Gå til hoved-indhold
Kapsejlads

Tornado udelukket af OL

Den tidligere Olympiske katamaran, Tornadoen, er udelukket af ISAF som kommende Olympisk båd. ISAF har nedsat betænkelige kriterier.

Af Rasmus Antoft |

ISAF har nedsat nogen kriterier for den kommende OL katamaran.

Kriterierne er er følgende:

Skal sejles af to personer

Have dobbelt trapez

Have asymmetrisk spiler

Synkefri. Der skal være opdrift i skrogene i tilfælde af at den tager vand ind

Skal kunne rejses af besætningen uden hjælp

To-delt mast

Skal kunne transporteres i en 20 fods container

Have en optimal besætningsvægt på 120 - 140 kg

 

Tornadoen er for lang

Tornadoen har en længde på 6,1 meter og de indvendige mål på en 20 fods container er 5,9 meter. Tornadoen er for lang. Derfor kan den ikke transporteres i en 20 fods container. Det samme gælder ligeledes for den 20 fods lange kulfiber katamaran, Nacra F 20 Carbon. 

Masten skal også være to-delt for at kunne passe ind i en 20 fods container. Det skaber en række af problemer. En sådan mast vil blive tungere, og samlingen vil blive løs med tiden.

Man vil og også kunne ændre formen/kurven på masten i samlingen. Med en samling vil der også være en risiko for at den knækker eller tager vand ind i en kæntring.

Lav besætningsvægt

 

ISAF har bestemt optimalvægten til 120 - 140 kg. En vægt der er utrolig let. Det svarer til en voksen mand på 70 kg og en kvinde på 60 kg. Med så lav en vægt vil den eneste OL jolle til tunge mænd være FINN jollen.

I nogle sportsgrene som også kræver lav kropsvægt, viser der sig indimellem tilfælde hvor sportsudøverne får bulimi. Og det er forhåbentligt ikke det vi vil ud i?

Mange af punkterne er under stærk kritik. bl.a. fordi at de "vælger Tornadoen fra" inden ISAF går i gang med deres evaluerings trials.

Ofte vil det også være billigere, nemmere og mere miljøvenligt transportere både en en 40 fods container.

- Der er kun en vej at komme ud af dette dilemma på. Det er at ændre reglerne og lade den originale Tornado sejle ISAF's evaluerings trials- fortæller Roland Gaebler, som har vundet Tornado VM med hans kone.

content-loader
content-loader
content-loader