Gå til hoved-indhold
I Aarhus kan unge elitesejlere få uddannelse og sejlsport til at gå op i en højere enhed. Foto: Troels LykkeSejlklubber
I Aarhus kan unge elitesejlere få uddannelse og sejlsport til at gå op i en højere enhed. Foto: Troels Lykke

Fra A-B-C til ph.d. - eliten er godt stillet i Aarhus

Unge elitesejlere har ofte svært ved at kombinere uddannelse og sport, men i Aarhus gør de det muligt, forklarer Jens Villumsen fra Sailing Aarhus.

Af Katrine Bertelsen |

Aarhus Kommune etablerede Elite Sport Akademi Aarhus (ESAA) i 2005/6, og her bliver der taget hånd om unge eliteidrætsudøvere og deres uddannelse. ESAA, der er et kommunalt set-up, giver unge talentfulde atleter, herunder sejlere, mulighed for at kombinere uddannelse med eliteidræt.

Fra folkeskole til universitet

I første omgang blev det muligt for folkeskoleelever i 8. – 10. klasse, at få deres specifikke idrætsgren på skoleskemaet i de såkaldte ESAA klasser, hvor forskellige idrætsgrene er repræsenteret i samme klasse. Hver idrætsgren har skemalagte timer, hvor de unge talenter kan træne i deres respektive idræt med deres træner.

Den gymnasiale uddannelse er udvidet med specielle Team Danmark klasser, hvor den normale gymnasietid er udvidet fra 3 til 4 år. Der er her bl.a. indgået aftaler om fravær i forbindelse med idrætsaktiviteter.

ESAA er et samarbejde mellem de lokale eliteidrætsklubber, uddannelsesinstitutioner og Danmarks Idræts-Forbund.

Aarhus Universitet søsætter AU Eliteidræt

I september 2012 blev AU Eliteidræt, der er et partnerskab mellem Aarhus Universitet og ESAA, søsat således at mulighederne for at kombinere eliteidrætten og en akademisk uddannelse nu også rækker ind i universitetsverdenen.

For sejlsporten betyder den aarhusianske model et mindre frafald i talentmassen og samtidig er det blevet attraktivt for unge elitesejlere at flytte til Aarhus for at gå på gymnasiet eller universitetet.

Sportskollegium

ESAA har etableret et kollegium i forbindelse med Idrættens Hus Vest, så idrætsudøvere, der flytter til byen, kan få tag over hovedet indtil de selv finder en bolig. Pt. bor der således 4 unge sejlere på kollegiet.

Lasersejler Victor Thurøe, der er tilflytter fra Fyn og bor på ESAA kollegiet, siger.

- Jeg har valgt at flytte til Aarhus, da det er her Laser sejlads i Danmark bliver koncentreret med flest sejlere. Marselisborg Gymnasium hjælper mig med min uddannelse, da jeg går i TD (Team Danmark) klasse, som giver mulighed for den gymnasiale uddannelse på 4 år i stedet for 3.

På spørgsmålet om hvilke muligheder det giver, at kunne kombinere sejlsporten og uddannelsen, siger Céline Carlsen.

- Uden det skal lyde som en slidt kliché, giver det mig en mulighed, for at udvikle mig, som et helt menneske. Jeg har et højt ambitionsniveau både inden for min sport men også i skolen, og det er derfor vigtigt for mig, hvis jeg skal fungere som person, at jeg kan se udvikling på alle fronter. Samtidig giver kombinationen af sport og skole en god afveksling i min hverdag.

Sejlsportsuddannelser i Aarhus

  • ESAA (har etableret partnerskabsaftaler med følgende uddannelsessteder):
  • Rundhøjskolen: 8., 9. og 10. klasse
  • Vejlby Skole: 8., 9. og 10. klasse
  • Marselisborg Gymnasium: STX
  • Risskov Gymnasium: STX
  • Aarhus Købmandsskole: HG/HHX
  • Aarhus Tech: HTX/EUD
  • Idrætshøjskolen i Århus: Sportsakademi
  • Sansestormerne: 10. klasse kostskole
  • Aarhus Universitet: De akademiske uddannelser
  • Aarhus Sailing Academy
  • Sejlerhøjskole

I efteråret 2012 er I alt 20 unge sejlere er enten i folkeskolen eller på en gymnasial uddannelse. Endvidere er 14 topsejlere i mere eller mindre omfang tilknyttet AU Eliteidræt.

content-loader
content-loader
content-loader