Gå til hoved-indhold
Tre-årige Hannibal har det herligt, i trygge omgivelser. Foto: Steen Hansen.Sejlklubber
Tre-årige Hannibal har det herligt, i trygge omgivelser. Foto: Steen Hansen.

Er treårige for små til at sejle?

Nej, siger Bønnerup Strand Sejlklub, der har succes med et projekt for unge sejlere ned til tre år. Steen Hansen fra Kaløvig Bådelaug har besøgt klubben for at få gode ideer.

Af Steen Hansen |

De fleste tænker nok allerede nu, det kan man da ikke – han er alt for ung/lille. Til det er der kun at sige, ja – og nej, siger Steen Hansen fra Kaløvig Bådelaug.

Som de fleste var jeg også forbeholden for at have lave træning med børn helt ned til tre år. De er for små til at dyrke den ”traditionelle” træning med primært fokus på kapsejlads, regler, banesejlads, som de fleste klubber praktiserer allerede fra start, fortæller Steen Hansen, der har kigget Bønnerup Strand Sejlklubs børne- og ungdomssatsning efter i sømmene.

Indlæring med leg

Efter at have deltaget i et par aftener med sejlads i Bønnerup Strand Sejlklub, må erkendelsen i høj grad være, at de den grad er ikke for små til at komme ned på havnen, lege med jollerne, blive trygge ved vandet, og skabe de vigtige sociale relationer med andre børn og voksne.

Det kræver lidt mere

-Når der er arbejdes med børn i den alder, er der selvfølgelige ekstra hensyn der skal tages, både hvad angår de psykologiske, de fysiske og de mentale aspekter. Derfor har Bønnerup Strand Sejlklub opbygget et koncept som kører hver onsdag aften, hvor det primære fokus ligger på den legende sejlads.

Leg og socialt samvær

-Hele projektet tager udgangspunk i leg og socialt samvær. Der er ikke fokus på det kapsejladsmæssige og hård træning på dette stadie – projektet skal danne rammerne omkring udviklingen af sejlerbørn som er trygge ved vandet, trygge ved at færdes på havnen/bådene og børn, som synes det er fedt at komme ned i klubben.

Træningen

- En typisk træningsaften starter med at de mest erfarne sejlere sejler på mærker, træner vendinger mm. i en tidsperiode, som passer til den enkelte sejler. Selvom det er et projekt, hvor alle aldersgrupper er involveret skal de ældste sejlere trods alt også lære at sejle jollerne uden fare for sig selv, andre og materiellet. De sejlere som selv ønsker at drive den videre til kapsejlads tilbydes også træning i jollerne på andre aftener.

Kravene

Kigger man på kravene til et sådant projekt, er der flere punkter, man skal være særligt opmærksom på, for at projektet kan lykkes.

  • En træner, som bør være under 20 år. Hvis træneren er væsentligt over de 20 år, vil børnene ikke kunne danne de samme relationer til træneren, som er vigtige for at de har et godt socialt samvær, og træneren samtidig fremtræder som forbillede for de yngre børn.
  • En ansvarlig på land hvis primære opgave er at sørge for at der bliver fundet joller frem, at forældrene bliver taget godt imod, og samtidig være den sikkerhedsmæssige ansvarlige person. Denne bør ikke være en forælder til sejlerne.
  • En forældregruppe, som går på broen og tager imod børnene, og hjælper den ansvarlige med de praktiske ting. Forældregruppen behøver ikke selv have den store sejladsmæssige erfaring.

  • Der skal findes en ung træner som er god til at lege med børn, og som samtidig har overblikket.
  • Der skal være en person, som har ansvaret for projektet, men ikke samtidig har aktive sejlere i gruppen.
  • Der skal være ekstremt gode muligheder for at have et højt sikkerhedsniveau, med VHF og gummibåde.

Når man afvejer fordelene og ulemperne, og tager fat i arbejdet vil man ved projektets succes se, at man får udviklet nogle sejlere, som er klar til at møde udfordringerne med ”gå på mod”. Man får samtidig udviklet en kultur, hvor man ikke er sig selv nærmest, men alle indgår i et fællesskab, hvor man har det sjovt sammen. Og ved at arbejde med børnene fra en helt ung alder får man lært dem at begå sig i den maritime verden med respekt.

Med sejlerhilsen
Steen Hansen

content-loader
content-loader
content-loader