Gå til hoved-indhold
Bjarke Johnsen i flot stil ved VM i Weymouth.Kapsejlads
Bjarke Johnsen i flot stil ved VM i Weymouth.

Interview med Contender verdensmesteren

Vi besøgte Contender-sejleren Bjarke Johnsen i Jyllinge, hvor der 5. og 6. november er en træningslejr. Den lokale klub er stolte over deres nye verdensmester, som de ikke kendte før han vandt.

Af Troels Lykke |

Jyllinge Sejlklubs verdensmester i Contender holder træningsweekend på hjemmebane den 5.-6. november.

39-årige Bjarke Johnsen fra Jyllinge, vandt i juli måned verdensmesterskabet i Contender i Weymouth i England.

I weekenden 5.-6. november er der trænings-weekend i Jyllinge sejlklub. Den nye verdensmester Bjarke Johnsen, vil sammen med 14-15 sejlere fra ind- og udland, så langt væk fra som Italien, tilbringe trænings-weekenden på fjorden.

-Det er mit håb, at vi med trænings-weekenden får skabt yderligere interesse for Contendersejlads og hvem ved, måske kan vi en dag sejle Contender verdensmesterskab her i Roskilde Fjord, siger Bjarke Johnsen, der arbejder inden for IT, men samtidig også driver Zhik-import med hustruen Annette Hansen i firmaet www.nordicpeople.com

Trænede og trænede ud for hjemmet 

Grunden til at han vandt VM skyldes mange træningstimer ud for Bjarkes hus, der ligge et stenkast fra vandet.

-Jeg trænede fra foråret og frem til VM herude på fjorden. Jeg kan jo se lige ud på vandet om der er vind nok, så der er ingen spildtid og samtidig har der været en anden Contender-sejler, som også har været med ude og træne. Men jeg har trænet meget alene og har derfor en rigtig god fornemmelse for jollen, siger Bjarke Johnsen, som minbaad.dk besøgte for nylig.

-Men det er min tid i 470-jollen, som har gjort mig skarp, det er bare en hård klasse og vi satsede på at komme til OL og lærte meget i den tid, siger Bjarke Johnsen, der var gast og stod i trapez.

Et år i trapez rækker

Men det tager ikke lang tid at lære at stå i trapez.

-Efter et år så er du rigtigt godt med i Contender-klassen, i det hele taget har vi haft en del gode trænere indover, fx 49er-træneren Peter Hansen, men en af de helt store grunde til at Contender-klassen er vokset i dag, skyldes Søren Andreasen fra Hellerup Sejlklub, han har fået mange nye ind i klassen og altid hjælper andre, siger Bjarke Johnsen.

Jollen er en udfordring at sejle, dels fordi den ikke er særlig stabil og dels fordi man i mange af manøvrerne næsten skal ned på maven for at komme under bommen.

-Hvor ustabil Contenderen er illustreres bedst ved, at jeg, selvom jeg var i stand til at vinde VM, alligevel godt kan vælte, når jeg sejler kapsejlads, siger Bjarke Johnsen

 -Contenderen er som sådan ikke en super fysisk jolle som f.eks. Finn eller Laserjollen. Man skal have en vis fysik, men båden er mere teknisk, og det er blandt andet det, jeg synes er sjovt. Det er en fantastisk fornemmelse at stå vandret ude på siden af båden og mærke hvordan den bevæger sig gennem vandet, siger han.

15 og 55 år

Aldersfordelingen i Danmark er mellem 15 og 55 år, og andre steder i verden er der endnu ældre Contender-sejlere.

Formand for Jyllinge sejlklub, Peter Ottesen, ønsker Bjarke stort til lykke med titlen som verdensmester og er glad for at kunne huse træningsweekenden i Jyllinge.

-Vi er stolte over at have en verdensmester her i Jyllinge og ser da meget gerne, at det næste verdensmesterskab vil finde sted her på fjorden.

Alle interesserede, også landkrabber, er velkomne til at komme og se på løjerne fra land. Træningsejladserne finder sted lørdag den 5. november mellem klokken 10 og 16. Søndag sejles der mellem kl. 10 og 13.30.

For de kuldskære og alle andre interesserede vil det søndag den 6. november være muligt at se på professionelt sejlertøj i Jyllinge Sejlklubs klubhus på Strandpromenaden 2,4040 Jyllinge mellem kl.10 og 14.

Bjarke Johnsen med VM-trofæet. Foto: Troels Lykke

Fakta om Contenderen

• Contenderjollen har som den eneste internationale enmandsjolle med trapez, ret til at afholde VM. Til de store stævner (VM og EM) er der typisk mellem 70 og 130 joller alt afhængigt af hvor stævnerne bliver afholdt.

• Oprindeligt blev jollen tegnet i forbindelse med valg afny jolle til OL 1968. Der blev ved dette OL præsenteret flere nye trapezjoller, bl.a. Paul Elvstrøms Trapez-jolle som enmandsjolle. Contenderen vandt OL-udtagelsen, men ISAF og OL-komiteen valgte på trods af dette, fortsat at satse på Finn-jollen. 

• I Danmark er der indregistreret over 70 joller, og af dem er mellem 40 og 50 sejlklare. Den aktive danske klasse er på ca. 30-40 både. Dette antal har været stabilt i årevis, men klassen har dog i de senere år oplevet en klar stigning. 

• I løbet af en sæson afholdes normalt 3 eller 4 stævner i Danmark. Ved de danske stævner deltager der typisk ca. 20-30 joller.

• Den danske klasse er på trods af antallet af danske sejlere, stærk på verdensplan. De fleste danske sejlere sejler 2-5 stævner i udlandet hvert år, specielt i Tyskland, hvor klassen er meget aktiv. 

• På verdensplan er jollen udbredt til alle kontinenter. Der er store felter i Australien (ca. 300 joller), Storbritannien (ca. 700 joller), Tyskland (ca. 500 joller), Italien (ca. 300 joller), ogder er felter i USA, Canada, New Zealand, Holland, Sverige, Norge, Irland, Finland, Schweiz, Østrig og Frankrig.

content-loader
content-loader
content-loader