid: Kl. 10 - 15.00
Sted: Værkstedet under Oasen på KAS bådeplads
Tema: Træarbejde

Er det vanskeligt at lime træet på, kan det skrues fast og skruehovederne dækkes med propper af teak. Bænkene her er i olieret teaktræ.

Det er meget flot, hvis teaktræet ikke olieres, men står i sølvgrå.

Efter en omhyggelig opmåling, laves arbejdet på værftet.

Se mere på: www.boatbuilder.dk

content-loader
content-loader
content-loader