Gå til hoved-indhold
Børn hader at kede sig på en båd. Foto: Troels LykkeTur
Børn hader at kede sig på en båd - selv Dagmar Lykke. Foto: Troels Lykke

Rønnows klumme: Sådan sejler du med børn

Planlæg din sejlads efter besætningens ønsker og behov – også selv om det koster en halv knob, eller du ikke når så langt omkring.

Af claus rønnow |

Ind i mellem har jeg oplevet, at unge mennesker har fundet det svært at sejle, når der er kommet små børn til. 

Enten har båden ligget stille i lange tider, eller far har sneget sig ned til havnen og sejlet med vennerne, mens mor er blevet hjemme. 

Det er rigtig synd, for det er helt klart muligt at sejle med – også helt små – børn. 

Det kræver naturligvis lidt eftertanke og lidt praktiske foranstaltninger – ligesom man nok må indstille sig på at sejle på en lidt anden måde, end man ellers ville gøre. 

En trekantet køje i forkahytten er et glimrende puslebord, og så skal du bare bruge en slingrekøje, så de små ikke falder ud af køjen, når de sover. 

En cykelstol er fin at anbringe (godt surret fast) et hensigtsmæssigt sted i cockpittet, hvor den lille kan følge med i sejladsen. Mange cykelstole har endda 4-punktssele monteret – så sidder den lille godt og sikkert.

Når ungerne bliver lidt større, vil de gerne deltage i det hele. Her har du en masse godt legetøj ombord – nemlig tovværk. Så kan ungerne hygge sig med at ”fortøje alting”.

Alle skal ha det rart

Familiesejlads må gå ud på, at familien har det godt. Du må indrette din sejlads efter, at alle har det rart. 

Det gælder både børn og voksne. Der er ingen, der kan lide at være utrygge eller at blive skældt ud.

Planlæg din sejlads efter besætningens ønsker og behov – også selv om det koster en halv knob, eller du ikke når så langt omkring. Du kan sagtens få en god sommertur alligevel. 

Og så må du eventuelt kompensere ved at tage en mandetur med vennerne ind i mellem, hvor I kan ”give den gas”, som I lyster. 

Længere stræk om natten

Det kan godt betale sig, på sommertur med mindre børn, at tage lidt længere stræk om natten. 

I sommertiden, i perioder med godt vejr, bliver det næsten ikke helt mørkt. I kan sejle inden det mørkner og være fremme ved målet efter solopgang. Lad være med at tage en kamp med ungerne om sengetid. 

Bare aftal med dem at de må være oppe hele natten. De skal nok blive trætte, og så vil de gerne puttes i slingrekøjen. De fleste børn kan også lide at lege hule i køjen – så du også kan få lidt ”frikvarter” under sejladsen.

De sejler stadigvæk

Vi har sejlet med børnene, fra de var helt små – og de sejler stadig. Det gør børnebørnene også. Det er dejligt at opleve. Dit eneste problem ved at børnene bliver glade for at sejle, er, at du ikke får lov til at røre rorpinden, når de bliver store.

Vi har ikke haft problemer med at sejle med børn. De eneste gange vi har oplevet tendens til mytteri, er når jeg har fablet om Humlebæk. Så har der været fagligt møde i forkahytten. Der er nemlig ikke noget ishus i Humlebæk.

Rigtig god tur med familien. Nyd det!

Claus

content-loader
content-loader
content-loader