Gå til hoved-indhold
49er miljøet er helt fabelagtigt i Danmark. Det bliver fantastisk spændende at se hvilket niveau de danske sejlere har efter en lang vinter.Kapsejlads
49er miljøet er helt fabelagtigt i Danmark. Det bliver fantastisk spændende at se hvilket niveau de danske sejlere har efter en lang vinter.

Lorenzen: Nu gælder det...

Danske sportstjerner er ofte bedst når ingen forventer noget af dem – når vi er ”underdogs”. Vores sejlerlandshold er ikke blandt favoritterne ved World Cup stævnet på Mallorca der er i fuld gang – Men det er nu der skal ske noget.

Af Morten Lorenzen |

2011 bliver meget spændende for sejlerlandsholdet og de håbefulde olympiske sejlere. Fem World Cup stævner skal vise hvor niveauet er, og til VM i Perth til december skal de afgørende nationsplaceringer til OL sikres.

Sejlerlandsholdet

Efter OL i Kina er der sket en del med sejlerlandsholdet, og specielt folkene omkring landsholdet. Efter et mindre oprør blandt sejlere og folk i baglandet, blev den tidligere sportchef Michael Staal skiftet ud med den progressive Thomas Jacobsen, der som tidligere elite-sejler og OL-vinder nyder stor respekt blandt sejlerne og omgivelserne.

Thomas har gjort op med tidligere tiders dogme om, at kun udenlandske eksperter var gode nok til landsholdet, og har skabt et meget dynamisk miljø med danske sejlere som deler ud af deres enorme erfaringer, kombineret med special-trænere.

Men sejlerlandsholdet er relativt smalt, og med mindre tingenes tilstand ændrer sig radikalt, så bliver det et meget lille skare af danske sejlere til OL i London –  På nuværende tidspunkt ser landsholdet således ud:

470 Damer:

 • Henriette Koch (KDY) og Lene Sommer (KDY).

De mangler endnu at vise stabilitet på det helt høje niveau. Med måske verdens bedste sejlercoach Christian Rasmussen, kan 470-pigerne forhåbentlig begynde at kapitalisere på deres enorme træningsindsats. Jeg tror og håber på, at 2011 bliver pigernes år – de fortjener det om nogen.

49er:

 • Allan Nørregaard (Kolding Sejlklub) og Peter Lang (Fredericia Sejlklub) 
 • Jonas Warrer (Kaløvig Sejllklub) og Søren Hansen (Århus Sejlklub)
 • Peter Krüger Andersen (Kaløvig Bådelaug/KDY) og Nicolai Thorsell (KDY)
 • Simon og Emil Toft Nielsen (Skive Sejlklub)

49er miljøet er helt fabelagtigt i Danmark, takket være en sej gruppe af sejlere, som fra starten af har besluttet, at de vil arbejde sammen om at skabe resultater. Med det nye konstellation, hvor Jonas Warrer og Søren Hansen er gået sammen, er der lagt enormt pres på de andre besætninger. Det bliver fantastisk spændende at se hvilket niveau de danske sejlere har i 49er klassen efter en lang vinter. 

Finn Jollen:

 • Jonas Høgh-Christensen (KDY) - deltager ikke på Mallorca

Høgh´en meldte sig heldigvis ind i kampen igen, efter et skuffende OL i Kina. Talentet er ubestridt, og med to VMer i skabet skal man altid regne med Jonas i det fine selskab. Med Finn jollens nye regler om ”fri pumpning” helt nede ved 10 kn vind, så skal det fysiske være helt på plads. Og rygterne går på, at Jonas er den flittigste gæst i træningslokalerne, men at formen endnu ikke er klar, hvorfor Jonas ikke deltager på Mallorca.

Laser Radial

 • Alberte Holm Lindberg (Åbenrå og Fredericia Sejlklub)
 • Maiken Foght Schütt (Horsens Sejlklub/KDY)

De seje Laser Radial piger er meget sammentømrede, og har talenterne til at kunne bryde igennem. Der har været tilløb til fine resultater, men stabiliteten er ikke til stede endnu, og spørgsmålet er om toget er kørt.

Matchrace

 • Lotte Meldgaard (KDY/Skovshoved Sejlklub), Susanne Boidin (KDY), Christina Refn (KDY), Rie Christiansen (?)
 • Trine Abrahamsen (Skovshoved Sejlklub)

Efter en meget kaotisk start på den olympiske satsning for matchrace pigerne i Danmark, ser det nu ud til at der er kommet lidt mere stabilitet i arbejdet. Med kapaciteter som Sten Mohr og Rasmus Köstner som trænere – og med samarbejde med andre lande, så er der håb forude. På Mallorca deltager Team Meldgaard og Team Abrahamsen, der ser ud til at være de eneste seriøse kort der er tilbage, efter et større felt af potentielle teams ser ud til at være stoppet.

En tidligere parade disciplin for danskerne kan være smidt på gulvet – jeg håber det ikke, og Mallorca vil give et vigtigt vink med en vognstang om vi stadig kan forvente at have danske matchrace sejlere med i London.

Vi har pt ingen landsholdssejlere i klasserne Star, Laser, RS:X m/k eller 470-mænd

Og så alle de andre…

Udviklingslandsholdet, Seniortalentholdet og Ungdomslandsholdet bugner af talent og spændende sejlere, som vi dog ikke skal forvente at se blandt medalje kandidaterne til World Cup´s. En eller flere overraskelser kan måske forekomme, men OL niveau er slet ikke realistisk – måske i 2016 eller 2020 – men ikke i 2012.

På Mallorca er hele 53 nationer repræsenteret, og mere end 700 sejlere. Fra de danske bobler landshold deltager følgende:

470 - Mænd

 • Nicolas Brandt Hansen (HSH/KBL) og Mads Hejlesen (?)
 • Balder Marius Tobiasen (?) og Magnus Jung Johansen (?)
 • Henrik Rask Søgaard (KDY) og Tobias Nørbo (Sejlklubben Køge Bugt)

49er

 • Niels Joachim Gormsen (Yachtklubben Furesøen) og Anders H. Thomsen (KDY)
 • Jonathan Bay (KDY) og Christopher Thorsell (KDY)

Laser

 • Michael Hansen (Fredericia Sejlklub)
 • Mads Bendix (Fredericia Sejlklub)
 • Thorbjørn Schierup (Kaløvig Bådelaug)

RS:X

 • Lærke Buhl Hansen (?)

Laser Radial

 • Anne-Marie Rindom (Horsens Sejlklub)
 • Sarah Gunni (Skovshoved Sejlklub)

Team Danmark

Team Danmark er sat i verden for at sikre metal til Danmark. De støtter special forbund med økonomi og resourcer. Sejlsport har i generationer leveret medaljer til VM, EM og OL, men på OL-fronten begynder det at se lidt nervøst ud for Team Danmark.

Finn-jollen med Jonas Høgh-Christensen og 49er gruppen er seriøse bud på at kunne kvalificere sig til OL i Perth, men om der er metal kvalitet i drengene er ikke så tydeligt lige nu. Det kan og vil forhåbentlig ændre sig i løbet af året. Men Team Danmark og os andre er med rette en smule nervøse.

”Worst case scenario” er at vi ikke sikrer os nationspladserne ved VM i Perth – så er helvede løs i sejlsportsverdenen, for så stopper Team Danmark med al sandsynlighed topsatnings-støtten til Dansk Sejlunion – og så ser fremtiden for dansk OL-sejlsport meget sort ud.

Så nu gælder det – 2011 er året hvor der skal trædes i karakter. Vi SKAL have sikret nationspladserne i Perth, og World Cupperne skal bruges til at bringe os nærmere målet.

Mallorca, Hyeres, Medemblik, Weymouth, Kiel og så Perth – det bliver nervepirrende at følge, men jeg tror på det – gi´den gas sejlere ;-)

Følg de danske sejlere på Mallorca på dette link

content-loader
content-loader
content-loader