Gå til hoved-indhold
Michael Hestbæk til ve unstrender Palby Fyn Cup, hvor han sejlede med Kronprinsen. Foto: Troels LykkeKapsejlads
Michael Hestbæk til venstre under Palby Fyn Cup, hvor han sejlede med Kronprinsen. Foto: Troels Lykke

Hestens Staldtips: Optimer kommunikationen

En rorsmand skal sætte præcise ord på bådens reaktioner. Gasterne skal have noget at arbejde med. Og skældsord er forbudt. Den dumme rorsmand og taktiker er død.

 

Af Troels Lykke |

Michael Hestbæk mener at kommunikation på en båd er yderst vigtig.

Hans råd lyder:

Rorsmanden skal kunne sætte ord på bådens reaktioner om den er hård på roret. Man må ikke bare sige, at båden ikke sejler. Rorsmanden kan mærke båden mest og skal levere præcis kommunikation.

Man kan fx sige at rorpresset er let, medium eller hårdt. En melding kan også være: Båden går godt, men den er lidt let på roret, så ved storsejlsgasten og genuatrimmeren hvor man er.

Præcise korte sætninger

Man skal udvikle en kommunikation, hvor man bruger de samme korte vendinger om bord.

Fx: Stage op, spiler ned, sløjgang en halv (skøde)vogn op eller ned.

Michael Hestbæk anbefaler også, at man fx siger at krydsmærket fx ligger 10 grader oppe.

Tal ordentligt

Råb ikke højere end nødvendigt. Og tal ikke om fejl der lige er sket, medmindre det er nødvendigt. Fejl tager man til debriefingen.

Skældsord er forbudt fordi det tager intiativ og gnisten fra en. Er du lige blevet kaldet en idiot så kan du ikke performe og tænker måske bare på at komme i land, mener Hestbæk.

Tænk højt

Taktikeren skal tænke højt så alle kan følge med i hvad der skal ske i de næste manøvre. Fx kan han sige at vi regner at bomme på indersiden af den og den båd.

Eller vi tager det bagbord mærke. Der skal tænkes fremt højt, så alle forstår skakspillet der er i gang.

Håndtegn kan også bruges

På store både er det smart at bruge håndtegn med antal bådslængder til startlinjen eller om rorsmanden bare skal holde kurs og fart, vist med en flad hånd. Og skal man falde af peger man væk fra båden.

Har du gode ideer til kommunikation eller håndtegn så skriv gerne en kommentar, tak.

Hestbæks Blå Bog:

Michael Hestbæk har 20 internationale medaljer fordelt i Star, Laser, 49er og Drage blandt andet. Han er tidligere europamester i Laser, Star og 49er. Han har deltaget i tre olympiske kampagner.

En America's Cup-satsning med Jesper Bank har den 41-årige Vallensbæk-sejler også på sit CV. Nu giver han råd i den nye serie: Hestens Staldtips.

content-loader
content-loader
content-loader