Gå til hoved-indhold
I skrivende stund lover Farvandsvæsenet fredag morgen 8-10m/s vind fra en sydlig retning, så der skal nok komme fart på. Foto: Troels LykkeKapsejlads
I skrivende stund lover Farvandsvæsenet fredag morgen 8-10m/s vind fra en sydlig retning, så der skal nok komme fart på. Foto: Troels Lykke

Palby Fyn Cup: Vindertips fra tre sejllofter

Vi taler med Jan Hansen, Bo Selko og Rasmus Winston, om hvordan Fyn rundt vindes. Og de er stort set enige om hvordan kagen skal skæres. Har du også et tip, som sejlmagerne har overset?

Af katrine bertelsen |

Jan Hansen fra Quantum Sails skal sejle med Esmeralda, en Luffe 40.04 fra Dragør. Han siger med et grin, ”at man selvfølgelig skal sejle med Quantum sejl hvis man skal vinde.”

Bortset fra at sejlene skal være i orden fremhæver Jan, at det hele skal være godt organiseret.

”Det skal være et godt hold, og der skal ikke soves for meget, så taber man koncentrationen. Vi er ikke inddelt i vagtskifter, da vi regner med at sejladsen kun varer ca. 20 timer, men der er mulighed for at hvile sig lidt og få varmen.”

Ellers er Esmeralda tanket godt op med kaffe, chokolade og madpakker. Der drikkes ikke alkohol om bord mens der sejles. Det må vente til efter målgang. Til slut skal der være styr på strømkort og strøm, og man skal være obs på konkurrenterne. Der er også et øje på respittabellen.

”Det er vigtigt at vide om man behøver at tage en chance, eller om man kan tage det helt roligt, fordi konkurrenterne ligger 20 min. bagude,” slutter Jan Hansen.

Bo Selko fra Høj Jensen sails sejler en X-40 og er også inde på at man skal være rigtig godt forberedt.

”Man skal være godt forberedt. Alting skal være planlagt, lige fra sejlgarderobe til hvilepauser,” siger Bo.

Bo Selko regner med at det tager ca. 20 timer at komme rundt, og det er ikke planen at sove undervejs. Det er især natsejladsen man skal passe på.

”Man skal ikke falde hen om natten og tabe koncentrationen, så vinder man ikke på distancen,” siger han.

Også her er der masser af kaffe på thermokanderne og godt med slik og chokolade. Men her er der heller ikke alkohol ombord, og maden skal være let. ”Maden må ikke være for tung, så bliver vi for sløve,” forklarer Bo.

Rasmus Winston fra North Sails skal sejle X-40, Cejulix, og regner også med at det kommer til at tage ca. 20 timer at komme rundt. Han håber og satser på, at sejlerne bliver sendt af sted mod uret.

”Så skal vi passere Lillebælt mens det er lyst. Det er en stor fordel, at man kan se hvilken vej strømmen går, og ikke bare tro på strømkortet.”

Rasmus sejler for at vinde, men minder os alligevel om, at vi skal huske at det skal også være sjovt. Ombord er der masser af varme drikke og slik, men her er det OK med en enkelt øl eller to.

De fleste både, i henhold til deres klasseregler, har en pæn sejlgarderobe med. Cejulix har 1 storsejl, 3 fokke og 4 spilere, og regner med at få brug for dem alle.

”Men det behøver man altså ikke for at sejle Fyn Cup, siger Rasmus Winston. ”Man kan sagtens klare det med en rullegenua. Man skal sejle med, fordi det er sjovt!”

content-loader
content-loader
content-loader