Gå til hoved-indhold
Til januar 2012 skal Hempel og de andre producenter finde en ny, lovlig bundmaling.Havne
Til januar 2012 skal Hempel og de andre producenter finde en ny, lovlig bundmaling.

Røntgen-pistol afslører ulovlig bundmaling

Nu tager Miljøstyrelsen et nyt våben i brug for at finde lystsejlere, der bruger ulovlig bundmaling. 20 havne får besøg af Miljøstyrelsen.

Af Troels Lykke |

I Miljøstyrelsen tager man i år et nyt våben i brug i jagten på sejlere, som bruger ulovlig maling. En slags røntgen-pistol kan afsløre metaller gennem flere lag maling, og styrelsens særlige kemikalie-inspektion vil i år skærpe indsatsen. Det skriver tv2.dk.

- Vi besøger i de kommende uger 20 lystbådehavne med vores nye udstyr. Konstaterer vi store mængder tin på enkelte både, vil vi informere havnemyndighederne om, hvilke både der bør kigges nærmere på, fortæller specialkonsulent i Miljøstyrelen, Leif Lykke Nielsen

- TBT har en meget skadelig virkning på mennesker og dyrs immunforsvar, og derfor blev det forbudt for lystsejlere i 1991 og for erhversfartøjerne i 2003. Og da stoffet nedbrydes på kun godt seks år, må der stadig være sejlere, som bruger den forbudte maling, siger Leif Lykke Nielsen. til tv2.dk.

Nibe er klar til kontrol

I Nibe Lystbådehavn er Miljøstyrelsen mere end velkommen.

- Hvis der findes enkelte brådne kar her i havnen, så skal de findes. Jeg tror ikke det hjælper med kammeratlige samtaler længere. Synderne må nok indstille sig på at finde en anden havn, siger Torkild Gade, havnefoged i Nibe Lystbådehavn.

Også lystbådehavnene i Hou og i Frederikshavn har fået konstateret for meget TBT i bundsedimentet.

content-loader
content-loader
content-loader