Gå til hoved-indhold
Jacob Groth, gast og medejer af Carbon3, ses i forgrunden, mens Bank styrer på Øresund. Foto: Troels LykkeKapsejlads
Jacob Groth, gast og medejer af Carbon3, ses i forgrunden, mens Bank styrer på Øresund. Foto: Troels Lykke

Jesper Bank var utryg første gang på Carbon3

- I starten var jeg pisse bange for at sejle på Carbon3, men nu går det bedre, siger en grinende Jesper Bank til Eb.dk/minbaad.dk, der var med på Carbon3. Se billeder.

Af Troels Lykke |

Kan man stå på vandski efter en sejlbåd? Ja, er svaret, det har man nemlig gjort efter den to ton lette trimaran, Carbon3.

Den 40 fods trimaran sejler nemlig utroligt stærkt fordi der en masse sejl oppe og fordi flerskrogsbåden er bygget i stærk, let kulfiber.

Vi var med på Carbon3 i denne uge på Øresund, hvor den dobbelte OL-guldvinder og America’s Cup-sejler, Jesper Bank, sad ved rorpinden på den luv ponton.

10 knob i let vind
Efter en vending, hvor kulfiberen giver sig højlydt, rykker Carbon3 voldsomt frem, selvom det kun blæser 3-4 m/sek. Alligevel sejler vi over ti knob, hvilket er hurtigere end vindens hastighed.

Den hvide fartdjævel, der koster pænt over tre millioner kroner, hvis man vil bestille en hos Tuco-værftet i Faaborg, kom i vandet i maj måned, hvor også Jesper Bank indgik på holdet. Det tog mere end to år at bygge den.

- I starten var jeg pisse bange for at sejle på den, men nu går det bedre, griner Jesper Bank, mens vi rykker fra en anden dansk hurtigsejler, en Extreme 40, der er lidt lettere og generelt hurtigere i let luft, men i mere vind forholder det sig omvendt.

-Carbon3 er hurtigst når det blæser, den er bygget til at kunne sejle i hårdt vejr og langt fra kysten. Den har meget stabilitet og kan derfor bære mere sejl end en Extreme 40 fx, siger en smilende Jesper Bank, der tydeligvis er vild med det dyre legetøj.

Over 25 knob
Carbon3 har i år sejlet over 25 knob, hvilket er cirka 50 kilometer i timen.

Efter båden deltog i duellen mod Extreme 40, hvor Kronprinsen var med, sejlede Carbon3 til Aarhus på lidt over seks timer.

Formålet med Carbon3 er at slå rekorder om Fyn og andre øer, forklarer medejer af båden, Jonas Pedersen.

Extreme 40eren er hurtigst i helt let vind. Den vejer under det halve af Carbon3.

Elvstrøm Sails' Jesper Bank fra Carbon3 og Jes Gram-Hansen fra Extreme Challenger kender hindanen fra matchrace og America's Cup, nu dyster de på hver en flerskrogsbåd.

Se artiklen på eb.dk med andre billeder her

content-loader
content-loader
content-loader