Gå til hoved-indhold
Møns Klint. Fotos: Arne MagnussenKort Nyt
Møns Klint. Fotos: Arne Magnussen
Man kan ikke få nok af Møns Klint.Kort Nyt
Revkrogen på Ærø omtaler Lyman også.

Herlig ny fotojournalistisk bog om ankerpladser

Danmarks Dejligste Ankerpladser er skrevet af Thurø-journalisten Bent Lyman. Bogen tager læseren med på en odyssé til 103 ankerpladser i Danmark. Vi giver bogen topkarakter.

Af Troels Lykke |

Der er stort set ikke det hjørne af Danmark, som ikke byder på beskyttede ankerpladser. 

Det har forfatter og journalist Bent Lyman skrevet om i den flotte bog, Danmarks Dejligste Ankerpladser, der har 160 luftfotografier. 

Bogen er i et dejligt stort format og bør ligge på enhver tursejlers bord. Billederne fra luften er nemlig super flotte og teksten er dejlig kort, men stadig så man får et praktisk og historisk indblik i det enkelte ankersted. 

Alle ankerpladserne kan i princippet ”udforskes” på én dag, men da de fleste lokaliteter er spændende og byder på en interessant historie, kan man godt blive adskillige dage, hvis man er blevet inspireret af Arne Magnussens fabelagtige luftfotografier og Bent Lymans finurlige pen. 

Et vidunderligt ørige

Danmark er et vidunderligt ørige. Og kystlinien er over 7.000 km, kan man læse i bogen.

-Så det er jo ikke så underligt, at vi danskere altid har været tæt knyttet til søfart, og lystsejlere er så priviligerede, at de kan sejle i egen båd og udforske vort yndige land via ankerpladser og småhavne, fortæller Bent Lyman. 

Han slår også et slag for at besøge de små landsbyer, hvor der venter oplevelser:

-Især på afsides ankerpladser med intime landsbymiljøer i gåafstand og på de mindre øer finder man en helt speciel atmosfære med en befolkning, der har en helt anden livsrytme end de fleste af os, der lever en småstresset dagligdag i tæt- til overbefolkede miljøer, forklarer Bent Lyman.

Øernes historie

En stor del af ankerpladserne er ifølge bogen, ved vore små øer, og alle disse øer har deres egen helt specielle historie og dermed baggrund for det fællesskab, der har fået de små samfund til at fungere som selvstændige enklaver med deres egenart gennem århundreder. 

-Danmarks Dejligste Ankerpladser har alle det til fælles, at de er udvalgt efter mottoet, at de generelt skal være beskyttet for de fremherskende vinde, og at der er dybt nok til større sejlbåde. Der er selvsagt flere ankerpladser, der udelukkende henvender sig til sejlere med mindre både, og der er større sejlbåde henvist til at ankre uden for det beskyttede område og ro lidt længere i jollen, forklarer Bent Lyman

Forfatteren har i øvrigt bopæl og hjemmehavn på Thurø, som næsten kan betegnes som centrum i Det Sydfynske Øhav, hvor der er mange ankerpladser.

Inspiration

-Det er mit og Arne Magnussens forfængelige håb, at denne fotojournalistiske bog vil blive en oplevelse og inspirator for læseren, hvad enten man vil besøge en af de 103 smukke og i princippet vidt forskellige ankerpladser eller blot vide lidt mere, siger 66-årige Bent Lyman

Med hustruen Ulla-Britt købte han den klassiske 10 m R-båden ”Ghoster” i 1976, og siden har de sejlet over 100.000 sømil fra Svalbard i Arktis til tropernes charmerende palmeøer i Caribien.

Minbaad.dk anbefaler bogen til enhver sejler. Vi giver bogen 12 efter den nye karakterskala.

Titel: Danmarks Dejligste Ankerpladser

Forfatter: Bent Lyman 
Fotos: Arne Magnussen 
Forlag: Lyman Maritim.
Vejl. pris: kr. 398,-
176 sider format 25 x 25 cm
ISBN 978-87-993752-1-9
160 luftfotografier.
Kan købes i boghandlere og bådudstyrsforretninger.
Udkom 1. maj 2012

content-loader
content-loader
content-loader