Gå til hoved-indhold
X-40 skipper Bo Detlevsen er kommet tættere på Rungsted-skipperen Peter Buhl sidste år. Foto: Troels LykkeKapsejlads
X-40 skipper Bo Detlevsen er kom tættere på Rungsted-skipper Peter Buhl sidste år. Foto: Troels Lykke

X-40 fight: Bo Detlevsen VIL slå Peter Buhl

X-40 klassen har et super sammenhold og mødes ved DH-stævnerne, men det er ikke nok for Bo Detlevsen fra Egå, han vil være bedst med sejlmageren Bo Selko om bord. Portræt.

Af Troels Lykke |

Godt nok vandt Bo Detlevsen i X-Ellent sit løb og start i Palby Fyn Cup sidste år, men Danmarks hurtigste X-40 er stadig Sirena med Peter Buhl fra Rungsted.

De har vundet alt de seneste år, men Bo Detlefsen har i 2011 fået sejlmager Bo Selko som taktiker og rorsmand, samtidig er et nyt stel Høj Jensen Sails kommet om bord.

Og denne kombination har givet enkelte sejre til X-Ellent over Sirena, senest under de store bådes afdansningsbal, RIG-TIG Cup i Rungsted, hvor Detlefsen og Selko var stærkt sejlende, selv med en knækket kulfiberstage i en af hårdtvejrssejladserne.

Peter Buhl er en ræv

-Peter Buhl fra Sirena (med North Sails, red.) er en ræv og holdet er jo dybt professionelt og med sejlmagere om bord, de bliver svære at slå i den kommende sæson, men det er et af vores mål og vi er kommet tættere på i år, hvor vores præstationer er løftet med Bo Selko der er ny om bord, derudover er vi godt tilfredse med vores nye Høj Jensen laminat-sejl, der er skræddersyet til vores båd, siger Bo Detlefsen til BådNyt på gaden i serien Mig og Min Båd.

Detlevsen er selv trimmer storsejl under de store sejladser, mens H-båds verdensmester-gasten, Per Kloster, fra Roskilde tager sig af kommandoen omkring håndtering af manøvre.

Øvrige gaster på båden er fra Egå Sejlklub er Henrik Toft, Michael Toft, Bo Toft, Anders Nielsen, Vilhelm Aarup, Michael Wermuth, Jørgen Schou, Jacob Jørgensen og Torben Gøtzche.

I alt sejles en X-40 af otte til ti personer. Og gasterne får også lov til at hjælpe med vinterklargøringen i en varm hal, der er bygget til båden hjemme hos Bo Detlefsen, der bor uden for Aarhus.

Styrer selv i Egå

52-årige Bo Detlefsen, tidligere eliteudøver som ung i taekwondo, startede først med at tage duelighedsbevis som 37-årig, men i sejlsæsonen styrer Bo Detlefsen selv båden under tirsdagsmatch i Egå, men der er ingen andre X-40ere, som der sejles i mod, i stedet er X-Ellent i løb med bl.a. X-41eren Prinsesse Tordenskjold.

-Det går da rimeligt for os, også selvom københavnerne ikke er med, vi får trænet manøvre og andet og heldigvis er X-40eren godt stillet efter DH-reglen, siger produktionsingeniør Bo Detlefsen, der til dagligt ejer og driver en 50 mand stor virksomhed, der leverer glas til møbelindustrien.

I år skal der igen sejles kapsejladser i Danmark, således regner Bo Detlefsen med at stille op i Palby Fyn Cup, Big Boat Challenge i Kerteminde, Big Boat i Egå, X-Yachts Cup i Tyskland og efterårsstævnerne på Øresund.

Godt sammenhold i klassen

X-40 klassen er kendt for at have et godt sammenhold og man mødes derfor under kapsejladser og får koordineret og talt ting igennem.

-En af skipperne i X-40 klassen, Henrik Jørgensen fra Xbox er foregangsmand for at besætningerne samles, ligesom at Peter Buhl delte rejer ud til fem hold fra hans fiskefabrik. I det hele taget har man et godt sammenhold, forklarer Egå-sejleren.

Mellem 2005 og 2010, blev der produceret 150 styks X-40eren og Birger Hansen fra X-Yachts oplyser til BådNyt, at der cirka er solgt 30 til det danske marked.

- Vi oplever at mange dygtige sejlere befinder sig i X-40 klassen og vi har oplevet et godt sammenhold der. Vi har solgt X-40ere til hele Europa, siger Birger Hansen.

Derfor X-40

Bo Detlefsen købte i 2000 en X-362, den blev i 2006 skiftet ud med en X-40, hvor der er mere plads og mere fart. X-40eren går ifølge Bo Selko en fart på 6,8 knob i gennemsnit, men kan gå helt op til 7,2 knob på kryds og endda med 30 grader til vinden.

-Fokken gør at man går en anelse højere til vinden end hvis man sejler med en genua, siger Bo Selko.

Overvejer Xp44

Bo Detlevsen siger om tursejldas med hustruen:

-Vi har også sejlet til Anholt og andre steder, men ofte sejler vi tur efter vi har sejlet båden til et stævne i fx Flensborg, siger Egå-sejleren, der overvejer at skifte til X-Yachts nye Xp38 eller Xp44.

-Men jeg bliver i hvert fald i X-40 klassen de næste par år, men jeg kan nok fristes en dag med en Xp38 eller Xp44, men lige nu er jeg glad for min båd, siger han.

Kilde: Uddrag af BådNyt på gaden

H-båds og Ynglinge-verdensmester Bo Selko styrer X-Ellent under Big Boat i Kerteminde.

Peter Buhl i Sirena vinder stadig alt som de stiller op i. Også over Henrik Jørgensen, der til tider har Quantum-sejlmager Jan Hansen om bord.

Dyst i Kerteminde sidste år.

content-loader
content-loader
content-loader