Gå til hoved-indhold
Vanddybden ved Kriegers flak er mellem 15-20 meter, og ligger ikke umiddelbart på nogle sejlruter.Tur
Vanddybden ved Kriegers flak er mellem 15-20 meter, og ligger ikke umiddelbart på nogle sejlruter.

Kæmpe vindmøllepark på vej i Østersøen

Danmarks største, og en af verdens største vindmølleparker skal bygges på Kriegers flak i Østersøen. Ingen risiko for lystsejlere lover Farvandsvæsenet.

Af katrine bertelsen |

Miljøminister Lykke Friis har overfor TV 2 nyhederne, fortalt om planerne for en ny stor havvindmøllepark, der skal placeres i havet ca. 20 km øst for Møn ved Kriegers flak.

Kriegers Flak er et fladvandet område ud for Stevns, – hvor dansk, tysk og svensk territorium støder sammen.

"Det, der er fordelen ved Kriegers Flak, det er, at vi får erstattet kul, olie og gas med grøn energi, altså havvind," siger Lykke Friis til TV 2 Nyhederne. "Det er også sådan, at eksperterne har peget på, at der er ekstra meget vind på det sted."

Risiko for lystsejlere

Østersøen er et stærkt trafikeret område, af både erhvervs- og lystfartøjer. Kommer møllerne til at udgøre en sikkerhedsrisiko for lystsejlere? Det spurgte vi Peter Dam, nautisk konsulent hos Farvandsvæsenet om.

Peter Dam siger til minbaad.dk. ”Ikke mere end andet på søen. De er jo store og nemme at se. De bliver selvfølgelig afmærket. Der kommer lys på møllerne, både navigationslys, lys på fundamenterene og reflekser.”

Som 4-5 gange Rundetårn i højden

Havvindmølleparken skal bestå af ca. 200 møller på op til 150-200 meters højde – og den skal forsyne over en halv million husstande med grøn energi.

Strømmen kan sendes til flere lande - både Danmark, Tyskland og måske Sverige. Havmølleparken kan give arbejde til 10.000 danskere om året, indtil den engang står færdig i 2017.

Havmølleparkerne skal stå på henholdsvis dansk, tysk og svensk grund, og ideen med et offshore ledningsnet er, at vindmølleparken både forbindes indbyrdes og til hver sit hjemland. Så kan kablerne bruges til transport af strøm, når det ikke blæser. Det bliver så verdens første offshore ledningsnet.

Ikke begejstret

Martin Vestergård, som er biolog og lokalformand i Naturfredningsforeningen er dog ikke begejstret.

"Jeg er bekymret for, at det ødelægger udsigten - og for fuglenes træklinje, som går den vej forbi," siger han til TV2 nyhederne.

"Jeg kan jo godt lide møller og grøn energi, men man vil jo bare helst ikke have dem i sin baghave."

Havvindmølleparken er en del af regeringens energiplan, som ventes at blive fremlagt i løbet af februar.Havvindmølleparken, som ventes at koste mellem 15 og 20 milliarder kroner, skal derefter sendes i udbud.

content-loader
content-loader
content-loader