Gå til hoved-indhold
Man skal undgå vandrehistorier om hvad der sker af ulykker i sejlsporten, det skal et rapporterings-sytem klare.Kapsejlads
Man skal undgå vandrehistorier om hvad der sker af ulykker i sejlsporten, det skal et rapporterings-sytem klare.

Objektive rapporter fra sejlerulykker savnes

Læge og Drage-sejler Philipp Skafte-Holm ser gerne en mere systematisk registrering af såkaldte utilsigtede hændelser i sejlsporten. En lignende havarigruppe findes i andre brancher.

Af Troels Lykke |

I fredags kom tre kvindelige matchrace-sejlere ud for en ulykke, hvor to sejlere røg i vandet da en Elliott 6M kæntrede ud for Tårbæk.

Det får nu læge og Drage-sejler Philipp Skafte-Holm, som i mange år har gået meget op i sikkerhed til søs til at foreslå en ny måde at opsamle og videregive de erfaringer der kan komme andre til gode.

Et lignende rapporteringssystem findes indenfor offshoreområdet, det øvrige maritime område, luftfarten og på sundhedsområdet.

Havarigruppe

Philipp Skafte-Holm ser gerne, at man i søsportens sikkerhedsråd opretter en havarigruppe, som skal indsamle og afrapportere utilsigtede hændelser for sejlere.

"Når der sker en ulykke drejer det sig ikke om at finde skyld og straffe – det drejer sig om at finde ud af hvad der skete og hvad der var årsagen elle årsagerne. Herefter drejer det sig om at beskrive hvordan man undgår at komme i den samme situation igen. Kort sagt: Hvad kan vi lære? – i stedet for hvem gjorde noget galt?," siger Philipp Skafte-Holm til minbaad.dk.

Undgå vandrerhistorier

Han forklarer videre hvorfor at forklaringer skal frem om ulykker til søs.

"Ulykkelige hændelser som den i fredags (med Elliott 6 M-sejlerne, red.) kan meget vel give anledning til vandrehistorier – det duer ikke. Det drejer sig om at skabe klarhed og at vi kommer godt fremad."

Og vort land har en særlig forpligtigelse mener han:

"Danmark er en søfartsnation i verdensklasse når man ser på sikkerhedskulturen i det Maritime Danmark. Det bør vi også satse på at blive på fritidssejler området."

content-loader
content-loader
content-loader