Gå til hoved-indhold
Alberte Holm Lindberg, der til dagligt bor i Århus og læser jura, blev dansk mester i Laser Radial efter meget intense sejladser. Foto: Kaj VernerKapsejlads
Alberte Holm Lindberg, der til dagligt bor i Århus og læser jura, blev dansk mester i Laser Radial efter meget intense sejladser. Foto: Kaj Verner

Laser Radial-DM var intens kvindekamp

Men Alberte Holm Lindberg tog guldet på sin gamle hjemmebane i Aabenraa. Mads Bendix satte ungdomsverdensmester Thorbjørn Schierup på plads. Læs intens beretning fra sejler-advokaten Jesper Bauengaaard.

Af Troels Lykke |

Det danske mesterskab i Laser radial blev afgjort i den sidste sejlads, hvor fire piger kunne vinde, det skriver Jesper Bauengaard fra Aabenraa Sejlclub. Han fortæller videre.

Dagens sidste sejlads blev den tætteste og en sejlads, hvor sejlerne ofte skiftede placering. Forinden starten var stillingen i kampen om DM helt tæt.

Maiken Fight Schütt havde en kneben føring til Alberte på et point og lige efter fulgte Sarah Gunni, der var 3 point efter Majken. Endelig havde Anne Marie Rindom en teoretisk chance.

Stadig rent drama

Denne tætte stilling udviklede sig til et rent drama, hvor Majken desværre på første opkryds laver en teknisk fejl og taber mange både i en kikset vending.

Til hendes held var der, ikke på det tidspunkt, nogen af den andre sejlere, der var stukket af og hun havde stadigvæk muligheder i sejladsen.

Sejladsen blev sejlet i 5 – 8 m/s med enkelte pust, hvor vinden øgede og derfor gav store forskydninger på læns og halvvind, hvor de både, der ramte trykkene fik stor fordel.

Det blev afgørende for den 1. lænser hvor de fire førende piger havde placeret i hvor sit spor ned af lænseren.

I lang tid så det ud til at de både, der havde valgt det nordlige spor vil få fordel, men på sidste del af lænseren, kom der vind på den sydlige side af banen og Alberte, der lå sydligst accelererede voldsomt på den sidste del af lænseren og bragte sig langt fem i feltet.

Sarah Gunni og Majken Foght Schütt lå på den nordlige side af feltet og lå i et område uden tryk og havde svært ved at kæmpe sig over til det højre gatemærke, hvor der var fordel.

Spændende sidste opkryds

Sidste opkryds blev spændende med flere vindspring og feltet var ved toppen stadigvæk samlet.

Alberte var i top fem ved toppen og Anne Marie havde også kæmpet sig frem i rækkerne. Sarah og Majken havde mistet på opkrydset og deres chancer var udspillet.

Den sidste lænser og halvvind var spændende og toppen af feltet var fuldstændig samlet ved bundmærket. Sidste opkryds var en kort men hektisk affære, hvor placeringerne skiftede flere gange undervejs.

Til sidst trak Alberte det længste står og blev vinder af sejladsen og Danmarksmester.

Anne Marie Rindom sejlede et flot sidste opkryds, hvor de øvrige sejlere åbnede banen for hende til højre, og hun sejle frem til layline på styrbord, hvor hun fik et rumt tryk og sluttede sejladsen som toer.

Hun kunne muligvis have vundet sejladsen, da det umiddelbart så ud som om, hun sejlede på langs af linien og Alberte fik mulighed for at vinde sejladsen ved at gå bag om hende på bagbord halse og udnytte fordelen ved den styrbord måltagningsbåd.

De første ti både var i den sejlads i mål inden for 10 sekunder og måltagningsbåden havde alle midler i brug for at nå at registrere bådene.

Er Laser-jollen den hårdste båd at sejle i verden?

Mads Bendix satte tingene på plads

Hos herrerne var DM en kamp mellem Thorbjørn Schierup og Mads Bendix. De to var de eneste der kunne vinde DM og Thorbjørn var klar over at han ikke selv kunne afgøre DM, men var nød til, såfremt det skulle vindes, at få Mads Bendix pakket ned i en af sejladserne.  

De to duellanter fandt derfor hurtigt hinanden på første opkryds og dette skulle vise sig at blive afgørende.

De fik begge en god start og fulgtes ad på et langt styrbord ben, hvor Mads trak en smule fra Thorbjørn.

De vendte herefter stort set samtidig til bagbord, hvor Mads havde en løs dækning på Thorbjørn, der lå parallelt i læen.

På dette tidspunkt begyndte vinden at skrælle og de både, der var på højresiden trak frem i banen. Samtidig mistede Mads en smule af forspringet til Thorbjørn og de to var næsten lige.

Thorbjørn vendte under en styrbord båd og kunne ikke komme langt nok frem til at får fri vind. Samtidig kunne Mads slå fremme i læen af Thorbjørn og sejle frit mod venstre, samtidig med at Thorbjørn var nød til at vende fri og over i en skræller, hvorefter der var hul mellem de to favoritter.

Bendix fik straf

Det hul der opstod mellem bådene formåede Mads Bendix, at forsvare hele banen rundet og han øgede forspringet, da han sejlede et flot 2. opkryds i den side af banen, hvor der var mest tryk. På halvvindsbenet fik han en straf, men forspringet var på det tidspunkt så stort, at de andre ikke kunne nå ham.

Mads Bendix var derfor Danmarksmester inden sidste sejlads, men sejlede denne alligevel, man kan vel altid bruge lidt træning. Han blev også vinder af Europacup stævnet.

I radial klassen blev stævnet vundet af Anton Dahlberg, der igennem hele stævnet sejlede flot, og viste en fantastisk god evne til at læse vinden, på den til tider lidt drilske fjord.

Arkivfoto af Mads Bendix, der har en skrap Drage-sejler far Jesper Bendix: Foto: Mick Anderson for Dansk Sejlunion.

En succes som gentages

De sidste flag er nu taget ned og de sidste sejlere er kørt. Stævneledelsen kort evalueret på stævnet og de er klar igen næste år. Hvis man har chancen, så skal man gribe den, når der er mulighed for at se verdensklassesejlere i baghaven.

"Det har været en fornøjelse at have de dygtige sejlere på besøg, og vi er glade for de mange positive tilbagemeldinger vi har fået fra sejlere og trænere. Det er meget nemmere for os at få hjælpere, når de har en god oplevelse og det har Lasersejleren givet os i den her weekend,"  siger Jesper Bauengaard.

Stævne og billeder: www.asckapsejlads.dk/welcome/LEC/forside_lec.html

content-loader
content-loader
content-loader