Gå til hoved-indhold
Båden bliver først offentliggjort her i decemberUdstyr
Båden bliver først offentliggjort her i december

Ny 16 fods katamaran bliver måske OL klasse

Nacra F16 bliver måske den katamaran vi vil se til OL i 2016. ISAF vil gerne have en lille katamaran ind da, det åbner mulighed for at mange flere asiatere og sydamerikanere kan deltage.

Af Rasmus Antoft |

Katamaran fabrikanten Nacra som blandt andet er kendt for deres vilde Nacra F20 Carbon har udviklet en 16 fods katamaran som på mange punkter opfylder ISAFs krav til en OL katamaran.

Båden er designet af Morelli&Melvin som også har designet Nacra F18 Infusion og F20 Carbon. De er også involveret i udviklingen af Americas cup bådene.

Selve båden er designet til at appellere til en bred gruppe af sejlere, som går lige fra weekend sejleren der skal ud alene en søndag, til Teams der vil presse grænserne for hvad der er muligt i en katamaran.

Båden har et moderne design som trækker linjer fra sin storebror. Negative stævne til at bryde igennem vandet og forhindre kæntringer samt sværd der bøjer ind under båden for at virke som hydrofoilere.

Båden har mulighed for at passe i en 20 fods container, og besætningsvægten vil komme til at ligge noget lavere end fx F18 eller Tornado klassen. Den optimale besætningsvægt er dog ikke offentliggjort endnu, men forventes at komme til at ligge i ISAFs anbefalede vægtspektrum som er 120-140 kg.

Chancerne for at det bliver en ”lille” katamaran er relativt store, mener flere flerskrogseksperter. Da en stor katamaran som Marstrom M20 eller den tidligere Olympiske Tornado vil udelukke mange asiatiske og sydamerikanske sejlere på grund af det høje vægtkrav. Asiaterne er mindre i højde og vægt sammenlignet med fx europæere. De der har været på ferie i Japan eller kina har måske også oplevet at deres tøj og sko er mindre i størrelserne end herhjemme.

De tunge vil blive udelukket

Desværre vil valget af en lille katamaran have den konsekvens at det vil udelukke rigtig mange mandelige sejlere. Det vil blandt andet være tilfældet i tornado klassen, som iøvrigt har opfostret nogen af verdens bedste katamaran sejlere. 

Det er utrolig svært at sige hvilken båd der bliver olympisk, for der er ting der taler for og i mod ved alle både

content-loader
content-loader
content-loader