Gå til hoved-indhold
Whitsundays øerneTur
Whitsundays øerne minder om en skøn tropisk skærgård, og er et af australiernes foretrukne sejlerdestinationer. Foto fra bogen.

Passatvind og flyvefisk: Anmeldelse

Tag med Jan Bertelsen på to års intensiv sejlads jorden rundt.

Af katrine bertelsen |

Går man selv og drømmer om at tage på langfart er Jan Bertelsens bog, Passatvind og flyvefisk, et godt sted at begynde.

Jan Bertelsen stikker ikke noget under stolen, både det sure og det søde. Det søde er naturligvis sejladsen, kammeratskabet og de mange smukke steder han får besøgt. Det sure er dårligt vejr, søsyge, ødelagt udstyr og det, som det nu engang koster at sejle jorden rundt.

Også lidt kærlighed bliver der tid til, da to af Jans gaster forelsker sig.

Fra bogen:

”Gennem de seneste par uger er Fredrik og Liselotte efter et noget langt tilløb officielt blevet kærester.( )Det betyder, at Fredrik, som egentlig få måneder forinden tog beslutningen om at sejle hele jordomsejlingen med Frigg, må afbryde turen.”

Jan er den eneste faste person ombord. Besætningen består af 30 forskellige gaster, der hopper af og på, forskellige steder i verden.

Bogen er vidunderligt fri for alle de mange filosofiske passager, som andre langturssejlere er så gode til, og holder fokus på sejladsen. Til gengæld kunne bogen godt have brugt en lidt strammere redaktør, for sproget er noget ensformigt.

Hvis jeg nogensinde møder Jan Bertelsen, får han en på lampen med et spilhåndtag for sætningen ”og ankeret rasler ud af klysset”. Den sætning går igen, hver gang båden kaster anker. Og det gør den mange gange!

Jeg savner også billedtekster, for jeg er da nysgerrig efter at vide, hvem der er på billederne. Og billederne kunne godt have været brugt lidt bedre (større), ligesom layoutet er lidt klemt.

Men man er godt underholdt, og tankerne flyver og giver næring til drømmene. Bogen kan anbefales, hvis man går med planer om at gøre Jan Bertelsen kunsten efter, eller bare har lyst til at mærke suset fra de store have.

Du kan vinde et eksemplar af bogen, hvis du sender dit bedste sommertursbillede eller -beretning til troels@minbaad.dk

Konkurrencen løber til og med d. 8. august 2010, og juryen er Troels Lykke og Katrine Bertelsen.

Bogen udkommer d. 30. juni.

Passatvind og flyvefisk
Beretning om en jordomsejling
af Jan BertelsenFrydenlunds forlag
illustreret i farver, indbundet
224 sider, 299 kr.

content-loader
content-loader
content-loader