Gå til hoved-indhold
Sejlklubber

Nekrolog: Ib Asboe var en sejlsportens gentleman

Aarhussejleren og bærer af Dansk Sejlunions Ærestegn Ib Asboe Jørgensen er død den 22. december. Læs Hans Natorps ord om sejleren, der blev 90 år. Ib var bl.a. formand for Jysk Sejlunion.

 

Af Troels Lykke |

Den gode løsning og sammenhængskraften har altid været det aftryk, som Ib Asboe har efterladt de mange steder, hvor han med sin skarpe iagttagelsesevne og sit smittende humør har involveret sig i en opgave.

Det gælder både i sit livslange engagement i sejlsporten og sin flotte erhvervskarriere hos Thomas Ths. Sabroe & Co. A/S.
 
Gennem sit lange sejlsportsliv har Ib Asboe sejlet SSA-båd, 5 Meter, Nordisk Krydser, Knarr og Havsørn. Siden 1983 har Ib Asboe sejlet Nordisk Folkebåden “Bluenose”, som stadig er i familiens eje og nu bliver sejlet af næste generation Asboe.
 
Anekdoter og fairplay
 
Ib Asboe har altid underholdt med mange gode anekdoter fra sit sejlerliv både som tursejler og kapsejler. Jeg har selv haft den store fornøjelse at sejle aftenmatch på Århusbugten sammen med Ib Asboe i “Bluenose”.

Naturligvis skulle vi vinde, men aldrig tog man fejl af, at her var en sejlsportens gentleman på banen, hvor sejr og fairplay aldrig blev modsætninger. Jeg husker tydeligt en episode, hvor en X-79 på bagbordshalse ville se lidt nærmere på “Bluenose”.

Ib Asboe, som holdt af at styre slagets gang fra pladsen i skydelugen, rykkede lidt til side, så vi andre kunne gøre plads til X-eren, der sejlede helt op i cockpittet til os. Vi fik ordnet bataljen i god ro og orden, hvilket altid var kendetegnet for Ib Asboe’s måde at handle på.
 
Dansk Sejlunions Ærestegn
 
Ib Asboe har i flere omgange og senest i perioden 1991-93 været formand for Aarhus Sejlklub, hvor han i 1986 blev æresmedlem.

I perioden 1970-77 var Ib Asboe medlem af Kongelig Dansk Yachtklub’s bestyrelse og han har været formand for den daværende Jysk Sejlunion.

Også i Dansk Sejlunion har Ib Asboe i en lang årrække været aktiv som medlem af Ordens- og Amatørudvalget og som næstformand i DS Hovedbestyrelse.
 
Som tak for sin mangeårige indsats i Dansk Sejlunion blev Ib Asboe hædret med DS Ærestegn i 1991.
 
God stil og diplomati
 
Ib Asboe’s egenskab som den naturlige ambassadør for den gode stil og det gode samarbejde er ikke kun kommet sejlsporten til del.

Med en baggrund som civilingeniør og HD i udenrigshandel har Ib Asboe gennem 43 år frem til sin pension i 1989 arbejdet for Thomas Ths. Sabroe & Co. A/S, nu York Refrigeration.

Ib Asboe’s faglige kompetence, sprogkundskaber og diplomatiske evner lagde grunden for en erhvervskarriere, der bragte ham rundt på mange opgaver i hele verden og sluttede med posten som underdirektør i virksomheden.
 
Ib Asboe vil blive husket og savnet som mennesket, der altid fik det gode frem i sine omgivelser, og som altid søgte og arbejdede for de brede og langsigtede løsninger. Og Ib Asboe stod gerne beskedent i baggrunden, når tingene lykkedes.
 
Ib Asboe efterlader sin hustru Vibeke, datter Pelse og sønnen Søren, som sammen med børnebørnene vil savne ham som et naturligt og varmt centrum i familien.
 
Ib Asboe viste os, at sejlport i sandhed er en sport for livet.
 
Æret være Ib Asboe’s minde.
 
Hans Natorp
Dansk Sejlunion Formand

Kilde: www.sailing-aarhus.dk

 

content-loader
content-loader
content-loader