Gå til hoved-indhold
Kanhave kanal skærer sig gennem Samsø på det smalleste sted, og blev anlagt af vikingerne i år 726. Nu kan sejlerne skyde genvej tværs over Samsø. Foto: Katrine BertelsenKapsejlads
Kanhave kanal skærer sig gennem Samsø på det smalleste sted, og blev anlagt af vikingerne i år 726. Nu kan sejlerne skyde genvej tværs over Samsø. Foto: Katrine Bertelsen

Aprilsnar: AFI Marine Two Star Race - tværs over Samsø

Stævneledelsen i AFI Marine Two Star Race har længe arbejdet på en kortere bane til Two Star sejladsen, der går tværs over Samsø. Entreprenørfirmaet Årslev er hyret til den grove del af udgravningen.

Af katrine bertelsen |

Som bekendt har stævneledelsen overvejet afkortning af banen, til AFI Marine Two Star Race d. 15.-16. juni, så alle kan nå at være med i løjerne i Ballen Havn efter sejladsen lørdag.

- En alternativ mållinie ved Vejrø har været overvejet, men det var på flere måder ikke en optimal løsning. Nu er tidligere overvejelser om en baneafkortning afløst af optimistisk glæde, og en anelse forundring, fortæller stævneleder Jens Erik Hansen.

Landsænkning glemt i tidligere beregninger

Det er det Det arkæologiske Museum på Samsø, der har leveret en kærkommen hjælp til en løsning af udfordringen.

Netop i 2013 er der indledt nye arkæologiske undersøgelser på den snævre del af Samsø mellem den nordlige og sydlige del af øen. Det er den såkaldte Kanhave Kanal, der er mål for de intense undersøgelser.

- Der er nemlig væsentlige indicier på, at vi ikke har taget landsænkningerne siden vikingetiden godt nok med i vore beregninger, da vi tidligere fastlagde den tids gennemsejlingsdybde. Så der er noget, der tyder på at vi ikke har gravet dybt nok tidligere, udtaler direktøren fra museet på Samsø, cand. ark. Tørvemose.

- Der er formodentlig tale om en fejl på op imod 2 meter i beregningerne. Vikingerne måtte udgrave kanalen til vikingeskibenes dybgående på omtrent en meter, så vi har hidtil regnet med at niveauet på 1,5 meters dybde, som vi undersøgte ved seneste udgravning, var tilstrækkelig. Men på grund af den omtalte landsænkning, så ligger dette niveau altså yderligere op til 2 meter dybere, og det er det, vi vil grave ned til ved sommerens udgravninger.

Sejl tværs over Samsø

Entreprenørfirmaet Årslev er hyret til den grove del af udgravningerne. Netop midt i juni vil arbejdet være således fremskredet, at der kortvarigt vil være en gennemsejlingsdybde i Kanhave Kanal på ca. 2,5 meter. Det betyder, at AFI Marine Two Star Races deltagere lige akkurat kan benytte denne genvej.

- Der er tale om en væsentlig kortere bane, end helt ned til Ballen, men det passer fint i sejladsledelsens overvejelser, for ved at sejle Kanhave-banen kommer vi 1 times tid tidligere i land, udtaler Jens Erik Hansen, stævnelder i AFI Marine Two Star Race.

Pølsemix på Mårup havn

- Konsekvensen er så, at selv om vi har været glade for ”Restaurant Dokken” i Ballen, så flytter vi middagen til Cafeteriaet på Mårup Havn, hvor gæstende sejlere vil kende stedet for deres fine pølsemix, slutter Jens Erik Hansen.

Kilde: AFI Marine Two Star Race

content-loader
content-loader
content-loader