Gå til hoved-indhold
En af Jan Kjærulff's originale tegninger af 1/2 tonneren. Tegning: Jan KjærulffKapsejlads
En af Jan Kjærulff's originale tegninger af 1/2 tonneren. Tegning: Jan Kjærulff

Elvstrøms ½ tonner

Lars Stenfeldt Hansen har været i de gamle arkiver og fundet nogle tegninger, der viser familieudgaven af den båd, som Paul Elvstrøm tegnede sammen med Jan Kjærulff i starten af 1970erne.

Af katrine bertelsen |

Lars Stenfeldt skriver:

Paul Elvstrøm vandt VM i sin Elvstrøm ½ ton i 1972 med gasterne Erik Johansen, Jan Kjærulf, Valdemar Bandolowski og Poul R. Høj Jensen

Elvstrøm ½ ton (racer udgaven) havde vinger på siden så gasterne kunne komme længere ud, 7/8-dels rig, justerbart bakstag og hækstag fra cockpit, justerbare genoa-skøder til luv, cockpit designet til race og dækket var rundt så gasterne kunne gå, når båden krængede. Bådens innovative design var både et opgør med de traditionelle konstruktioner samt brud på traditionerne.

Elvstrøm ½ ton vandt alt, som den stillede op i, og der gik ikke lang tid før klassen hurtigt voksede i midten af 70´erne.

Flere udgaver

Til kapsejlads var båden perfekt, men der var ikke lagt vægt på komfort eller hygge. Derfor tegnede man en variant, der hed Elvstrøm 32 (også kun til kapsejlads) og Elvstrøm Cruiser (familieudgaven) som Paul også selv sejlede i – "Bess" – og selvfølgelig vandt han også næsten alle kapsejladser.

Båden var let at sejle, krydsede fantastisk og kunne let sejle sit IOR mål hjem, og der var naturligvis et stort udvalg af sejl for dem der havde råd til det. Big Boy, Tall Boy, Drifter, Stay Sail osv.

At sejle kapsejlads som junior i en Elvstrøm 1/2 ton svarede til at komme om bord i en RC44 eller kulfiber-katamaran med foils i dag.

Tegningerne er scan af Jan Kjærulff's originale tegninger.

content-loader
content-loader
content-loader