Gå til hoved-indhold
Den danske regering har i dag lanceret en strategi for piratbekæmpelse. Grafik: Katrine BertelsenTur
Den danske regering har i dag lanceret en strategi for piratbekæmpelse. Grafik: Katrine Bertelsen

Piratløsesum konfiskeret i Somalia

De somaliske myndigheder har anholdt seks udlændige og beslaglagt 3,6 millioner dollar i lufthavnen i Mogadishu. Samtidig skærper Danmark kursen overfor pirateri.

Af katrine bertelsen |

De seks mænd blev anholdt i Mogadishus lufthavn, hvor de kort forinden var landet i to uafmærkede fly. Det skriver Maritime Danmark. Pengene var angiveligt på vej til at blive udbetalt som løsesum til pirater.

Den provisoriske somaliske regering er modstander af, at der udbetales løsepenge til pirater. Derfor valgte man at slå til og anholde de seks mænd, hvoraf to er amerikanere, to englændere og to kenyanere.

Det vides ikke hvilke skibe løsesummen var tiltænkt, men lokale medier skriver, at det muligvis drejer sig om det egyptisk ejede MV Suez og det kinesisk ejede MV Yuan Xiang.

Udleveringsaftale med Seychellerne

Samtidig har Danmark indgået en aftale med Seychellerne, om overdragelse af mistænkte pirater til retsforfølgning i Seychellerne. Det betyder at danske krigsskibe på piratjagt kan sætte tilfangetagne pirater af på Seychellerne, hvor de vil blive retsforfulgt i overensstemmelse med internationale menneskerettigheder. Det oplyser udenrigsministeriet.

Danmark støttede sidste år gennem FN, en udbygning af Seychellernes retssektor med to millioner kroner

Ny dansk strategi for bekæmpelse af pirateri

Regeringen lancerer i dag en ny dansk strategi for pirateribekæmpelse. Formålet er at sikre farvandene ud for Afrikas Horn og Det Indiske Ocean for dansk og international skibsfart.

Strategien følger op på den eksisterende flerstrengede danske indsats og skaber en sammenhængende, flerårig ramme for den danske indsats mod pirateri. Strategien løber frem til 2014. Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Det overordnede formål med den danske indsats er at bidrage til, at farvandene ud for Afrikas Horn og Det Indiske Ocean er sikre og sejlbare for dansk og international skibsfart. Indsatsen omfatter bilaterale og multilaterale politiske, militære, juridiske og kapacitetsopbyggende tiltag. Strategien er resultatet af et samarbejde mellem udenrigsministeren, forsvarsministeren, udviklingsministeren, justitsministeren og økonomi- og erhvervsministeren. 

Strategien indebærer bl.a. hjælp til opbygning af en bedre kystvagt og bistand til stabilisering af Somalia.

Udviklingsminister Søren Pind siger. ”En varig løsning på pirateriproblemet kan kun opnås gennem en stabilisering af Somalia. Derfor er et større dansk bistandsprogram for Somalia også under udarbejdelse. Men jeg er glad for, at vi allerede nu kan love støtte til opbygning af fængsler i Somalia, der kan huse dømte pirater og til opbygningen af kystvager i regionen og imødegåelse af hvidvaskning.

Der er også åbnet for mulighed for at benytte bevæbnede vagter på danske skibe. Justitsminister Lars Barfoed siger.

”Jeg besluttede derfor i marts måned i år, at der skulle anlægges en mere åben tilgang i forhold til rederiernes ønsker om at kunne gøre brug af bevæbnede civile vagter på danske skibe, der passerer gennem risikoområdet. Dette har flere danske rederier allerede valgt at benytte sig af til gavn for sikkerheden.”

content-loader
content-loader
content-loader