Gå til hoved-indhold
Claus David fra Big Challenge gør sig klar til en tørn med grinderen. Foto: Christian GammelgaardUdstyr
Claus David fra Big Challenge gør sig klar til en tørn med grinderen. Foto: Christian Gammelgaard

Professionel grinder kom på arbejde

I starten af februar efterlyste vi en prof. grinder til et forsøg på Aalborg Universitet. Claus David fra Big Challenge i Svendborg sprang til. Læs her, hvordan forsøget gik og se video.

Af katrine bertelsen |

Institut for Sundhedsvidenskab og Teknologi & Institut for Mekanik og Produktion på Aalborg Universitet forsker i hvordan den menneskelige krop arbejder sammen med en kaffemølle.

Projektet er et samarbejde med Harken, Italy. I februar var projektet nået til testen, og en professionel grinder trådte til.

Christian Gammelgaard Olesen, ScanKap 99-sejler og forsker ved Aalborg Universitet, fortæller til minbaad.dk:

Så blev det tid til en fortsættelse af artikelserien om det arbejde, der bliver udført på Aalborg Universitet omkring grinder performance på storbådssejlads.

Erfaren grinder søges

For nogle måneder siden efterlyste vi en erfaren grinder som forsøgsperson, det fandt vi hurtigt. Big Challenge fra Svendborg var hurtige til at være hjælpsomme.

De har 2 grinder-piedestaler  og fire mand til at varetage opgaven som grindere. Der blev lavet en aftale med Claus David fra Big Challenge, om at deltage I forsøget.

Piedestal med modifikationer

Inden forsøget skulle starte, blev der arbejdet hårdt på at få forsøgsopstillingen op at stå. Forsøget skulle udføres på den grinder piedestal som Harken har leveret, men der skulle nogle modifikationer til, for at vi kunne få de data ud, som er nødvendige for at kunne lave en valid computermodel.

Forsøgsopstillingen

Forsøgsopstillingen blev lavet i et laboratorium, som er udstyret med 8 infrarøde highspeed kameraer, der kan optage 3D bevægelser af refleksmarkører, som kan påklistres personer og udstyr, der bevæger sig.

Kameraerne blev brugt til at optage den bevægelse og kropsstilling, som grinderen lavede, når der bliver kørt med piedestalen.

Kræfterne, som grinderen påvirker håndtagene og gulvet med, skulle også måles, så der blev specialudviklet håndtag med indbyggede kraftmålere.

Kræfterne under testpersonens fødder skulle måles, hvorfor han stod på store kraftplatforme, der fungerer lidt som en meget avanceret badevægt, der kan måle kræfter i 3 retninger.

Derudover skulle der  måles muskelaktiviteter vha. såkaldte EMG elektroder, der registrerer, hvor meget elektrisk aktivitet der er i den muskel, som den sidder på.

Selve forsøgsopstillingen tog 4 dage at sætte op, og alting blev gennemtestet og kalibreret, så der ikke kunne gå noget galt på forsøgsdagen, hvor Claus David fra Big Challenge kom.

Forsøgene

Endeligt efter en måneds forberedelse  og flere dages arbejde i laboratoriet kom dagen, hvor udstyret og forsøgsopstillingen skulle stå distancen.

Claus David er en stor muskuløs fyr, som er vant til at hive i grinderhåndtagene, så vi var alle lidt nervøse for, at det hele ville holde hele dagen, men det gik godt og en masse data blev optaget.

Der blev opsamlet bevægelse og kraftdata for 28 forskellige forsøg, hvor flere parametre blev ændret undervejs.

Håndtagsbredden, grinderarmens længde, piedestalhøjden og testpersonens fodstilling fra symmetrisk til asymmetrisk med forskellige afstande til piedestalen.

Belastningen blev holdt forholdsvis konstant igennem hele forsøget, og det var nok til at Claus David fik lidt sved på panden, selvom han jo ikke havde meget tøj på, da refleksmarkører og EMG elektroder skulle sidde på huden.

Hvad kan det bruges til?

De studerende sidder i skrivende stund og behandler de data, som er blevet indsamlet (og der er rigtig meget). De forskellige data bliver brugt til at genere computermodeller, der kan udregne de optimale kombinationer af armlængde, håndtagsbredde, fodstilling osv. til den enkelte person.

Den viden kan båddesignere bruge til at placere grinderpiedestalen på den mest fornuftige plads, men et firma som Harken kan også bruge det til deres videreudvikling af grinder piedestaler.

Sejlere vil kunne bruge det til at træne de rigtige muskler (dem der bliver brugt når der grindes), og måske ændre stilling på båden, så der er mindre risiko for at få skader i ryg eller albuer. Så uanset af om man har en ergonomisk eller en performancemæssig tilgang til projektet, kan det lade sig gøre at blive klogere af denne type forskning.

Grinderprojektet laves i samarbejde med Harken i Italien og er et batchelorprojekt, der udføres af Christian Gammelgaard Olesen og Mark de Zee, og de studerende Frederik Heinen, Niels J. Nedergaard og Simon Sloth der også har udviklet forsøgsopstillingen.

De studerende tog også deres tørn ved grinderen.

Grinder med forlænger.

Links:

www.m-tech.aau.dk

http://idraet.hst.aau.dk

www.bigchallenge.dk

content-loader
content-loader
content-loader