Gå til hoved-indhold
Det kunne give liv i klubberne ved man fx fik en IMX 40, der vandt Big Boat-serien i år. Foto: Troels Lykke
Det kunne give liv i klubberne ved man fx fik en IMX 40 som denne, der vandt Big Boat-serien i år i Danmark. Foto: Troels Lykke

Forslag: Skattefradrag hvis du donerer din brugte båd

Skal du af med din brugte båd, kunne løsningen være at donere den til en godkendt sejlklub, og opnå 100% skattefradrag på værdien - sådan fungerer det i USA, skriver Morten Lorenzen.

Af Morten Lorenzen |

Priserne på brugte både er støt faldende, specielt både med 15 år eller mere i vandet.

Det betyder meget for bådbranchen at der ikke rigtig er salg i de mange gode solide både som udfordrer nysalget. For med en brugt båd på pladsen er der ikke plads eller råd til en ny.

I USA kan man donere sin brugte båd til en godkendt organisation/klub, som så skal bruge båden til deres sejl-programmer.

Som modydelse kan man fratrække værdien på af båden på sin skattebillet. Det er et meget reelt alternativ til at forsøge at sælge båden den sædvanlige vej.

Sejlklubber jubler

Programmet virker ganske fortrinligt. I Newport, RI har jeg selv oplevet hvordan velbyggede kapsejladsmaskiner har fået et nyt liv i hænderne på organisationer som modtager disse både, og bringer dem i spil i forhold til at uddanne nye sejlere, unge som gamle. 

Men også ældre turbåde kommer ind i programmet, hvor Cruising inspirerede organisationer bruger programmet til at få engageret medlemmer til at Cruise og opleve sejlsporten på intens vis.

Systemet er genialt, og sikre at de bedste både "lever" videre i en organisation hvor der er behov og lyst til at bruge udstyret.

Kan det lade sig gøre i Danmark

Nej, endnu ikke - men man kunne håbe på at Dansk Sejlunion kunne arbejde mod en politisk løsning.

Det kunne betyde en væsenligt revitalisering af danske sejlklubber, hvis de kunne få lov til at arbejde med et sådant system. Tænk hvor mange gode fartøjer der kunne blive aktiveret i et "sail-share" system.

Når man ikke skal tænke på anskaffelsesværdien, men "kun" på driften, så er jeg overbevist om at der kan skabes økonomi til at arbejde med en flåde af klubbåde, som nye og gamle medlemmer kan nyde.

Blot en ide, til lidt nytænkning - et program som virker i USA, så hvorfor ikke i Danmark ?

Læs mere om programmet i USA på dette link

content-loader
content-loader
content-loader